RSS

a week has passed

23 Jul

aku baru perasan smlm. aku suruh amir bukak mulut and kluarkan lidah.

Tuhan mmg nak selamatkan dia. agaknya masa dia kena belasah tu, lidah dia terjelir. dia tergigit lidah akibat hentakan yg kuat. nasib baik sblh kanan je dia kena teruk. dekat nak putus. patut la ckp mcm org lidah pendek.

ya Allah.. aku tak leh bayang mcm mana amir kena mlm tu. Tuhan masih nak selamatkan dia. mata kanan dia skrg ni, dia mengadu tak nampak pape. kadang2 dia ckp kabur.

amir skrg mcm cerita 50 first dates. asal tdo je dia mula hidup baru. waima setengah jam je tdo, dia dah lupa sape yg visit etc. he will keep asking why his vision blurs, his body aches, his tongue numb.

dia dah kenal his family members. but his memory mixed up. facts yg dia ckp dlm kepala tu betul, but dari segi aspek dimensi masa, T, tak adjust to this days.

smlm aizec dtg, borak2 dgn dia. mmg la betul tapi kena layan je. pastu kawan2 dia dtg. dia gelak2 je. dia ckp 80% betul. pakcik aku dtg, dia pun seronok. rancak dia borak. dia kata dia dah keje, tp keje kat SAL college. padahal tu tmpt dia blajar.

skali lepas mkn ubat, tido. pastu bangun lepas stengah jam. bangun2 je kitorg baru nak makan, ajak la skali.

“mama, mana cop?”
“buat apa?”
“cop utk kebenaran la”

see, we really need to coorperate with this drama all day long. kadang2 gelak jugak. nnt dia gelak jugak bila mood dia baik. bila dia rasa tenseion org tak faham, dia marah. kadang2 yg susah tu bukan tak nak layan, tp sbb pronounciation dia tak betul. pastu kitorg nak kena fikir sbnrnya dia ni tgh kat thn mana. time dia kat mana. dah la dia byk tukar sekolah. duduk dgn atuk aku kat kg skjp, pastu duduk dgn pakcik aku kejap, pastu masuk hostel.. dgn dia suka berjalan lagi.

lidah dia tu dah lambat sgt nak jahit. kalau nak jahit kena kikis balik. then my uncle suggest (he’s a dentist) biar je lidah tu. boleh baik tapi lambat. aku rasa doktor pun  tak perasan. sbb masa awal2 dia tak sedarkan diri pastu bibir dia bengkak sgt. ni bila dia dah mula ckp byk, baru perasan.

next weekend family aku dah plan nak pergi indon. atuk aku ckp jgn cancel, dah habis dah bayar smua. lagipun dia dah tak garang dah. dah boleh ajak bual, tgk tv. maybe dia balik kg lusa dgn atuk and pakcik aku. nnt dia balik sini balik. kat kg tak ramai org boleh layan dia ckp. takut dia confuse kang dia kat mana.

nasib baik benda ni jadi masa kitorg belum pergi mana2. tu pakcik aku ckp, nasib amir masih baik. kalau org yg rompak dia tu bwk pisau mcm mana? aku nak buh pix kat sini pun tak sanggup. mcm mana luka kat perut and tengkuk. mata kanan merah bleeding, sblh luar sblh mata hitam. merah menyala. itu yg dia tak nampak tu. lidah tu lagi. no wonder dia tak sedarkan diri.

let us pray for amir. mama stressed gila. ayah aku pulak, mmg menguji kesabaran smua org. so, sabar je la.

 
2 Comments

Posted by on July 23, 2006 in simply random

 

2 responses to “a week has passed

  1. shera

    July 24, 2006 at 1:55 pm

    hmmm…takut saya baca cite k.tuty nih..huhuhu

    pray hard k

     
  2. ude

    July 29, 2006 at 5:14 pm

    k.tuty,
    sorrry to hear about ur brother.
    be strong an pray everything will turn out.
    post-traumatic stress is common and maybe after all the physical injuries settled down he should be refered to a neuropsychologist.
    the thing to do now is to provide as much support as he needs and a well established routine for him to orientate himself and avoid confusion.
    may allah makes the winding road just that bi smoother..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: