RSS

Day2

13 Apr

Day 2,
April 9, 2005
*(pix for day 2 kat cam Hanim)

We woke up as early as 6 to clean ourselves and solat Subuh. The initial plan was to watch sunrise but then the morning was so gelap and cloudy. Hujan renyai2 la jugak. Aku dah terdetik, “mcm mana la nak pergi snorkeling hari ni kalau hujan”. We had our bread+tuna breakfast at the beach. Best sgt.. Bermalas2 sambil makan roti, dihembus bayu laut yang dingin sekali.

Pukul 9 kitorg mula jalan kaki ke Jati Berjaya Tioman Resort, nampak jauh tp tak la jauh sgt, lagipun tgh excited semua tak penat. Boleh kalau nak panggil shuttle tp kitorg mmg nak jalan. Sepatutnya kami kena tunggu En. Ayub dalam pukul 9.30, mcm tu la. Tapi sampai pukul 9.40, En. Ayub mana satu pun tak tahu.. Last2 dia dtg la jugak, dekat pukul 10 baru kitorg naik bot kecik dlm 12 org utk pergi our island tour. Dlm boat tu ada 1 family cina, 1 family melayu, 2 org gadis misteri muka cam cina tp ckp muka dia cam ‘korekokrkoekkrkoek’, 3 of us and of course, the boatman.

The first stop – Pasir Panjang.
Bukan pasir dia panjang tapi pasir dia sangat putih, halus dan lembut. Tujuan ke pantai itu adalah untuk appreciate pantainya yang cantik dan bersih, bukan snorkeling (toeknya boatman suh aku gi snorkeling!). lagi2 utk aku yg dungu berenang. Ombak sederhana tapi arus boleh tahan kuat (tak kuat sgt la). Maybe ada ikan2 dedekat situ tapi aku start cuak bila kaki tak jejak pasir, masa tu la air masuk hidung mata telinga what so ever. Tak pe la, last2 Hanim je gi tgk ikan tu. Aku dgn Nanad main pasir yg sgt cantik tu, dlm erti kata lain, dah giveup nak masuk air. Pantai dia mmg cantik, aku tak pernah jumpa pantai seputih tu.

The second stop – Tulai Island (Coral Island).
Actually Pasir Panjang tu pun kat Tulai jugak, tp the other side of island, sbb tu air dia kuat. This island is famous with its coral. Cantik gile, subhanallah. Duk atas bot pun nampak coral 12m dlm tu, warna-warni. Hanim turun dulu.. Aku dgn Nanad tak turun sbb rasa takut sgt dgn air. Lagipun aku tak confident dgn life jacket aku, jenis yg ikat2, bukan yg clip tu, so dia cam ikat perut aku rasa nak muntah. Bila kena pressure suh turun, lagi la aku tak nak. sukati aku la kan? hahahha tp tu mmg cantik sgt, kalau tak turun rugi. air tenang, takde arus apa lagi ombak. masa ni la kitorg bingung bangsa apa minah 2 org tu, she spoke very good english, understood malay and conversed ‘keorkeokroekekroek’ with each other. One of them cut herself while terjun to laut, and asked me to open up her bag, took out the mineral water and plaster. Memula confident nak tolong pastu aku pass kat Nanad, “Nad, kau la ckp english”.. lepas aku dgr diorg ckp ‘keorkeorkeorkkekr’. hahahha.. dan kami masih diselubingi misteri.

Third stop – Kg. Salang
No snorkeling ok.It was almost 1pm. We stopped for lunch at Salang. From what I’ve read, Salang is the most crowded place in Tioman. You can see mat saleh bersepah2, drink beer, serve by org kita. The food was RM0.50-RM2 more expensive compared to darat. I ordered nasi goreng cina, RM4 and teh panas, RM1.50. But believe me, the portion was sooo banyak. boleh je nak share beli 2 mkn 3 org. tapi sbb lapar+sejuk. kenyang la jugak mcm mkn nasi tambah 2 kali.🙂.. boatman suh kitorg beli roti tp kitorg tak jumpa roti (utk feed ikan).

sementara tunggu bot, kitorg lepak la kat jeti tu dgn minah berdua ni. dgn curios-nya Hanim terus tanya,
Hanim: where are you come from?
Gadis 1: Dari Belanda
Hanim: Eh Belanda apa eh?
Nanad: Holland.
ooohhhhhhhh Belanda ke?? eh tapi paham melayu?
Tuty: Tapi you boleh ckp melayu tadi?
Gadis 1: My parents are Indonesians..
ooooooooohhhhhhhhhhhhhhh
Hanim: But you look like chinese.. (?)
Gadis 2: My father (or mother) was from Hong Kong, I was born in HK and grew up in Netherland.

dlm hati kitorg.. “patutlaaa~” .. hah selesai misteri.

Fourth stop – Monkey Bay
Another snorkeling spot, not as beautiful as the previous one, but still nice. At this spot, the boatman ‘baru’ nak tegur cara pakai life jacket salah. Siut tul, patut la tadi aku rasa nak muntah perut aku terjerut! The father of the chinese family, was kinda marah, of course he should feel like that, this is open sea, anything can happen to his 3 children and his beautiful wife. Aku pun la, sbb melepas Tulai pasal tak confident dgn jacket. kat situ aku turun la. Nanad pun sama, sekejap. Ikan baaaanyak sgt. the Belanda girls ‘sponsored’ us few pieces of dried bread to feed the fish. You can see ‘ikan nemo’ here.
“ah moi, dekat sana manyak ikan nemo,” the chinese wife told us.
“ok”..

Fifth stop – Marine Park
Sepatutnya ada banyak ikan, there was even a platform, kalau2 nak berehat sbb penat tgk ikan. takde coral tp ikan banyak. TAPI masa kitorg pergi, another boat yg awal dr kitorg ckp kat our boatman,
“takde ikan la”
“tipu ah takde”
“betul takde? sekor pun takde?”
“ada la tapi tak byk”
it was true, roti bersepah2 ikan tak mkn. and i saw ikan, big one, panjang ‘setangan’ aku nih. kalau turun pun, taubat aku rasa aku tak turun.

Sixth stop – Renggis Island
This island located exactly in front of Berjaya Resort. The boat stop beside the platform (yes, it has platform too). If you could swim well, you can go swim/snorkel around the island where the corals ae beautiful and magnificient (they said). But as a ‘not even considered beginner snorkeller”, I stay there, near the boat and platform. The coral wasn’t good, they all dead, though there was a lot of fish.
some advices from the boatmans, (our boat and another boat)..
“if u laki u can si te-te” (if you lucky you can see turtle).. – boatman 1.
“de sineri gud”.. (the scenery good) – boatman 2.
“can si you”.. he meant yu=shark. (can see shark) – boatman 2..
Nanad and I replied silently, “can see I?” hahahha..
The Belanda girls went snorkel around the island with the boatman 2 (boatman of another boat), and came back quite late when our boat started to move. When asked what they saw..
“we saw sharks and turtle”.. bestnyehh!~
The Gadis 1 (who previously cut herself) knee was bleeding. She was bitten by shark!!
“baby shark, this long”.. lebih kurang 2 hasta la.

Pastu straight headed back to Berjaya Jetty. We had our complimentary drinks at Matahari Cafe in our wet attire. It was 4pm.

Clean ourselves, jamak ta’khir, lepak2, watching tv.
That night we had BBQ buffet. Mkn malam diserikan dengan petikan gitar trio, dari meja ke meja. aduhh.. nyaman~.

Finished our dinner at 10, took a night walk at the beach, photos snapped, reached our room.. That’s all for Day 2. I had so much fun, I belive my friends had fun too. Tomorrow, we must wake up early.

 
Leave a comment

Posted by on April 13, 2005 in crash and burn

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: