RSS

My Travels: Perhentian Island – Day 2

27 Jun

the first morning on the island was a beautiful morning. air surut pagi tu, dan kedengaranlah suara sumbang kami, “patut la bontot aku kena batu je, tgk tuuuuu mmg batu je tpt kita mandi smlm. nak gi tgh konon.. dah tgh nuuu pun batu lagi.” ahahhahaha… yea it was right. kalau ke kanan sikit dari chalet tu, mmg  takde ramai org mandi. sbb mmg takleh mandi. kitorg berendam je the day before tu, sambil tgk awan yg cerah tetiba gelap. pastu angin sejuk kuat gila sampai kitorg takleh jln. kinda scary tapi membuka mata pd kekuasaan Tuhan yg Esa.

ermm we had a really delicious and heartful breakfast. there i had the best pancake i ever tasted. then we prepared for activity of the day – snorkeling. yea yea..

snorkeling kat perhentian tak berapa syok compared to tioman, ini pendapat personal. even org tempatan pun ckp redang is better. ermm tp bila i mentioned this to another friend, he said “tak lah, redang biasa je. tioman lagi cantik”.

arus laut di sekitar pulau perhentian adalah kuat. anda memerlukan stamina yg kuat utk memastikan diri sendiri selamat apatah lagi utk menyelamatkan rakan2 anda yg separuh nafas nak paddle ke boat. boat tak dpt nak berhenti betul2 atas coral like what did at tioman, sbb bot kena turunkan sauh. arus yg tioman sgt lemah menjadikan coralnya sgt cantik dan bot tak perlu ditambat.

tp kami sangat happy. saudari nanad dan linda walaupun awalnya panic, tp itu kejap je. linda panic sbb dia takleh nak control breathing pastu air masuk goggle. nanad tak panic, dia excited kut. hahah

at the first spot, Aidil the guard guide me. aku takut jugak sbb cerita org pasal org2 tempatan yg mcm2. dia mcm faham je org takut pastu dia tak paksa pun.  pastu aku pun tak beriya sgt sbb dah penat berenang pun aku nampak coral mcm batu. (pssstt.. kalau nak nampak coral lawa mmg kena pergi jauh dari boat. dah dekat batu2 besar baru lawa)..

at the 2nd spot, the corals are better than the 1st one. aku dah siap berlanggar dgn divers sbb sibuk bercakap. apsal la mat saleh tu asyik ckp “watch out your hands”, and i didnt notice that he was talking to me!.. oxygen tank member dia langgar tgn aku. whooppss.. sorry.😀 ermm.. bukan ke dia yg kena ckp sorry sbb dia yg langgar aku? ahahha tak kisah. sibuk la borak dgn budak2 arwana resort and 2 other guys from kl. ehh aku dah start sakit perut..

then we went to kg nelayan. masa ni, aku, linda dgn nanad dah runsing2 nak pi toilet. kau! 100m sprint pi toilet. skali nak masuk. “bayar 50sen dik”
“ha? mana ada duit?!!”
“sape nak bayar bil air” kata makcik tu dgn muka sinis.

bukan kitorg je! ramai gila org nak pergi toilet sbb sakit perut sgt2. semua from arwana. ya Allah.. cm mana ni.. try cari toilet lain. ada!! waaa senang hati la. skai ni charge RM1 pulak! ya Allah..

kitorg muka mmg runsing sgt. muka tak malu pinjam duit from those guys from kl tu and the boatman. masuk2 toilet, “eh u pinjam duit sape?”..”boatman”. “i pun”.. a short conversation with the chinese snorkeller.. ahah

tragis betul takde duit tgh laut nih. tak dpt minum air jagung manis pasal kena korbankan duit yg diorg pinjamkan (asalnya nak suh minum air jagung yg best kat situ).

the last spot was the shark point where you could see baby sharks around there. di celah2 batu la katanya. like i said before, boat dgn celah batu yg besar tu jauh. Aidil had reminded me that the current there was quite strong. well, how strong is strong if i dont try, right? I saw kamilla and one of the kl guy were happily paddling their way to the big rocks. i should try!

waaa.. lajunyaa i berenang ni~! the corals are beautiful and colourful. i stop and turn my head to the boat, and said to myself “nnt jauh susah nak balik boat. nak balik la”.. so i turn, and starter paddling back to the boat.

panic!!

i cant move. the current were too strong. ya Allah mcm mana ni. and i looked at kamilla.. i must go to her and fadly. it wasn’t easy, my legs weren’t strong enough to fight with the current. i saw kamilla and fadly were already holding a rope which was from another boat nelayan passing there at the right time. that boat was rented by a group of taiwanese divers. rupanya kamilla dgn fadly yg duk jauh tu hanyut.. taiwanese tu la yg rescue diorg and helped them to reach the rope. when i scream kamilla’s name kat tgh laut tu, they screamed, “grab the rope grab the rope”..

kamilla terperanjat tgk aku yg tetiba kat situ. ahahahha

even after holding the rope, we three couldnt balance ourselves as the boat moved forward and we were drifted to another direction. when we think we could reach our boat (dah nmpk dkt dah ni), aku dgn bangganya lepaskan tgn and said, “aku nak balik sendri la”

i paddled paddled paddled as hard as i could but.. when i lifted my head.. kamilla and fadly dah ke depan. aku kat tang situ.
“jgn tinggal aku!!!!!!”
“capai tgn aku!” fadly said
“tak sampai!!” i was half crying i think
“aku dah kat hujung tali ni, dah tak boleh capai lagi”

those taiwanese cheered, “chaiiyooo chaiiyoo”..
“ya Allahh.. tolong! tak sampai”

i tried and tried, stretched my hand to max. fadly’s fingers were barely an inch away from my fingers, but i couldnt reach him. the drama took about 3 minutes, enough to teach me not to play with mother nature.

as i grabbed his hand, i hold him tight eventhough i just knew him for a few seconds. said thanks to the taiwanese and we chatted a little before we were rescued

i dare not to see shark anymore! shark = strong current.

eventhough i was panic to death, i still giggling when i tried to reach fadly. he didn’t potray his panic face to us, only when we had our lunch at arwana, he admitted that he was panicked and thankful for having kamilla and i (what..?) there too for  the drifting drama.

ahahhahaha..

spent the evening laying on the bed, exhausted. waited for the cool evening and we had mandi laut, main teng-teng and kites.

karaoke session that nite, i dislike guys who snapped girls picture with their handphone and assuming that they had knew us for quite a time. sit close and snapped. just like that. lagi2 masa tak perasan. sedar2 he said “smile”. and i smile. and snapped. demm..

ermmm slept that nite with a guilty feeling towards my fiance. i was supposed to guard myself. i dont think he like that pic. nampak mcm close sgt pdhal tak close sgt pun. sigh.. seb baik tak rosak mood holiday aku.

😀

i didnt have any sleeping disorder/difficulties at perhentian. when i put my head on the pillow, i sleep till subuh. that’s it. quality sleep!

good nite.

 
17 Comments

Posted by on June 27, 2006 in My Travels, simply random

 

17 responses to “My Travels: Perhentian Island – Day 2

  1. lutfi

    June 27, 2006 at 5:44 am

    nasib bek seme oke.

    anyways. perhentian lagi buruk dari tioman? series? aku ingat tioman da buruk da

     
  2. ashka

    June 27, 2006 at 8:25 am

    aku pun personally think tioman nye coral lagi cantik lagi colorful.. tapi kat perhentian tu ade 1 spot mmg cantik giler aku tak ingat yg kt mane, rasa cam barbie mermaid adventure plak.. hahaha

    **kat kg nelayan…

    2 budak kl: nah..amikla rm1, ni je kitorg ada (dgn niat nak suh kitorg ni beli air jagung manis)

    nanad menjeling ke arah tuty. tuty bagi signal nak gi ke arah toilet 50sen tu balik..

    2 budak kl: (muka terpinga2..) eh nape, air (jagung manis) kat dlm tu lagi best ke??

    nanad+tuty: errrr… A’AH!!

    ahahahaha..

     
  3. ashka

    June 27, 2006 at 8:45 am

    si linda pulak masa mintak 50sen kat boatman dan rakan-rakan, diorg sume kuarkan duit yg diorg ade.. top up duit yg x cukup.. sbb ingatkan linda nak pinjam rm5!!! ahahaha..
    chehh, time ni kamilla je yg bahagia minum air jagung manis dgn tenang!

     
  4. litium

    June 27, 2006 at 8:59 am

    chaiiyooo chaiiyoo! aku cakap masa korang sprint 100 meter carik tandas hahahaha

    sakit perut sebab makan pancake terhebat kot!

    eh bile nak sampai umah gua nih??

     
  5. ashka

    June 27, 2006 at 9:42 am

    rumah lho last day.. ni ade lagi 1 ari lagi nih nak sampai ke rumah kau.. ahahaha jauhnye perjalanan ke rumah dime~

     
  6. alkamil

    June 27, 2006 at 2:46 pm

    ahahahha
    a’ah.. aku minum air jagung dgn tenang, muka senyum relax je mcm takde pape hahahahahaha..
    seb baik turn aku dtg bila dah slmt smp kat pulau! huhuhu

     
  7. litium

    June 27, 2006 at 5:46 pm

    patutla tak sesampai kat umah aku…. jauh benarrrr

     
  8. lutfi

    June 28, 2006 at 9:43 pm

    tu la. len kali skeleng tu kene simpan

     
  9. my.strawberry

    June 28, 2006 at 10:50 pm

    skeleng? apa tu? ahahha

     
  10. tulan

    June 29, 2006 at 7:22 pm

    err….skeleng tu roti cotek..hahah

     
  11. aLkamiL

    June 29, 2006 at 8:00 pm

    hahahhaa
    iye ke ni tulan.. cam takleh dipecayai jek :p

     
  12. aLkamiL

    June 29, 2006 at 8:02 pm

    masa taiwanese tu cheer, aku pon cheer skali sambil gelak2
    aku rasa kelakar gila derang ley terpikir nk cheer kat tuty :p

     
  13. litium

    June 29, 2006 at 10:35 pm

    hahhah skeleng tu mangkuk tandas la

     
  14. my.strawberry

    June 30, 2006 at 10:14 pm

    nyampah pulak aku dgn mat mat kelantan yg berlagak tanak bg tau bebetul apa skeleng nih. ah kau dah tak cool la dme!

    iskk… frust i!!~~
    😛

     
  15. aLkamiL

    July 1, 2006 at 12:37 pm

    dme slama ni cool ke????
    aku takleh trima hahahahahahaa

     
  16. al-tulan

    July 1, 2006 at 5:16 pm

    dia mat kool…hahahah..peace

     
  17. aLkamiL

    July 1, 2006 at 9:12 pm

    hahahahah
    aku terbayang dme is mat cool ice cream nestle tu hahahahah
    ‘mat cool mat cool kawanku.. mari kita ikut mat cool’
    ahahahhaha

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: