RSS

virus ciki

06 Sep

aizec kena virus ciki. dari hari tu asik2 pegi pasar ramadhan, nak tgk ciki katanya..

balik rumah, main2 dgn cuki dgn ada. cuki adalah gelaran manja kepada cookie monster warna biru, sama saiz dgn adam masa Nek Lah bagi masa adam kecit2 dulu.

2 hari lepas, aizec dah sakit kaki.. kat tumit. smlm makin sakit sampai jln terhencot2. itu pun dia gagahkan diri pegi pasar ramadhan utk tgk ciki.

“kata tadi pegi psar ramadhan, mana hasilnya?” tanya aku yg kelaparan balik kerja dijemput oleh suami yg kaki ciki.
“takde beli pape..” jawabnya selamba.
“abis tu? buat apa pegi pasar ramadhan?”
“tgk ciki”..

aku abaikan jawapan dia, sbb dia bukanlah kaki ciki yg tidak bertanggungjawab lantas membiarkan isteri terkontang-kanting.. sebelum senja berlabuh, kami ke rumah mummy utk berbuka puasa bersama. penipuan terdedah, ajek mmg membeli mknn kegemaran sekeluarga utk berbuka puasa, popiah basah kampung melayu dan air kathira. tp air kathira bakar itu telah melonjakkan harga pada tahun ini, membuatkan rasanya tidak seperti masa-masa lalu, semasa aku masih ciki sejati.

“mi, kaki ajek sakit nih”, kata ajek kepada mummy seraya meminta simpati.
“haa, kau kena gaut* ke?” ha kau, gaut mak mentua aku bg bonus kat ajek.
“takde laaaaaaaaaaaahh”

lalu kami membiarkan suasana apakah penyakit misteri ajek itu.

ani, adik ipar aku yg mmg terer urut, mendiagnos ajek sbg ‘byk angin’.. lalu telah diurut suami aku, maka terjerit2lah dia. idea nak ke klinik dilupakan begitu sahaja kerana dia telah sgt penat diurut.

hari ini, ajek tidak boleh bergerak pantas utk mencari ciki. ciki yg menulis blog inilah yg menjadi harapan.

“sakit lagi? pening?” tanya aku..
“tak pening, tp sakit sendi”
“semua sakit?”
dia mengangguk lemah.. lalu berkata
“ada satu je ubatnya,” sambil senyum2 kambing..
“apa?”
“ciki”

____

ajek kena demam chikukunya/chikugunya.. or he prefers to call it, ‘ciki ku punya’.

dia sakit2 satu badan, kesian tgk. get well soon hubster.

 
8 Comments

Posted by on September 6, 2008 in simply random

 

8 responses to “virus ciki

  1. litium

    September 6, 2008 at 7:07 pm

    aku suka cerita ini.

    ajek, get well soon. dah sembuh, bole kejar ciki balik. whoa!

     
  2. lutfi

    September 7, 2008 at 5:36 pm

    ciki tu ape?

     
  3. aj3k

    September 7, 2008 at 9:52 pm

    lupi : ciki = chick = anak ayam= anak gadis sunti

     
  4. ashka

    September 8, 2008 at 5:44 pm

    get well soon aizec. dah dapat ubat belum? hahah

     
  5. liyananaznim

    September 8, 2008 at 7:00 pm

    kena banyak minum air nih.. beli 100plus

     
  6. secret admirer

    September 9, 2008 at 12:44 pm

    best entri ni. tuty mmg ciki yg cool la.

     
  7. t.u-ty

    September 9, 2008 at 10:34 pm

    hahah aizec dpt ubat ciki sejati.. cik tuty😀

    liyana, dah abis 3 botol dah 100plus. hari2 duk pulun air.. hari ni telinga dah bengkak naik ruam. he looks funny~

    secret admirer.. haha i mmg cool.. kalau tak, ke mana2 pun, ciki yg cool ni jugak ajek cari😀

     
  8. secret admirer

    September 10, 2008 at 12:35 pm

    ajek pencinta ciki tegar. rupa2nye dah berbini. haha bertuah sungguh berlakikan ajek.

    selamat sembuh suami tuty.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: