RSS

Pakej 3 hari 2 malam di Hospital Penawar

01 Aug

Semalam baru balik dari hospital. Alhamdulillah Adam is getting better, tapi kena careful dgn segala jenis habuk yg boleh trigger batuk dia. Nnt dia asthma, which is side effect of pneumonia.

Adam dah seminggu lebih dah demam, paling teruk Ahad lepas. His breathing was fast (66 times/minute), kalau biasa 30-40 je. Pastu dia sgt melepek, sekejap2 tertido. Mlm tu tempreture dia naik sampai 39.5 deg C. Siang tu aku rasa lagi panas, cuma kitorg nak amik thermometer je. Tak lena aku tdo sepanjang mlm.

Mcm paed dah ckp last week, kalau demam dia persistant, dtg hospital semula. hari isnin tu ramai sgt org kat clinic. hmm tunggu je la. Adam dah la batuk2, sian dia tunggu lama. paed nampak je, dia ckp “kena admit ni”.. dry skin and sunken eyes – tanda dah dehydrate.

masuk wad adam terus pakai nebulizer. mmg tak macho la mamat tu. menangis sampai habis suara. sampai ke sudah dia marah nurse, walaupun nurse nak tukar cadar. ada satu masa, nurse dtg nak hantar ubat, adam tutup mata tak nak tgk nurse. hahahha

adam tak selesa lgsg kat hospital. asyik nak dukung je. melayan je la. dia tak familiar dgn org, environment semua. dah la nak kena pakai nebulizer tu sejam sekali, pastu 2 jam sekali.. asyik menangis je la. sampai penat dia nangis. lepas neb je, dia tdo. itu baru neb, belum time mkn ubat lagi haru.. mmg kena bedung. kalau tak, tak larat aku nk pegang dia meronta.

on the third day, pagi doktor check dia kata tak tentu boleh balik lagi sbb lung dia belum clear. alamak ai.. adam pun nampak bosan kat situ. habis satu hospital aku bawak dia jln. dia happy je kalau aku bwk dia jln keluar, masuk bilik je mula la merengek. dah ptg doktor check balik adam, dah boleh discharge. aaaa leganya.tp doktor pesan, kalau batuk dia teruk, nafas dia cepat, mesti dtg hospital semula. boleh sgt. pastu tgk ubat, ha kau! pengsan la adam nak meronta.

alhamdulillah adam sangat happy balik rumah, dia pun nampak lebih sihat walaupun wheezing sound masih dgr masa dia bernafas. kali ni dah tak boleh tolerate dgn adam nak muntahkan ubat tu, aku jadi kejam gila masa nak bg adam ubat. bedung kuat2, pegang mulut, sumbat ubat, tutup hidung. baru la dia telan, kalau tak dia sembur balik, atau lagi pandai dia muntahkan semua termasuk susu yg dia dah minum.

doktor ada ckp, pneumonia ni sbbkan asthma, sbb tu nafas dia cepat. walaupun nnt kuman dah takde dlm paru2, tp asthma ni tak tentu bole settle skali. aku tanya, apa yg kena elakkan kat rumah dari baby? carpet and toys yg berbulu2.. elakkan sejuk dan buah. rumah aku tak byk carpet, tp banyak sgt habuk. pasir gudang ni industrial area, rumah aku tepi main highway. so, paham2 je la habuk dia mcm mana.. hitam and mcm oily.

esok check up lagi. so hopefully semua ok. adam pun dah mula nak mkn which make mama so happy. adam dah kemas rumah, dah lena tdo. nx week aku dah mula kerja semula, apa la ada kat ofis tu ek. haha

mama! nak mkn lagi!

mama! nak mkn lagi!

 
2 Comments

Posted by on August 1, 2008 in simply random

 

2 responses to “Pakej 3 hari 2 malam di Hospital Penawar

  1. lutfi

    August 1, 2008 at 9:30 pm

    pasang ionized aircond yg perangkap habuk tu (seme aircond filter habuk) – ni solution mudah dan short term kot.

     
  2. shera

    August 2, 2008 at 3:53 pm

    dah lame xjenguk sini…
    dah makin besar..

    dah sihat ke dia?

    take care sis!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: