RSS

supermom, i wish

28 Aug

ouch it’s almost 4am. wide awake, in fact, i am eating. hahah

biasalah, balik bukak tudung, mkn (ada pasar mlm today so tak payah masak!! yeay!!), solat, basuh botol, amik adam yg dah tak tentu arah, naik katil.. zz zz ZZZzz

Ajek kejut kul 11.30.. i was blur. “yang, kenapa kejut? saya kena buat apa?”

“kata tadi nak buat bubur adam, nak kemas barang?” ohh tomorrow after kerja kitorg gerak ke KL. so kena kemas barang la kan..

“ehmm ok”.. sambung tdo sampai 1.30am.

kena bangun la jugak kan, masak food adam, rebus spaghetti – so esok tak payah lambat2 nak tunggu mlm ni masuk peti sejuk je. esok tinggal buat gravy. hehe quick dinner😛 lipat kain, sidai baju, baju semalam yg tak kering masukkan rumah, duk kipas2 sb baju adam dah abis. jb musim hujan je nih. thanks ajek, for letting me belanja mkn at pasar mlm. hahah its a trick you know. tak payah masak.

pasal lipat kainlah yg buat aku tak terlelap ni. i hate lipat kain.. dlm byk2 kerja rumah, aku malas gila lipat kain. mlm ni aku lipat kain 2 bakul yg menggunung! rasa bahagia!

nadwa my youngest auntie (she is 25).. would fly to new zealand to further her phD. kecik je dia ni, when i was sngle, we could share the wardrobe. skrg tidak lagi. dia sama size dgn ayu, adik aku yg djh 6 tu.

 

“tuty, aku tak nak ganti puasa 2 hari boleh tak? aku nak bayar fidyah je? tapi.. dosa kan?”
“kenapa?”
“aku kena ganti.. jumaat tu aku masih kena puasa, tp sabtu aku dah nak fly.. aku rasa sedih”

i thought it was funny, but being the youngest in the family, surely my tokmak wants to feed her everything before she’s off to NZ.  

talking of fidyah. i had to bayar 6 days, provided i’m able to complete puasa esok (err today la tu). kalau tak, 7 hari la.

aku pnah baca pasal fidyah ni. ada ulama berpendapat bg ibu yg mengandung/menyusu tak wajib bagi dia ganti puasa, cuma kena bayar fidyah. itu lain dari yg kita belajar masa sekolah dulu. nnt aku cari. aku lupa kat mana article tu. tp aku was was la. kalau dah was was, ganti je la kan.

mana nak bayar fidyah> thn lepas punya 5 hari belum bayar fidyah, tp dah ganti dah.. so, 11 hari nak kena bayar! ayah aku suh fikir positif, kalau aku tak byr fidyah, bila lagi aku nak bg fakir miskin mkn. betul jugak kan..

 
2 Comments

Posted by on August 28, 2008 in simply random

 

2 responses to “supermom, i wish

  1. Lady K

    August 28, 2008 at 1:08 pm

    link soal jwb pasal fidyah (ringkas je).. aku rasa mcm ada lagi org2 yg layak fidyah je tak ganti tapi aku tak ingat
    http://soaljawab.wordpress.com/2008/08/23/ganti-qadha-dengan-fidyah-bolehke/

     
  2. tuty

    August 29, 2008 at 10:09 am

    article yg aku baca pasal ganti puasa for pregnant and breastfeedng mom.🙂

    http://www.islamonline.net/English/ramadan1422/2001/fiqh/fiqh62.shtml

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: