RSS

stay at home mom

10 Aug

for 2 weeks.. only. (how i wish i could make it a month or two)..

adam masih belum recover dari pnuemonia, so aku amik keputusan utk amik cuti (unpaid) selama 2 minggu. hati pun tak sedap pergi kerja bila anak tak tentu sihat ke tak. lagipun asal balik rumah je, adam melepek. mlm pun tak happy, asyik nak berkepit. kadang2 tgh malam panas.

masa last checkup last thursday night, adam kena x-ray lagi. paed tak puas hati dgn progress dia. wheezing makin teruk, that explained why he didn’t drink/eat so much and became so sleepy and weak. that night, we had to return to hospital for every 4hour, pakai nebulizer. tp yg pukul 4 pagi tu, kitorg fail. pegi kul 5. penat gila dah masa tu. alhamdulillah, kul 11pg paed review, dah ok sikit. mengantuknya masa tu, lepas kul 5 aku terus siap2 pegi ofis, masuk ofis je terus type surat nak cuti 2 minggu. kul 8, terus bg surat, kul 10 aku balik rumah, fetch adam, pergi hospital.

so skrg adam amik regular neb kat hospital. nasib baik rumah dekat. kalau tak, nak kena tdo wad lagilah.

jumaat dgn sabtu tu, adam jadi super duper clingy, dgn daddy pun tak hendak. i was so tired. sampai tdo pun tak boleh gerak. i cannot go to bathroom if daddy is not around, even when he’s sleeping. aku baru duduk dia dah perasan.

alhamdulillah today dia ok. dia happy, dah gelak2. tidur pun dah lena. esok follow up lagi.

apa nak buat 2 minggu? kena masak sedap2 kalau tak ajek ungkit. sbb aku masak tak proper kalau balik dr kerja.. nak masak utk adam byk2, bg dia gemok. dia dah kurus. hilang 1kg. kalau adam bg aku sentuh mesin jahit, dapat la sepasang baju raya rasanya.. kalau cukup baik, ajek pun ada la. kalau laaagi baik, adam dapat la jugak. nasib tak baik, takde lgsg.

gunting kain aku dah tumpul! sape ntah buat potong benda lain.. adam eh? hahah

sbb aku ada byk masa nak masak..

Simply Baby Food Recipes

Gourmet Baby Food Recipes

Homemade Baby Food Recipes

oh ya, aku baru je join babywearing community in Malaysia. Thanks to Aida, MommyAdam who had posted an entry about it. I just love wearing my baby. You do not need an expensive carrier. kalau saggup nak terima MeiTai aku yg tak la mcm kozy carrier, aku sanggup tlg jahitkan.

 
7 Comments

Posted by on August 10, 2008 in simply random

 

7 responses to “stay at home mom

  1. su

    August 11, 2008 at 8:45 am

    tuty, semoga Adam cepat sembuh..tabah yer!!!

     
  2. aida

    August 11, 2008 at 9:43 am

    tuty siannye adam and yourself! i hope he gets better soon. (my) adam pulak mula batuk2 dah…musim ke..ntahla..tak tahan kan tgk baby sakit…

    yay you’ve joined the community eh? jom pegi gahtering nak?

     
  3. nannoor

    August 12, 2008 at 11:28 am

    tuty.. rasa x seronok kan kalau gi keja tp baby x sihat.
    x konsentrate nak keja.
    ape2 pun, ko duduk umah ni sila lah masak sedap2 utk adam.
    bagi adam makan….bagi lebih sihat ok.

     
  4. Lady K

    August 12, 2008 at 12:48 pm

    get well soon Adam!

     
  5. t.u-ty

    August 12, 2008 at 9:47 pm

    su,
    Thanks

    Aida,
    Musim kut baby demam ni. aah dah join MBW tu. haha ramai rupanya org pakai Mei Tai. No lah, tak pegi gathering tu. lain la kalau kebetulan pegi KL. takde plan pegi kl dlm masa terdekat ni๐Ÿ˜‰

    Nannor,
    aah betul, tak seronok lgsg kalau pegi keje baby demam. demam biasa2 ok lagi, demam yg tak habis2 pening kepala!

    LadyK,
    thanks! adam dapat souvenir tak? hahahahha

     
  6. nisa

    August 13, 2008 at 4:35 pm

    Kak Tuty, MeiTai tu sesuai utk baby dari usia bape ke usia bape ek? tgk online mcm lawa n cool je kalo carry baby pakai MeiTai. tapi tak jumpe la plak website dari M’sia. Sumenye dari US and sgt la banyak $$$$ nye…nak beli carrier bese tu mcm tgk gaya tak selesa je utk baby…

    Sudikah kiranya jika saya ingin menempah dari Kak Tuty? hehe…

     
  7. t.u-ty

    August 13, 2008 at 6:22 pm

    carrier biasa, to me mmg tak selesa. adam tak mau duduk.. masuk je nangis2 mintak kluar. tak tau la kalau brand lain ok ke kut.. tp lps pakaikan meitai dia happy je, mmg no turning back la..

    meitai carrier rasanya boleh pakai dari newborn tp tak pernah try. boleh tgk kat website yg tunjuk mcm mana nak carry baby kecik. kalau umur 2mo, saya dah konfiden dah nak pakaikan meitai.

    saya boleh tlg jahitkan, takut design kain tak kena taste.๐Ÿ™‚ kalau nisa tak kisah, i belasah je. hahahha

    pasal babywearing ni, you can study dulu mana satu yg nisa selesa. i prefer meitai sbb dia support on both shoulder. sling, pouch cantik jugak tapi i tak pandai pakai, tu je masalahnya.

    kat malaysia, ada littlepods utk baby pouch. kozy carrier mei tai would be in malaysia soon. harga mmg mahal la.. sbb tu la buat sendiri.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: