RSS

Sementara Adam tidur..

28 Jan

Aku tak kerja hari ni, sbb tu aku ada masa yg banyak untuk diri sendiri tatkala Adam tidur. Kejap lagi dia bangun la.

Aku nak share sedikit cerita tentang masalah peribadi Adam minggu lepas. Adam ada masalah utk breastfeeding. Mula-mula sikit je, skrg dia tak mahu langsung. Berkat keazaman dan kata-kata semangat dari ibu-ibu exclusive breastfeeding lain, aku sabar. Kalau dlm kepala mmg tak set nak exclusive, aku rasa dah mmg Adam on formula milk je dah. Pernah terbaca, jgn cuba utk exclusive, tp kita kena set kepala, kita boleh buat. Iya, mmg boleh buat. Mat saleh ramai je exclusive. Kat Malaysia ni kita je masih kurang education pasal ni. Sebab tu hospital2 kerajaan skrg sibuk berkempen tentang exclusive breastfeeding for at least 6 month, and continue to breastfeed for 2 years.

Masa aku bermasalah tu, kitorg pun jadi serabut la. Mana ada extra expressed milk. If I use the milk I expressed during work, esok Adam nak minum apa? Mula-mula boleh la paksa, but he is getting wiser now. You cannot paksa a baby, and he will reject you forever.

Kat office, ada sorang kakak ni tanya kenpa muka aku senget je dtg kerja, tak tido malam ke? I just told her the story, ya la kan.. Mom-to-mom la kononnya. Terperanjatnya aku bila dia tanya, “Kenapa tuty nak breastfeeding?”

Woo.. soalan tu mcm tanya, “kenapa kau nak makan nasi dgn lauk ayam masak merah pak tam bling-bling yg sedap menjilat jari tu?”

Aku terdiam, pastu aku ckp, “sbb saya nak”. Mana boleh dia nak judge aku mcm tu. Aku tak pernah pun memandang rendah org bagi formula milk tau, to me it is an option when a mom find pumping at work is too menyusahkan.

Pastu dia ckp, “sian anak lapar. sbb tu akak dulu masa dalam hari, akak dah bagi anak akak minum nestum”..

shooooooot! what? nestum? baby still belum pandai nak menyusu pun dah bg nestum?

Dude, dia nak sian anak aku lapar.. sbnrnya anak dia lagi kesian tak dpt susu banyak masa kecik2 tu, tak kisah la susu mak ke susu tin ke. Body masih fragile, nangis pun tak kuat, boleh bagi nestum? fuhhhhh aku terus terdiam dan dia masih lagi tak puas hati dgn keputusan aku nak exclusive bf.

After 2 days of pening kepala, one day I told myself. Ok, let Adam has his bottle. Adam had his bottle tht night and he slept thru the night. No more pening kepala. The next day, I tried to pancing him usin bottle, lepas dia dah lalok kat botol tu, cabut and terus feed him. Takde masalah pun. Later I just could nurse him when he’s sleepy. Today, I still have to standby 1 oz of expressed milk, just to pancing him. Agak tertekan sbnrnya when I had to except I had been rejected by my only son. h a ha ha ha

Aku tak pernah terasa kena reject mcm ni skali. Sekurang-kurangnya aku tak pernah kena rasa reject masa anak dara dulu, aku reject ada la! Jadi mak, sbar je la. Ini baru sikit, belum kena mcm apa aku pernah buat kat mama ke.. I wasn’t a good daughter anyway.🙂

Remember, do not paksa! Apa jua keadaan, jgn. He might be starving, just give him bottle to satisfy his hunger. Banyakkan doa dan zikir. I read surah al-Hujrat, another breastfeeding mom gave the that tips. The next day, I could hold Adam in my arms, which dia tak nak utk seminggu sebelumnya tu. InsyaAllah, mungkin itu ubatnya.

Adam dah tertido baca buku
Adam kepenatan baca buku.
 
7 Comments

Posted by on January 28, 2008 in simply random

 

7 responses to “Sementara Adam tidur..

  1. nannoor

    January 28, 2008 at 2:59 pm

    bagi nestum??? tak tau lah nak kategori ape kakak tu; terlalu pandai?? or terlalu kurang pengetahuan??
    xpe tuty, bwk2 bersabar. keep on trying, lame2 sok Adam nak la balik “bergayut” kat u.heehee

     
  2. d

    January 28, 2008 at 3:30 pm

    emm rasanya adam keliru puting, dia rasa puting bottle tu lebih selesa n puas.. dia xreject mummy dia, but only the puting laa..🙂
    nilah biasa yg didengar bila campur ngan penggunaan bottle.. emm xpe, tuty sabar jek k.. adam masih kecil sgt nk faham, thats for sure la kan.. mungkin betulkan kedudukan masa menyusu, biar seluruh aerola tu masuk mulut dia, bg dia puas.. mungkin la kan,sbb saya pun xpenah tgk adam menyusu.. mmg pun,jd mak ni baru kita tau betul2 kesabaran kita diuji tahap maksima🙂
    kakak tu plak, sama2lah kita doakan dia mendapat ‘hidayah’, kalau pun xsetuju ngan bf at least jgn la bg mkn pada bby yg belum ready..ciannnye anak dia huhuhuhu

     
  3. litium

    January 28, 2008 at 7:15 pm

    ini je aku nak komen:

    “kenapa kau nak makan nasi dgn lauk ayam masak merah pak tam bling-bling yg sedap menjilat jari tu?”

    haha

     
  4. aj3k

    January 28, 2008 at 7:48 pm

    lit:aku tau sbb ko tak komen.sbb ko tak boleh breastfeed.WHOhahahaha

     
  5. tuty

    January 28, 2008 at 8:31 pm

    nannor, he he he.. amik la unpaid leave lagi sebulan kalau nak elak problem mcm adam.. hahahha i suggest je~

    kak d: pergi la tunjukkan ‘hidayah’ kat dia. dia tak tau hidayah tu garang sebenarnya. hahahha. maybe la kak d adam tu nipple confussion. pd hal mula2 elok je.. baru kerja 2 minggu dia dah start tunjuk fussiness kat mama dia.. masuk sebulan terus tak nak. rasa nak gigit je. baby lain pun pakai botol gak, dia ni pilih2.. aiii cerdik cerdik.😛

    lit: ha ha ha ha ha credit en karim.

     
  6. d

    January 29, 2008 at 12:45 am

    ragam amni ni plak, xreti nk isap bottle.. hahahaha budak2 ni mmg terror la nk menduga kaum ibu ni kan.. sabo jek laa..

     
  7. lutfi

    January 29, 2008 at 9:54 am

    lampin tu nampak cam penuh dgn sisa-sisa buangan je.. hehehehe..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: