RSS

03 Aug

gwe baru pulang dari tanah tinggi. bukit tinggi, padang, sumatera barat. tempatnya cantik, dingin dan tenang. jauh dari hiruk pikuk kota walaupun ibu kota padang, Kota Padang cuma 2 jam perjalan dari Bukit Tinggi.

Aku senang berada di sana. Walaupun uang dihabiskan beribu utk membeli belah hasil sulaman dan tenunan, hati ini masih meronta-ronta utk lebih.🙂 jika bukan ongkos yg jadi isu, pasti aku dah borong lebih banyak dan buka bisnes di johor bahru. sulaman diorg damn good. teliti dan halus. tapi aku tak tergamak nak belanjakan wang sebanyak IRD1 juta (kira-kira RM800) utk sepasang telekung sutera sulam. sesungguhnya sulamannya sangat indah.

bukan telekung sahaja, kebaya, kurung pesak. bahkan tenunan buat songket dan samping juga halus.. dan mahal. mungkin harga utk tourist. aku pun tak tahu kalau aku ini org tempatan, bagaimana pula harganya.

Padang merupakan sebuah daerah di Sumatera Barat dan penduduknya terdiri dari keturunan Minang. Kebetulan pula pada hari kedua semasa berada disitu, berlangsung acara besar yg melibatkan ketua-ketua puak, royalty dari N.Sembilan pun hadir juga. Penduduknya 99% adalah Islam. Menariknya, setiap 100m pasti ada sebuah masjid ataupun surau. Di setiap rumah makan (restoran) atau kedai kain, pasti ada musolla yg selesa. Tandas mereka juga bersih.

Apa yg aku beli? 2 pasang kebaya.. eh 3. sepasang telekung buat persediaan for the big day. ole-ole buat keluarga bakal mertua. beberapa kain tenunan buat ibu saudara, tudung-tudung sutera buat yg lain.

jika berada di situ lebih dari 4 hari, aku rasa aku akan mati kutu.

oh ya, aku juga berpeluang menaiki bendi – kereta kuda. mama pening sbb bau bontot kuda. sampai ke rumah dia kata seluar jeans kitorg bau kuda.

sorry no pics. gambar kat laptop ayah. aku pakai laptop mama, sbb mama pakai laptop ayah. will upload later. tak byk sgt gambar. only i hold the camera. kalau jln2 dgn nanad syiok sket. dia rajin benar snap gambar, so aku secara tak langsung teringat nak snap skali. hehhe nad, lets plan for our next vacation. airasia tgh murah for next year. or nak tunggu 2millions free seats again? just save some few hundreds ok. aku rela buat survey, cam biasa.🙂

updates on my brother. he’s getting physically healthy. his everyday conversation is ok. but he couldn’t remember what he did yesterday. currently he is at tokmak’s house, next week mama dah mula masuk kampus lagi. mula la episod bosan kat rumah.

 
6 Comments

Posted by on August 3, 2006 in simply random

 

6 responses to “

  1. ashka

    August 4, 2006 at 11:31 am

    babe, this weekend got MATTA fair le kat the zon by the sea.. see this: http://www.dfzcapital.com.my/dfz/jb/whatnew/July06-mattafair.php
    (heee.. baru aku perasan the zon ni milik dato’ k.. haha..!!)
    text me if u wanna go. esok la. sunday i ada class.

     
  2. litium

    August 4, 2006 at 7:38 pm

    patutla lama tak apdet.. pegi indon upenye… wei korang nak pi mana? nak ikott

     
  3. tuty

    August 4, 2006 at 7:45 pm

    esok aku keje la wei. sunday aku free.😛 class kau kul bape abis?

     
  4. ashka

    August 5, 2006 at 1:07 am

    haiya. kenapa kilija!!!! =P class aku 9am to 3pm. see ya after class?

     
  5. Lady K

    August 5, 2006 at 8:44 pm

    nk itut!

     
  6. my.strawberry

    August 6, 2006 at 10:45 am

    gheti abess kau nak balik umah tgk mak. pastu tgk kitorg skali. ahahhahaha

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: