RSS

03 Nov

aku hope in future ada satu skala yg boleh dibeli utk dibawa balik, utk mengukur tahap kuning pada baby. haha agak kecut kalau nmpk dia mcm kuning. kadang2 nampak sihat, kadang2 mcm kuning. mlm sure kitorg ckp “esok kita jumpa doktor la, mcm kuning je”.. bila dah pagi, “mcm dah ok pulak”..

mooke nak tau aku mkn apa. terus terang aku mkn ‘salindah’..

 
13 Comments

Posted by on November 3, 2007 in simply random

 

13 responses to “

  1. d

    November 4, 2007 at 7:18 pm

    kita pun mkn salindah gak dulu..tp husband beli set yg after dilever jek coz bli pun dh nk dekat due..hehehehe
    doct kt puteri ckp set salindah yg dekat nk deliver tu nyah B7 kot eh..selalu yg mkn tu mesti komplikasi bleeding after deliver yg susah nk berhenti,bahaya klu lmbt berenti bleh ilang byk darah..sepupu kt mmg bleeding,tp tahap dia yg xberapa teruk n senang kawal..ada yg kata mmg membantu nak dilever cpt..mybe lain org lain ketahanannye kan..kita plak start mkn yg lepas dilever tu pun dh masuk seminggu coz dh termakan antibiotik,so kena teruskan n ingat mmg xmo campur…tp pakai param n segala mcm tu 3 hari jek,tu pun masa bidan dtg pakaikan…lepas tu malaih…hehehehehe bg susu bdn mmg banyak,xtgu bby mintak,agak2 dkt 3 jam jek bg,klu bby tido kejut gak bg dia minum hehehe tp mmg cian la kan…
    tu jek sebenarnye ubat utk kuning rasanya. bby sihat,n badan mmy pun sihat..
    n kita xpantang sgt..2weeks dh mkn sambal udang🙂 sapa yg tahan la kan..semua sayur,buah,ayam,ikan n segala yg berkhasiat kita mkn..mmy sihat bby sihat n berzat..heheheheh

     
  2. ashka

    November 4, 2007 at 8:18 pm

    kak d kah itu??

     
  3. d

    November 5, 2007 at 12:00 am

    hahahaha ye akulah tu…sapa lg yg kemut tulis selalu tersilap ejaan tuh…hehehe mklumlah berebut ngan tangan kecik…

     
  4. d

    November 5, 2007 at 12:06 am

    lg satu tuty,tu biasa jek bg parent baru…mcm kitaorg gak,bila bby xbleh tido mlm nangis2 kita pun nk nangis…kang mulalah ckp’esok kita jumpa doct ye tgk nape bby nangis2…manalah tau klu ada apa2..’ hehehehehe mmg cepat kaya doct tu klu laya aku nih..mase tu nk terus jek suh bby tu beso cpt2..so klu dia sakit ke bleh bgtau ‘mmy,saya sakit perut…’hehehehe klu bby demam or selsema lg la…rasanye kita plak yg demam kepialu dibuatnye…pengalaman yg manis sebenarnye.. nih yg xsbr nk econd baby…:)

     
  5. ashka

    November 5, 2007 at 8:01 am

    best pulak baca kau membebel kak d. mudah-mudahan 2nd baby kau ni made in DOHA. hehe :):) bila balik malaysia?

    muahs to Amni!

     
  6. tirokwifey

    November 5, 2007 at 1:01 pm

    kak d > mcm bidan

     
  7. mat

    November 5, 2007 at 1:20 pm

    Hi tuty..i guess it’s not too late to congratulate u on yor newborn baby.. mostly skrg ni 99% newborn mesti kena jaundice..be it sikit atau bnyk.maybe becoz of our food intake la..bnyk sgt chemicals n preservatives.maybe not now but dulu2..n it’s in our blood ;( mase dulu2 mane de sebnyk skrg newborn kena jaundice..nowadays mcm wajib newborn kena jaundice.nway, sabar ye tuty..jd mama kena tough..mcm tu la until diorg lepas d critical period. Fr my exp and as advised by paed, bnykkan bagi breastmilk..that is d only one thing yg dpt kurgkan jaundice dia.
    Aku mmg tak ambik traditional medications ni..tak berani..just enough dgn vitamins2 yg doc prescribe jer.pantang pun takder ber param2..hehe..doc kate takyah pantang2..mkn mcm biasa jer..baby pn dpt benefit..just pantang tk minum/mkn mknan yg dh sejuk jer.
    Nk get back to normal shape bila2 masa pn boleh..yg penting our baby dpt d initial n most important nutrients in their life..take care n welcome to d wonderful phase in our life..motherhood..;D

     
  8. ashka

    November 5, 2007 at 2:41 pm

    asMAT kah itu??

     
  9. t.u-ty

    November 5, 2007 at 3:15 pm

    yeaaaaaa.. aku suka komen2 ini.. menunjukkan bahawa bukan aku sorang yg kelam kabut and pening tgk baby. ye laa.. semua kita buat tak tau betul ke tak. paed dgn gynae aku kata tak payah pantang.

    pasal salindah tu, aku mmg amik dari awal lagi. tu yg effect baby teruk, till today masih boleh nampak kuninng dia. paed mmg dah pesan awal2 bg breastmilk je, tu pun ada 1 hari aku kena buang breastmilk yg aku perah sbb nak bersihkan sisa2 salindah dlm body. salindah pun kuning teruk, lagi laaa kalau mkn jamu2 tu.

    bleeding teruk pasal salindah tu disebabkan oleh uterus yg sangat relax (utk kurangkan sakit), in some cases takde contraction langsung, bila takde contraction bleeding boleh terjadi (which aku tak tau nak explain tp aku ada baca pasal ni few days ago). bila takde contraction lgsg even drug digunakan, nak tak nak kena c-section. bila bleeding teruk sgt, rahim kena buang. and the aftermath, bil hospital yg sangaaaaaaaaaaaaaat tinggi.
    masa pregnancy asalkn jaga mkn, jgn amik junk food sudah.. amik je suppelemnt prescribed by doctor. sama je lepas bersalin. aku mkn suka hati je. tp sbb duduk dgn mak/mertua, aku takleh la nak mkn sambal2.. tp mak aku buatkan sambal cekur+ikan bilis. boleh la nak pedas2 tu, tp tak leh lawan la tgk sambal tumis mak aku buat smlm mkn dgn ubi rebus. adeihh~

    mmg betul ckp kak d, pernah je nangis.. esp bila org keliling suh bg air masak kat baby la etc.. aku ckp aku nak exclusive breastfeed, org tua kata nnt takkan cukup, so kena bg jugak air masak. sbb org lain boleh buat, aku pun boleh buat. cuma agak tertekan la bila nak pertahankan pendirian tu sorang2 bila diserang dari pelbagai sudut.

    breastfeed babies have higher IQ level compared to formula feed babies. gynae, paed and the matron at the hospital advised me to give only breastmilk.. not even plain water. aku kena sindir jugak la, ikut sgt ckp doktor. abis tu aku nak ikut ckp sape. diorg dah belajar tinggi2 utk kerja bg medical advices.

    tp satu je so far aku tak dpt nak commit, gynae pesan kurangkan mkn carb, bykkan protein and fibre. tak mkn carb, aku laparrr gell.

    dah mcm tulis 1 entry dah

     
  10. mat

    November 5, 2007 at 3:39 pm

    yes nanad..aku lah tu..mat mane lagi..ahaha..(br tau tuty dh deliver)
    well tuty, biasa la..mulut org mane bleh tutup..;)
    just ignore n hv faith..sure boleh..be strong, buat je ape yg kita nak..in d end anak kita jugak..kalau jd pape kita jugak susah..nasib baik mase aku dulu takla dicontrol oleh sesape..mil open minded..sil pn paed..mak aku cuma bising sbb aku jln laju mcm takde pape..haha..tp seriously it’s fun..except few days yg kena breast engorgement jer n plus some unbalance hormone yg buat susah nk pass motion..
    tahan jer la dulu mkn jamu2 tu..until at least baby’s system stronger..mkn mknan berkhasiat bnyk2..nanti baby bambam..;) takyah mkn ubat2 utk senang bersalin or whateva sbb mcm mana pn bersalin mmg sakit punye..masing2 ade part masing2..senang ke susah deliver sumenya Allah tentukan.

     
  11. Lady K

    November 5, 2007 at 10:00 pm

    *me jd penonton je*

     
  12. mooke

    November 6, 2007 at 7:55 am

    korang boleh buat buku la..seriously.
    ohh..ok. walaupun aku belum nak mengandung lagi, aku follow jugak blog ibu2 ni.hehe. confession

     
  13. t.u-ty

    November 6, 2007 at 8:42 am

    hehe mooke, aku rasa org yg belum mengandung la yg kena tau semua ni, kalau tak nnt mcm aku dah jadi baru tau..

    asmat, aku pun jln laju2.. rasa ringan gila kan?

    kalau org tanya sakit ke tak bersalin, frnkly speaking aku tak ingat sakit dia mcm mana.. aku rasa kalau demam dgn sakit kepala selsema etc lagi teruk kut.

    satu je tips yg aku pegang, kita kena dorong minda kita yg kita nak ada baby, beautiful baby. sakit mmg sakit la.. tp kalau keep on reminding ourself yg delivery tu sakit, menjadi2 la sakitnya.

    “Allahu Akbar”.. aku bertakbir sepanjang proses delivery. Org2 kelilng aku dah tak endah, aizec kena marah dgn aku. hehe sorry yang~

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: