RSS

adam penat

23 Aug

bila adam penat, mlm dia senang tdo.. tp dia pun akan senang terbangun. nangis2, nak tdo dah susah.. kena dukung2 bawak sana sini baru dia nak ‘ngempeng’ balik.. baru la tertdo.

siang tadi pegi kenduri kawin sedara mara Ajek. He did not remember that the kenduri is today, my FIL called when we were on our way to hospital for Adam’s medical appointment. Dah sah2 aku tak pakai baju kurung kan, straight pegi kenduri, stayed there for hours. Adam missed his meals and day nap. Mulalah cranky, the fact that there is no room i could use for feeding adam lagi la menggatalkan kepala. Luckily ada satu masa hall tu kosong, aku terus susukan adam. Pheww lega! and he behaved well after he finished his 2 packets of rice crackers. ptg tu cranky lagi sbb ngantuk. balik masuk kereta terus terus je tdo.

sampai rumah, heat up his dinner, bg mkn sampai kenyang. mandi, main kejap. susu. yes! dah tdo. td dah ngigau tapi dah berjaya tdo semula.

he needs someone to sleep beside him. i had to make sure i positioned the pillows correctly. they must in V shape, the pointy part is above his head. so dia pusing kanan kiri, there is always a pillow to be hugged. kalau tak, kejap je la dia tdo.

aku risau la pulak, dua minggu melekat dgn aku je, nx week hantar babysitter mcm mana. owhhh my pump bag dah berhabuk. hahaha seriously tak sempat nak pump ( ke malas?).. adam dah gerak sana sini, sedar2 dah nak masuk bilik air. sukanyaaaa dia dgn bilik air.

husband admitted that he likes it when i stay home. ngeeeee sengih sengih.. but i have to go back to work. commitment commitment!! nnt habis bayar kereta aku fikir baliklah.

adam’s separation anxiety ni bagus jugak. at least i know where is him when someone culik him from me during kenduri. tak la mcm masa dia 5-6 bulan dulu.. tak nangis. aku yg panic. kejap2 adam takde. kang tak bagi org ckp lokek pulak. tapi serious dia asyik hilang je. mak aii risau sangat. hehehhe so adam, skrg nagis la kuat2.. mama senang nak cari. hahahha

tapi takpe, adam kan breastfeed baby. nnt adam dah besar you can handle stress and anxiety better..🙂

siang tadi masa kat paed clinic, jumpa kawan Ajek and his wife. anak dia baru 50+days.. comel sgt. dia still BF sbb masih cuti, tp dah plan nak bg FM.. dah try dah pun bg FM, tp baby tak nak. clever boy.. he he.. so when the father told Ajek about the failed trial, Ajek immediately insisted them to continue BF and advised them to invest on a good breastpump. He even explained that breastpump will burn your pocket at first, but after the calculation is done, dah balik modal by the time baby reach 5-6month.

Diorg angguk2.. I am so proud of you, husband! When the wife asked me some questions, I answered baik2. I just said “teruskan je la” while angkat tangan Adam, ckp “Saya membesar!”.. pastu adam pun ketawa.

Lagi satu yg aku rasa dia patut teruskan BF is, dia amik cuti sampai akhir tahun(bestnyehhh!!).. ohhh that breaks my heart!

 
4 Comments

Posted by on August 23, 2008 in simply random

 

4 responses to “adam penat

  1. aishahmak

    August 24, 2008 at 7:05 am

    Tuty, I have to give Khalish formula for two days I’m away for an examination. Not enough EBM. Yeah, nasib baik aku cuti sampai hujung tahun jugak. Hopefully, tak perlu berpisah dengan Khalish lagi.

     
  2. tuty

    August 24, 2008 at 8:01 pm

    hehehe.. tak kisah la as long as masa kau dgn baby tak bg FM.. i understand la sgt situasi kau tu. aku nih nak dptkan sehari punya stok pun menggelupur, apa lagi 48hour! aku pun bukannya berjaya sgt BF nih, FM tu ada je standby kat rumah babysitter. asalkan anak aku tak kebulur sudah. tp dia dah start mkn byk nih, bg je mkn dia dah diam.

     
  3. aida

    August 26, 2008 at 5:14 pm

    tuty i feel the same way when adam always kene culik at kenduri/relatives’ place (feel relieved that he has separation anxiety!) ke i yg ade separation anxiety ni??haha…

     
  4. pidut

    August 27, 2008 at 7:14 pm

    hehe..itu stranger anxiety laaa…wahai akak ku….it will be happen when ur baby 7months and above….hehe….dah….dats is normal development to little,cutie infant@alien….hahah…..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: