RSS

26 Nov

Adam dah formula-fed since masuk hospital hari tu, tp ada time dia nak kena peluk kena dukung and tak nak botol. Dia juih pastu semburkan susu kalau paksa pun.

Pagi tadi lepas Daddy dia pergi kerja, aku mandikan Adam. Dah siap2 buatkan susu pun. Tak sempat pakai baju dia punya melalak aku pun sumbat terus. tapi tak berjaya! menangis mcm kena histeria. Last2 terpaksa jugak BF.

Aku bukan seorang yg kejam sbb tak nak susukan anak sendiri. tapi, he’ll get worse if i continue bf exclusively during this time. kesian sgt tgk anak, tp kalau aku sambung bg jugak, lagi kesian. pasni kalau masuk hospital dah masuk wad kanak2. tak kesian ke. selama ni masuk nursery ada jugak nurse tgk2..

mana2 aku baca, kalau baby with jaundice, keep on breastfeeding utk galakkan bowel movement (98% bilirubin disingkirkan melalui pembuangan najis, 2% pada air kencing).. tp tu la, bowel movement masa bf mmg elok. dah minum formula ni, kitorg yg seksa nak tgk dia buang air. nak buang air pun kitorg sedih. heheh

trick nak bg botol kat Adam. Asal lepas je 2 jam since the last feed, asal dia gerak mcm nak susu je. aku terus sumbat tak payah nak tunggu dia bukak mata. kalau mata dia terang terbuka, jgn harap dia nak minum botol dgn kehadiran aku. Kalau Daddy dia feed bole. aku feed, kecewa.

aduuhai anak aku dah besar dah. umur dia dah 39 hari. tp aku mcm dah abis pantang dah. siap pergi jusco masa hari sabtu carikan susu formula dia.

hope bila aku start bf balik nnt, liver adam dah cukup mature.  penat nak layan dia menangis time minum susu and nak buang air.

 
Leave a comment

Posted by on November 26, 2007 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: