RSS

perihal ayah ku

27 Feb

Ayah will be off from work for a week. And here I’ll tell you why the doctor reward him a week MC.

On a peaceful Sunday morning (yesterday), ayah did his weekly chores – cleaning the fish pond which has been built by him and my brothers. berus sana berus sini. tukar filter. bersihkan pam etc etc. there is a fountain beside the koi pond that looks really nice if and only if the pond is very clean-lah.

aku pun tak tahu mcm mana ada kaca kat fountain tu. ayah ter-slip kat kolam tu and tgn kanan dia tahan badan kat fountain. darah memancut-mancut keluar dari badan. ayah ckp- “nasib baik ada tulang, kalau tak putus jari ayah”.

“ayah nampak ke tulang?”

“nampak, masa mula2 darah sikit je, ayah selak sikit. masa tu tak sakit lagi. tp rasa panas je”

my 13 yr lembab and sengal brother was with him. i wasn’t at home – attending a kenduri kawin at Kota Tinggi. Sms from Amir reached me when i was menyuap mknn. that 13yr old brother told mama.. “ma, kejap eh. ayah kena kaca”

Mama ingat kena kaca sikit2. so ok la kan. ayah is a grown up man after all. of course this is not the 1st time he terkena kaca. Mama was shocked to death when the serai he took for mama were full with blood here and there.

“acap, ni kenapa ada darah byk mcm ni?”

“Tadi kan acap dah ckp ayah kena kaca”

mama kata dia rasa nak lempang je adik aku masa tu.

Ayah dah bersandar tepi tembok, tgn ke atas – harapannya supaya darah boleh berhenti. Pelajaran biologi aku mengingatkan aku, darah memancut2 keluar tanpa henti ialah darah yg teroksida – dari jantung nak ke organ. Mama kata ayah dah mcm tu pun tak nak pergi klinik.

Mama masuk amik face towel 2-3 helai. amik beg plastik. ikat tgn ayah, suruh amir hantar gi klinik. darah kat padang, kolam ikan, tepi tembok banyak melimpah-limpah. Mama dah mabuk bau darah.

Darah mmg tak berenti even dah ikat. masukkan dalam beg plastik. sampai klinik, doktor pun panic. darah dalam beg plastik dgn 2 face towel tu, tumpah kat klinik. yes, tumpah. amir berkejar pergi hospital kulai. darah dalam kereta satu hal lain.

“amir, ayah pening”

“amir, kenapa gelap ni?” – ayah pengsan after saying these.

Amir panic gila. Alhamdulillah he is a good driver now, eventhough he had crushed my kancil 6 yrs ago. Acap nangis dm kereta. Amir kata ayah mcm putus nafas.

“amir kat hosp kulai ni antar ayah. kena kaca.”.. aku terus call dia. suara dia obviously panic.

“mcm mana boleh kena mir?”

“ntah. mama kejut tadi. amir ingat biasa tp apsal mama mcm nak nangis. sekali tgk darah banyak. bukan mengalir tau, memancut2. ayah pengsan. amir panic gila. acap dah nangis2”

“ayah mana?”

“kat dlm lagi. amir kat luar ni”

after half an hour, he texted me. “dah balik dah ni. ok dah. 8 stitches”

balik jumpa mama. mama kata darah sampai kat dalam baju and seluar.

“tu ayah tido tu mama tak bersihkan lagi darah. kat kaki dia ada darah lagi”

ayah tido sepanjang mlm.

hari ni bila tgk ayah tertido dpn tv, aku cuak sgt.

                 

DSC00361.JPG

 

ayah kata dia tak jahit vein kat dlm tu. jahit luar je. aku tak tau apa implikasinya. yg mama risau sgt kalau ayah ada diabetes tapi tak detect. arwah mbah wedok (atuk perempuan) ada sakit ni.

sayu pulak aku rasa. dah la suka lawan ckp dia. aku mmg nak kalau aku kawin dia yg walikan. aku nak dia yg nikahkan aku.

ayah pesan kat acap, “lain kali kalau dah mcm ni, cakap betul2 kat mama”

 

 
3 Comments

Posted by on February 27, 2006 in simply random

 

3 responses to “perihal ayah ku

  1. aLkamiL

    February 28, 2006 at 12:11 am

    adui tutyyyyyy
    aku tutup mata, tutup tlinga ngk word putus tu!
    alhamdulillah slamat.. kem slm kat ayah ko.. aku doakan cpt smbuh amin~

     
  2. lutfi

    February 28, 2006 at 9:46 am

    moga cepat sembuh

     
  3. ashka

    February 28, 2006 at 1:06 pm

    tsk. hope sume ok. get well soon uncle nazri!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: