RSS

mee rebus johor

13 Sep

aku buat mee rebus hari ni. as for now, the smell is very good. dah lama tak buat mee rebus, so aku dah tak confident. tak tau la rasa dia mcm mana. kalau masak biasa2 aku dah tak payah test. ni kena test. tp test masa puasa selalunya lari tune je. tawakkal.

esok? mee bandung. ini tak pernah buat tapi mmg teringin nak buat. td beli sawi, nampak besar je. dah sampai rumah baru perasan, itu sawi jepun tapi serious besar gila! sama size dgn sawi biasa. hmm tesco jual taugeh dah busuk. sampai rumah dah masam.😦 konon la segar. haprak! (i am talking about tesco seri alam).

suka2 je kan aku kutuk tesco. tp mmg ikan semua tak fresh. aku tak tau nk dtg hari apa ikan dia elok. baik aku pegi pasar basah je. 

cepat laa kentang aku masak. nak pekatkan kuah. mcm samting wrong je dgn kuah mee rebus aku nih.

 

***

 

iya betul, kuah mee rebus tu mmg something wrong! dah siap masak baru aku perasan kenapa la salah sgt kuah ni hari ni. tadi masa beli kat tesco, aku dah nampak keledek, masa nak amik, terpandang keledek kuning/oren (sweet potato), aku pun amik sambil dlm kepala “adam suka nih”. aku tak tau la pulak sweet potato tu tak berapa geng dgn kuah mee rebus. yg buat aku perasan, baki keldek tu aku nak buat keria.. kenapalahhhhhhhh keria aku kuning hari ni? owhhhhhhhhhhhhh tidak!!!!!! aku tukar keputusan utk buat cekmek molek/cucur badak (yg inti gula, mana satu nama dia?) despite keria, utk mengelakkan rasa kecewa. kalau keria aku kena bersungguh2 buat sira dia pulak.

texture kuih itu sgt pelik. hmmph… walaubagaimana pun aizec ckp sedap. baguslah.

aku terus tdokan ada dlm keadaan kecewa. bgn kul 11 panaskan kuah, alter mana tak betul. itu pun tak memenuhi QC tekak aku. owhhhhhhhhh..

** siri siapa mkn cili dia terasa pedas**

balik dari tesco, singgah kipmart, pasar basah dekat dgn rumah. nak beli ikan buat lauk sepanjang minggu ni. aku cari ikan, aizec bawak adam pegi tempat lain, janji jumpa kat tmpt sayur.

siap pilih sayur, bayar. aku nampak adam dgn aizec dah sampai sambil terjengah2 melilau cari aku. aku cuit diorg.
“ikan dah beli?”
 “dah. kejap nak beli santan dgn tauhu”

gerai santan sebelah je gerai sayur tu, gerai jual tauhu, dpn gerai santan. senang la, dekat je. siap beli santan, beli tauhu pulak.

“kak, tauhu singgit..”.. akak pregnant tu pun amik beg plastik, bg tauhu 5 keping kat aku.
sambil aku hulur duit, dia pun bg plastik tu.

“time kasihhhh”, aku ckp. dia tertoleh2 kat adam kat blkg aku dgn muka curious.
“anak mkn cili”, dia buat statement.

dlm kepala aku, owh tadi adam mkn nasi.. ada cili selit kat gigi kut.. hah?? mana ada cili dlm bubur adam!! 

dgn pantas aku toleh adam..

“ehhhhhhhhh!” hampir bertempik dlm keriuhan pasar.

adam tgh gigit mkn cili merah. mungkin tadi dia sambar masa kat gerai sayur. in fact dah sampai kat mulut, dia tgh jilat2, baru testing texture, belum test rasa.

mak aii.. kalau dia gigit confirm nanges~!! pandai pulak tu dia pilih, cantik cili tu. nnt mama buat masak eh sayang.

 
8 Comments

Posted by on September 13, 2008 in simply random

 

8 responses to “mee rebus johor

  1. aishahmak

    September 14, 2008 at 9:12 pm

    Yang inti gula, namanya che’ mek molek.

     
  2. tirokwifey

    September 15, 2008 at 9:44 am

    Sama! Friday aku masak mee rebus gak. Ingat nk masak mee rebus tulang (silap dengar bleh jadi mee rebus Stulang hahaha) tp tak jumpa tulang rusuk yg fresh so end up buh daging aje.. hihihi

     
  3. Lady K

    September 15, 2008 at 12:12 pm

    aku tak geti masak mee rebus tapi mcm nak cuba wat skali.. hmm teringat kat mee rebus yg femes kat kota raya tu.. penama dia?

     
  4. ashka

    September 15, 2008 at 5:06 pm

    haji wahid! nyum nyum sedap gell

     
  5. ashka

    September 15, 2008 at 5:08 pm

    btw, cakap pasal mee rebus mee bandung ni buat terliurrrrrrrr je. hmmmmm lagi 2 jam! hehe

     
  6. secret admirer

    September 18, 2008 at 9:53 am

    masa adam tgh gigit cili ajek buat apa?

     
  7. aj3k

    September 18, 2008 at 1:28 pm

    aku mcm hero la selamatkan adam dari terus mengunyah cili itu~

     
  8. secret admirer

    September 19, 2008 at 8:08 am

    tapi mcm mane ajek bole tak perasan adam tgh pegang cili..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: