RSS

day 3

14 Apr

Day 3,
April 10, 2005.

Yup, as planned, all three of us woke up early with so much effort! We could only find ourselves curled up in bed after Subuh. Yesterday was tiring, beb! Each of waited someone would say, “Jom gi breakfast kat pantai lagi”.. But no one did. Jadinya aktiviti bermalas-malasan itu sungguh efektif skali! Sebenarnya tak de plan pagi tu, until 9.30 am, we went to activity desk at the lobby, get the list of available activity. After a few minutes of discussion, we agree to rent a bicycle for each of us. RM5/hr. byk lagi aktiviti yg ada, ie. donkey ride, trekking, sewa glass bottom boat, yg lain2 diluar kemampuan. boleh jugak nak amik diving class, nanti la aku nak gi lepas aku pandai berenang. sebenarnya trekking pun salah satu aktiviti popular kat Tioman, tapi disebabkan tak bwk kasut yg sesuai so tak jadi.

Niat asal nak ke Tekek naik basikal, tp aku bersyukur sgt tak pergi. Boleh pengsan kepenatan dgn gradient yg tinggi, brek yg tak cukup hebat, dan semestinya stamina yang pancit menjadikan akulah org yg tak nak pergi Tekek naik basikal tu. ehemm😀 betulll tak tipu, bas naik bukit tu pun semput, apa lagi aku! eh cam lain jek bunyi nih.. hahahha..

Kitorg discover byk benda la kat Berjaya area tu. ada Nature’s Pond. kalau tak naik basikal mmg tak lalu la. Biawak ha kau besar2, ni mmg habitat asal biawak tu. Berukuran lebih kurang 2m panjang, biawak ni boleh dilihat berjalan2 sekitar kawasan berhampiran dgn kolam. tapi dia tak kacau org la. Baaaanyak gile.

Image hosted by Photobucket.com

Masa ni jugak aku baru tau, bunyi keldai saaangat kuat hampir menyamai bunyi gajah. We had a photo session with the donkeys.. yeaa~.. hahhah

Went around Berjaya Tioman Suite area. We passed this BIG Shahzan Villa. Reached home, mama told me that villa probably owned by our x-PM.

Later after cycling, we went to Tekek by shuttle bus. We need to have a decent lunch, not tuna+bread again. Surprisingly, it is hard to find any kedai mkn at the jetty area (where the bus stopped). The day was sunny and bright, we were tired and thirsty. Tekek ada byk free duty shop, harga jauh lebih murah berbanding Berjaya punya kedai. Can drinks – RM1.50 (Tekek) while RM4-6 (Berjaya). but sometimes you just don’t have the choices. Berjalan kaki tetengah panas terik matahari sbb nak cari kedai mkn and ROTI. hmm sbb tu kena gi Tekek nak mkn sbb roti kitorg dah abis. Asal ada kedai, kitorg masuk sbb cari air. Last2 ada bas nak balik Berjaya, akhirnya kitorg berjaya balik Berjaya. ohh ada kedai mkn kat tepi gate Berjaya.. hhhhahahahhaha.. tp waktu tu dah kul 12.30, lauk tak banyak dah. Rush balik bilik sbb nak tgk Melodi😛. We promised to the makcik kedai, “nanti la makcik kitorg dtg kul 2.30”.. masa tu masak2 dah start la. tadi tu nasi campur je.

Ye lah! 2.30? kitorg rehat (lagi). Penat tu jalan tgh panas gile. Tetiba aku tergerak nak gi Internet Cafe sbb nak transfer gambar2 kat camera yg dah penuh ke pendrive. Aku dgn Nanad cam lipas kudung dlm cafe tu sbb RM5 for 3 minutes!!!
“Tuty cepat! Kau jaga bwh*, aku jaga atas** ni”, kata Nanad dgn paniknya.
*bwh (usb port),
**atas (remove device)
Hahha.. aku pun tak sangka kitorg sebegitu pantas sekali transfer files dan kembali ke kaunter dlm masa 3 minit!

Hari panas la beb. Tak buat apa sampai kul 5, baru decide nak gi mandi laut lagi. Aku lupa lak nak nyanyi. Air pasang pagi surut pukul 5.. Sah!!! Air surut betul kul 5 tu. Gi jetty nak bg ikan makan pun takleh sbb ada operasi punggah barang. iskk mandi lah jugak surut murut tu, rendam je. ok?

Tgh berendam syok2 tu, mmg rezeki sgt la, ada staff offer naik kayak for free.
“Dik, nak main kayak?”
“Tak nak la, tak pandai”
“Tak pe, senang je, saya ajar”
“Tak pe la”
“Pandai berenang tak?”, ni kawan dia tanya.
senyum simpul2 seraya menjawab, “tak!”, padahal goggle tersemat rapi kepala!! hhahhaha
“Takpe, kalau jatuh cetek je ni”.. betul, paras pinggang je.
“Free ke?”, Nanad tanya.
“Aah.. free ni”
“ok lah”..

tak pernah sepanjang hidup aku kat utm aku pegang kayak, apa lagi naik. senang rupanya. best rupanya. sgt menenangkan. nampak tak aku dgn nanad tu.. tetengah laut! hahha..

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
hmm kami dikejar(?), taklah, diorg ni yg offer kayak tadi. tolak kitorg balik sbb tak reti2 nak berenti syok main kayak! hahahha
mlm tu mkn kat gerai mak ngah sebelah gate tu. portion dia byk!.. tomyam, udang celup tepung, kerabu sotong, kailan.. semua order utk sorang mkn je, nasi je 3. kenyang! nasi aku tak abis pun.
Image hosted by Photobucket.com
then.. karaoke time~ until midnight.🙂
good night.. nak menjiwai mlm terakhir kat Tioman.
 
Leave a comment

Posted by on April 14, 2005 in crash and burn

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: