RSS

adam? dah 9 bulan?

18 Jul

Adam dah 9 bulan dah. Cepatnya.. lagi 3 bulan dah setahun? lepas tu kelip2 mata adam nnt dah pegi sekolah. seronokla jaga adam, tak byk ragam. letih sikit tu biasa la. aku pulakjenis tak pandai nak menyambil. asal anak bising je aku berhenti buat keje2 aku. tu kut yg jadi penat sgt, kena tunggu dia tdo baru siapkan keje semua. he he he

apa adam buat eh dia 9 bulan? not to compared adam to other babies of his age, dia mmg terlambat sikit. aku siap tanya dgn doktor sbb takut kalau ada apa2 problem dgn dia, tp doktor kata it’s totally normal. itu laaa development chart mana2 ckp baby bole duduk umur 6 bulan. tak ke cuak anak aku dah 8 bulan masa tu tak boleh lagi.. menyusur ke dpn pun takleh. mmg risau tahap gaban punya..risau kalau dia ada pape physical problem yg kena interrupt awal2..

skali dia cukup je 8 bulan, dia buat magic. dia bole duduk unsupported for a few mins.. pastu dia boleh menyusur (soldier crawl). aku ternganga. aku terus angkat adam, aku peluk. skrg ni, dia duk kejar aku mana2 aku pegi. heheheh kelakar. aku suka walaupun aku kena extra effort basuh baju dia.

he challanges me in housekeeping. i had to clean, mop the hse sekerap mana yg bole. duduk kat industrial area ni, the enviroment is so dusty and oily. kalau tak sapu sampah 3-4 hari, bole nampak butir2 habuk tu hitam2. tingkat atas ole sapu je, tp bwh mmg kena mop. adam ‘helps’ me with this. he would go to every nooks and corners to collect all dust. he loves vases and kipas diri. and kerusi!

banyak berbual and membebel these days. ‘menari’ bila aku nyanyi. paling suka lagu little indians.. padahal aku nyanyi sbb ejek dia hitam lepas pegi batu layar. hahahah nangis la mcm mana pun, asal dgr ‘one little two, little three. little indians’.. terus je nak berjoget2. bole main sorok2 dgn dia, dia yg ‘hilang’ aku cari.. nnt bila aku ‘cari’ dia.. dia peek thru holes and laugh.. slowly he would show his face and says “hah”.. aku pun buat2 la terperanjat “oohhh adam ada kat situ?”

selalunya kalau aku balik keje, adam tgh duduk melepak kat luar dgn babysitter, borak2 dgn jiran2 (no wonder adam kuat membebel/borak).. skali ada satu masa, aku balik adam tgh main dgn anak2 babysitter tu kat hall dia. kakak tu kat dapur kut. adam nampak aku, terus dia kejar ke pintu. waaaaaaaaa bestnya feeling masa tu takleh ckp. he could call me ‘mama’ clearly now. there was one time tgn dia tersangkut, pastu dia panggil “mama, mama.. wayyuayuyuaaa*merayu2*yuuuaaaaaaa mama”

kat rumah aku akan kepung dia kat dpn tv bila aku masak. masa awal2 bole la, dia tak pandai cari jln kluar, skrg dia akan pusing cari jlnkluar utk cari aku. nnt tiba2 dah dpn dapur. muka sengih2. kalau play time, aku akan bukak sikit jln utk dia. dia suka lalu celah kerusi yg aku regangkan tu, mcm tunnel. kluar, masuk, keluar, masuk.. heeheh

dia mkn ‘semua’ jenis skrg. aku akan bg dia rasa sikit apa yg aku mkn, if aku mkn dpn dia. as long as its not salty or sugary, tak contain telur, and of course bukan udang and sotong.. heheh.. yg pedas2 tak la. kalau aku buat pasta, aku akan asingkan sikit utk dia yg tak letak garam. plain pasta. dia suka tricolor type. dia tak suka nestle’s rusk banana flavour. hehe aku mkn pun tak sedap. hari tu aku bg dia rasa durian, muka dia kebingungan. hahahhaha

he has 4 teeth. cute! nope, he didn’t bite me when he nurse. dia cuma gigit hidung/dagu/pipi aku bila dia nak tdo. dia geeeerammm sgt dgn hidung aku. try la bg, ngap! tak dapat hidung, dia suka dagu.. ngap ngap! ada lagi 2 btg dah nak tumbuh kat atas.

ooo adam makin susah nak tdo sbb dia sgt playful skrg. kadang2 sampai 2 jam nak tdo kan. takleh jadi la kan? bila aku duduk tdokan dia baru dia relax sikit. dah mamai baru bole letak bwh. kalau tak selagi tu nak try merangkak angkat2 bontot, sambil isap jari, dah tutup mata dah pun sbnrnya, menyondol2 ke dpn.. nak marah pun aku ketawa.. lawak la adam!

 
1 Comment

Posted by on July 18, 2008 in simply random

 

One response to “adam? dah 9 bulan?

  1. ayu

    July 18, 2008 at 2:27 pm

    tuty, hi!!! dah besarnye baby. cute nye!!!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: