RSS

27 Jan

Untuk seorang yg telah membaca Memoirs of Geisha dua tahun lepas, dan kisahnya masih lekat dlm kepala otak aku, aku berikan 3 bintang utk filem yg ditayangkan. Ternyata eksplorasi dlm bentuk penulisan lebih berjaya untuk menyentuh dasar perasaan dari bentuk visual. mungkin kalau aku belum baca, aku akan berikan bintang yg lebih tinggi.๐Ÿ™‚ Detail-nya kurang. Tak cukup utk memberikan bayangan bahawa menjadi seorang geisha itu adalah seni dan sukar. Menjaga harga diri dan ‘harga diri’ adalah dua perkara yg berbeza tetapi jalan seiringan dalam hidup seorang geisha yg ulung.

Year End Sale (YES) belum berakhir lagi, tp mabuk kepayang aku terhadap barang-barang jualan sudah pudar. Alhamdulillah. Aku kena menabung kuat tahun ni, nanti kau lihatlah hasilnya di akhir thn 2006 ini. Lumayan!๐Ÿ˜‰

Selamat menyambut hari ulang tahun ke 25 buat teman istimewa. Suku abad. Sigh~.. aku juga akan temui titik peningkatan usia itu.

Buat teman,

Selamat panjang umur, dan aku doakan semoga kehidupanmu diberkati oleh Pencipta dunia dan akhirat. Setahun meningkat usia, setingkat kematangan fikiran, beribu langkah maju.. Aku betul-betul doakan kebahagian kau.

Kejutan utk teman seawal 7 pagi dapat kerjasama adik dan mummy-nya. Susahnya aku nak bangkit tidur jam 5.30pagi. Nak menatang kek dlm kereta yg melalui jalan yg jumpy-jumpy, brek kena baik-baik.

“Ani, ada lighter tak?”

“alamak, kita tak isap rokoklah. Kat dapur kat dapur jom”ย 

Cari kunci bilik dia dalam gelap bukan senang tau. Dia belum bangkit (subuh dah nak pinjam nama gajah dah) lagi. Dekat 15 minit jugaklah si adik mencuba satu-satu kunci dlm satu bunch kunci rumah tu. ahahaha

Wajah berseri-seri walau baru bangkit tidur. Satu ciuman dari mummy utknya. Satu wrestling dari adik, aku.. senyum je lah. Nak buat apa lagi. Senyuman gembira yg terukir diwajahnya cukup buat aku tersentuh. Aku sayang kau, kawan.

DSC00136.JPG
dan mkn mlm bersama..๐Ÿ™‚
DSC00138.JPGย 
DSC00140.JPG

We talked a lot. We had fun. We share good stories. And he told me great news.

 
9 Comments

Posted by on January 27, 2006 in Uncategorized

 

9 responses to “

  1. mooke

    January 28, 2006 at 12:20 am

    happy birthday aizec!

    gong li lawa.

     
  2. lutfi

    January 28, 2006 at 9:51 am

    aku suke buku die gak. cite die tak tunjuk yg hatsumomo tu ganas hahaha

     
  3. lutfi

    January 28, 2006 at 9:53 am

    eh ape great newsnye? ajek2 happy 27th? 26th? hahaha. tue tue…

     
  4. altuty

    January 28, 2006 at 11:11 am

    yeaa.. gong li sangat lawa~!!

    tapi dlm buku hatsumomo lagi jahat la lutfi! dia bongkar diary sayuri/chiyo.. alahh dlm buku hatsumomo lagi jahat dan sangat jahat.๐Ÿ™‚

    aku tgk zhang ziyi mcm mak aku masa muda. ahahaha diulang.. masa muda ialah ketika dia berumur sweet seventeen.

     
  5. lutfi

    January 28, 2006 at 12:34 pm

    oo ko terbaca komen aku salah kot. maksud aku kat dlm buku die potray hatsumomo lagi ganas. kat movie tak. so itu la hampa tu. dah la 3-3 plakon jepun tu chinese. kire pelik la gak

     
  6. altuty

    January 28, 2006 at 2:02 pm

    aaa sah aku tersalah baca komen kau tadi.๐Ÿ™‚

    happy chinese new year.. to all chinese/half-chinese/quarter-chinese friends.

     
  7. ajek

    January 28, 2006 at 10:34 pm

    thanks mooke…
    thanks lupi…
    tuty…thanks๐Ÿ™‚

     
  8. aLkamiL

    January 30, 2006 at 5:05 pm

    eh? iz ke tu? yg pic tgh2 tu?? wahh.. so kurus one!
    hepi belated bday bro! sowi gile lambat.. aku ingat tp tak tersms..
    hmm wish tuty dah cukup tok cover kitorg sume pnye wish kan? :p

     
  9. aLkamiL

    January 30, 2006 at 5:12 pm

    owhhh~
    definitely dgn setia akanku nantikan saat aku menjadi saksi kpd pulangan lumayan akhir thn ini๐Ÿ˜‰

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: