RSS

ketika aku makan hati dgn “heart”

22 Sep

oh ya, i’m on leave. sick leave. sakitnya tak de la teruk pun. tp malas. do you know that doing nothing at work could cause stress? ye la, even boss pun berlakon dpn boss-boss lain supaya tak nampak sgt free. sape yg terduduk berborak tu, lebih baik dari terduduk tido kat atas meja. aku pun tak tau kenapa new product lambat sgt nak start. aku rasa thn lepas masa time2 nak puasa ni aku dah start balik lambat. ni hari2 balik awal.

aku tak mengantuk2 even lepas mkn ubat selsema. panas la pulak kat rumah tak hujan time2 aku tak pegi keje ni. sorang2 je.. org lain pegi sekolah. tak best tak best.. tp masih best dari duk melangut kat ofis. makin demam aku jadinya.

aku dah nonton “heart”. o.5 star, itu pun utk irwansyah dgn acha septriasa yg bersungguh-sungguh nangis. mungkin utk org yg tak pernah bercinta ianya menarik. pada aku filem itu terlalu lemah dari pelbagai aspek. cinematografinya ok. selain dari itu, aku elakkan dri dari tgk jam, sbb aku tau filem tu panjang lagi.

friendship, love, sacrifice. itu je la elemen dalam filem tu. maafkan aku, mungkin antara kalian ada yg meminati “heart”. atau mungkin aku pergi dgn ekspetasi yg menggunung. tatkala si pondan yg duduk selang beberapa kerusi aku itu menangis, aku ketawa jelek. terlalu keraslah hati ini jika aku tidak menangis di permulaan filem. tapi utk menangis sepanjang perjalanan cerita, itu duka dlm poket yg dah membayar tiket. terlalu byk elemen duka lalu gagal menunjukkan apa yang membuat Farel jatuh cinta pada Luna, selain dari kecantikan.

pada aku, Farel jatuh hati pada Luna hanya kerana simpati. ok, mungkin simpati itu boleh membawa kepada kasih sayang, tp itu gagal dipamerkan dalam cerita ini. gagal! lagipun, telah terbukti yg satu hubungan yg terbit dari simpati semata-mata tidak akan berpanjangan. simpati yg berpanjangan dihujani dgn airmata akhirnya situasi itu akan hambar dan menjengkelkan. aduh!

walaubagaimanapun, watak Rachel menghidupkan filem ini. setiap kali babak Farel bersama Rachel, filem ini kelihatan menarik dan hidup. walau ada kalanya Rachel menangis, tp tidaklah secengeng Luna.

adakah menjadi seorang perempuan itu seharusnya menjadi cengeng? yg tomboy itu gagah? ah! cetek!

tak salah menangis. menangis bukan tandanya lemah. mengalah bukannya kalah. tp jgn laaaa menangis jeeeeeeeeeeee.. tak fun la wei~..

tiba-tiba ada sekumpulan pemuzik mendendangkan lagu cinta di danau yg deserted? luar logika. waima ini satu unsur kejutan, kami berempat tak impressed langsung.

selipar yg Luna pakai dari zaman anak dara naik basikal, sampai ada anak boleh main basketball.. masih selipar yg sama. ada org yg suka filem ni ckp “sampai mcm tu pun kau komen?”.. ya.. itu menunjukkan betapa telitinya seorang pembuat filem pada setiap unsur dalam produk keluarannya.

sebenarnya kalau cerita tu best, aku tak berapa kisah pasal selipar tu. walaupun begitu, aku sure sangat boleh perasan.

aku sangat sangat kecewa dgn filem itu. sampai aku tak nak nyanyi lagu “my heart” tu. ahah.. itu prejudis.

kesian aj3k and daus yg kena heret tgk movie ni oleh aku dan chu. they are aj3k’s bro and sis. thx yang.

**

a year has passed. i’m glad everything dah ok. cuma kadang2 hantu tu dtg serang aku terduduk jugak. lagi2 masa driving. sbb aku byk masa dihabiskan utk berfikir dlm kereta. so situasi yg sama boleh merangsang satu suasana yg sama mcm setahun lepas.

aku pernah menangis sebanyak2 yg pernah aku nangis. tp masa tu aku tak nangis utk minta simpati. aku nangis sendiri. kalau aku menangis lagi atas sebab yg sama, itu bukan tuty. aku akan jadi mcm orked dlm gubra yg hatinya sudah keras dan mati.

selamat menyambut ramadhan. ini kali terakhir aku menyambut ramadhan dgn gelaran ‘cik’. i am happy!

 
5 Comments

Posted by on September 22, 2006 in simply random

 

5 responses to “ketika aku makan hati dgn “heart”

  1. litium

    September 22, 2006 at 7:20 pm

    ini kali terakhir aku menyambut ramadhan dgn gelaran ‘cik’

    selamat berpuasa tuty tuty!

    p/s lawa siot theme ni

     
  2. aj3k

    September 22, 2006 at 8:48 pm

    haha..tahun depan pose bersama2.ok suma,jgn jeles!!
    Auww!

     
  3. t.u-ty

    September 22, 2006 at 9:53 pm

    whee~.. thn dpn seksa la kita.. sape nak kejut sahur ni. dah tak duk dgn mama. camne ni.. ahahha

     
  4. t.u-ty

    September 22, 2006 at 10:14 pm

    dme.. aah theme ni cun. memula aku pakai theme cam kau, tp tak sesuwei dgn jiwa aku

     
  5. ashka

    September 23, 2006 at 5:42 pm

    ini kali terakhir aku menyambut ramadhan dgn gelaran ‘cik’

    alamak, aku pun ke? hahahahaha

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: