RSS

B-feed

27 Sep

i need vitamin B supplement. lembik!

talking about BF, artikel ni pelik, kelakar pun ada. kalau la wujud kat malaysia ni mesti ramai org miskin boleh cari duit dgn agak mudah.. asalkan diorg tau asas-asas penyusuan susu ibu. lagi satu, kalau restoran kat malaysia ni betul ada yg guna human’s milk, aku rasa tak ramai pegi. tp, aku akan pegi and bg adam mkn kat situ. ahahha

china milk scandal buat aku rasa lega. walaupun tak byk sumber susu kat msia ni dari sana, tp mother’s milk is the best for babies. aku tak paham org yg tak mau bg anak susu sendiri, i mean yg tak nak lgsg. at least bg masa sepanjang tempoh cuti bersalin tu, bagi la jugak.. ada yg tak mau lgsg.

ada kat ofis, alasan dia, tak mau body tak cantik. hello.. itu tak terbukti kat gua. recently subordinate aku yg baru je kawin tu dah pregnant. dia tak tau lagi dia nak breastfeed ke tak..

“aku takut nnt takde susu”
“insyaAllah semua ibu ada susu”
“mama aku takde.. aku sorang je dpt sikit, adik2 aku tak minum lgsg susu ibu”
“apsal??”
“sbb takde susu.. dah picit2 pun takde”

kalau aku kenal mak dia ni dulu (kalau aku seangkatan dgn mak dia).. aku bg pinjam PISA aku, tgk byk nya susu ibu tu. hand expressing is hard to master, therefore ramai yg beranggapan diorg tak ada susu.

ok, if dia ni mmg antara org yg tak bernasib baik, kurang hormon prolaktin dlm badan (very rare).. then she should bf her baby and maybe supplement with cow’s milk. at least ada usaha, bukan redha mcm tu je.. tu la kesedaran tentang kepentingan susu ibu ni kurang.. ini pun sejak kebelakangan ni baru rancak kempen breastfeeding.

bukan salah diorg, cuma takde informasi dan medium yg betul. nasib baik mak aku breastfeed aku sampai 2 thn jugak la. cuma tak exclusive je. dia supplement dgn cow’s milk masa mama aku gi skolah. tapi cikgu zaman 20 thn lepas, balik skolah kul 1.. paling2 kul 2 kalau ada mesyuarat, kalau dia engorge dia hand-expressed dlm bilik air and dump. masa tu aku cuma kenal horn-type breastpump. amboiiiii itu manyak sakit oooooooo.. used it for 2 weeks before my avent came into my life, masa ada jaundis. mmg boleh give up.

skrg ni masih ada org tanya aku masih susukan adam tak.. and the answer is yes. it’s just i wont reveal to them tht i had supplement adam with cow’s milk once in a while. malas aku nak terima jawapan, “kan akak dah ckp.. susu tak cukupppppppp”.. and those ppl tak kenal any other type of pumps selain horn type.

kalau di perhatikan sebaik2nya. most mothers who BF exclusively are those who connected to the net.. diorg boleh cari sumber dgn mudah. kalau yg lain.. tak de sumber mcm mana nak tau kan?

 
3 Comments

Posted by on September 27, 2008 in simply random

 

3 responses to “B-feed

  1. Intan

    September 27, 2008 at 2:15 pm

    Hi tuty, i’m with u in this. Tu lah persoalannya, kenapa tamo BF walaupun sekejap.

     
  2. nannoor

    September 27, 2008 at 11:13 pm

    juz nak share, my SIL planning nak get pregnant next year. kita pro-bf ni mcm biasalah.. cucuk-cucuk lah supaya bf. anak sulung dia x bf langsung dgn alasan, susu x byk & baby reject susu dia.
    boleh dia jawab ape tau:
    “erm..tengoklah nanti camana, sebab susu saya x banyak.”
    tapi itulah, selalu dgr dia mengeluh FM mahal..tak larat nak beli FM.
    mungkin aku patut ckp dgn dia camnie:
    ” try lah bf, kalau x exclusive pun at least boleh kurangkan belanja beli FM yg mahal…”
    ye tak?

     
  3. ashka

    September 28, 2008 at 5:23 pm

    Aku rasa sbb fully bf lah aku makin kurus. Eh, kurus ke? Haha. Selamat hari raya tuty, aizec & adam! From nadia, azri & akif.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: