RSS

a privilege

27 May

Aishah buat satu entry ckp pasal breastfeeding. hmmm bila tgk adam dah nak masuk 8 bulan ni, dah start mkn byk. nnt satu hari mesti dia akan stop bf kan? nnt satu hari mesti aku rasa rindu nak tdo sama2.. dodoi2kan dia. skrg senang, masa tdokan dia, aku pun dpt rest sekali. ajek suka kalau aku dah rehat awal2, so aku nak marah2 bila kemas brg adam tgh2 mlm. siapa yg akan marah2 bila penat? SAYA!

banyak sangat documented research pasal kebaikan breastfeeding ni. kalau rajin baca, mmg beribu2 dpt info dari web je. kellymom punya website sendiri aku rasa dah byk info.. mula2 mmg aku nak exclusive bf pasal health-concern. tp skrg tak payah fikir jauh2. connection between mom and the baby is priceless. it is a privilege. i have a story to share and i find it hilarious.. yes, a hungry mom would do ANYTHING!

nampak penat, tp bf is far more relaxing. even husband agrees with me. tak payah bwk thermos, tak payah fikir harga susu baby yg mahal tu.

hari tu budak ofis ada tanya, “tuty masih menyusu?”
“aah”
“senang la eh.. jimat”
“jimat? camne?”, saje tanya sbb aku tak tau harga susu tepung kan
“ye la, sebulan kita kena siap2 RM200 utk susu je. tak masuk diapers, nak bayar babysitter lagi”

fikir mcm tu, dah balik modal dah aku beli medela pump tu. sampai skrg (alhamdulillah) adam masih bf. yg culasnya nih, mama adam. kadang2 dpt skit, kadang2 dpt byk. tp dia dah start solid, dah kurang 1 botol la. skrg aku dah boleh lega kalau dpt bawak balik cuma 16oz.

aku set target every 6 month, to make it realistic and not to put pressure on me. first 6 month BF dah selesai (walaupun boleh dikatakan adam dpt formula milk yg byk in his early weeks bcos of prolonged-severe-jaundice). skit lagi skittt je lagi nak dpt setahun. lepas tu set lagi setahun setengah..

apa la mama adam buat tetengah mlm kat dpn pc nih.

 
6 Comments

Posted by on May 27, 2008 in simply random

 

6 responses to “a privilege

  1. mami hafiy

    May 27, 2008 at 8:33 am

    ayuh kita mnyusu sampai derang besar!

     
  2. aishahmak

    May 27, 2008 at 9:46 am

    Rasa realistic bila target jangka pendek and then sambung lagi, eh?

     
  3. tirokwifey

    May 27, 2008 at 11:24 am

    Tuty, kulit Adam mulus sgt! hihihi
    best dpt dukung dia haritu.. masa dlm pantang dulu alahai lembik sgt tak berani nk kendong.. mmmuahss adam!

     
  4. ashka

    May 27, 2008 at 7:04 pm

    i heart bf!πŸ˜€

     
  5. tuty

    May 28, 2008 at 2:14 am

    mami hafiy: amin aminn.. insyaAllah. semoga dibuangkan rasa malas nak bgn pump tgh malam.πŸ™‚

    aishahmak: dulu aku determine nak bf exclusive smpai 2thn. tp lepas aku start keje, nak kumpul susu susah (ianya bergantung kpd tahap stress!) so aku mcm under pressure. pnah je mcm nak giveup, tp aku cuba jadi baik sikit pada diri sendiri.. set short term goal.. so far ok alhamdulillah. insyaAllah kalau boleh aku nak continue terus. i know it is possible, cuma tgk pada daya juang aku laπŸ˜€ heheh

    hanim: kau kan penah dukung adam masa kita visit nanad during her final trimester kat rumah dia. aku ada entry pasal tu. hehehhe kau kena time adam tgh kenyang mmg la dia baik.πŸ˜›

    ashka: yes, i love bf too~!! but i prefer direct bf than pumping! hehehhe

     
  6. mommylyssa

    May 29, 2008 at 5:01 pm

    hahahahahaha…read the squirrel article…so funny! I’m sometimes like that after a bf session…mesti rasa cam lapar giler sampai tahap nk marah kalau takde makanan kat dapur…

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: