RSS

12 Aug

Semalam check up lagi, paed cakap Adam is getting better. His pneumonia probably dah baik. So sekarang tinggal asthma. Hmm yes, pneumonia triggers asthma (walaupun takde history asthma dlm family). Susah rupanya nak jaga budak semput ni. Tgh2 mlm duk kira breathing dia, baby punya around 30-40/minute. Adam pnah reach sampai ke 66 before he was hospitalized.

Paed stopped the nebulizer routine, so skrg adam kena pakai inhaler. Mula2 ingatkan pakai normal inhaler yg aku nmpk member2 pakai bila diorg semput tu. rupanya ada ‘gadget’ lain kena attach pada inhaler tu, it is called ‘aero chamber’. Dr Marina has been very very very super nice to give us her sample of the inhaler, which we did not to pay for it. And she lend us the aero chamber for infant for 2 weeks (sampai next check up). Aero chamber comes in 3 sizes, infant, children and adult. dia tak advise beli infant size sbb adam dah nak besar. so in the mean time, pakai dulu dia punya. so kind😉

since we stopped the neb, adam mcm tak happy je. hari ni, dia balik pada keadaan clingy dia. dah la daddy takde, aku la duk curi2 masa nak mkn. pegi masak nasi pun biarkan dia melalak2. dia tdo, aku turun cepat2 nak goreng telur. eh tak sempat, baru hidup api dah menangis. ok takpe.. kita buat air milo + oat je (sambil biar adam melimpahkan air mata). sbb dia perasan kalau aku gerak bila tdo atas tilam, so for evening nap, i put him down on the comforter, depan tv. waaa dia tak perasan la mama bgn.. yeay! hidup api je.. adam nangis lagi. alaaa biar la kejap. perut dah lapar sgt.

so nasi+telur goreng+kicap, dpn tv, jelir lidah kat adam. “adam duk situ diam2, mama lapar. nnt mama mkn adam!” dia gelak. eh eh

i still need to monitor his breathing tonight in case it got worse, smlm laju la jugak. today dia clingy and muntah 2 kali. so kalau mlm ni laju, esok kita pegi jumpa doktor lagi! yeay, mari habiskan duit kompeni mama!

kompeni mama ok, boss mama yg tak nak bg mama jaga adam hari tu. ok tak pe. dah dapat pun cuti. tp keratlah jari ku, kerana ku tahu dia akan ungkit hal cuti ni dlm beberapa bulan akan dtg. malas nak cerita kat sini, dia tak kisah pasal family dia, mcm mana nak kisah pasal hal anak org lain kan?

entahlah, aku mcm pernah terdoa supaya anak dia sakit. aku nk tgk apa tindakan dia. dia kata dia tak akan amik cuti lama kalau anak dia sakit. i want to see that!

 
1 Comment

Posted by on August 12, 2008 in simply random

 

One response to “

  1. nannoor

    August 13, 2008 at 10:45 am

    tasneem pun dah masuk 4 hari demam, batuk and selsema..then tmbah lg cirit-birit. bila bernafas, ada sikit wheezing sound. that worries me.
    semalam and pagi tadi her body temperature at 38 degrees up till 39 degrees.
    ni tgh prep nak bwk jumpa paed.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: