RSS

pandai masak kari?

11 Nov

Last weekend jadi satu cabaran utk aku. Dah biasa masak utk berdua je, lagipun kitorg mmg jarang2 sangat terima tetamu selain dari family sendiri. Kalau ada kawan2 dtg pun, setakat minum air, mkn kuih muih je la. Weekend lepas, kawan tidur rumah, 2 malam. Aduhai, aku ni bukan tak pandai masak, boleh la. tapi malasnya ya Rabbi.. Tuhan saja yang tahu.

Ok lah, mlm pertama, sbb Adiman sampai lambat. Selamat la aku dari kena masak. Ajek ajak dia mkn kat luar, sbb Ajek pun belum mkn lepas amik gambar nikah kat kejiranan bukit dahlia. aku pegi nikah tu, dan aku makan dgn kenyangnya. 

masa nikah ni adam berkawan-kawan dgn budak2 sebaya. hmm at first semua nampak molek2 belaka, tunggu 15 minit, anak dara tu dah menjerit. nak tau kenapa? Adam gigit jari budak tu. paham2 je la budak gigit macam mana kan, sekuat hati dia. nasib baik belum start nikah, kalau tak haru je pengantn perempuan tak dpt dengar lafaz. Adam tak boleh dikawal dlm rumah, aku minta diri, bawak adam amik angin luar, lebih damai. sementara org lain makan, aku duduk dlm rumah lepas selesai majlis. time aku nak mkn, aku cari MIL, pass adam.

tgh mkn aku nampak MIL duduk sorang2 senyum. eh mana adam? mata melilau sambil terus suap mknn. tiba2 aizec dtg, “mana anak awak?”.. “itu la pasal. mana ntah”

“tu”.. kata ajek. adam tgh bergendang dgn kumpulan nasyid. happy betul. teru next day adam dpt instrument set from mama. hahah

Sabtu, aku pun escape masak sbb aizec dgn 2 kawan dia nih, pegi shoot wedding. aman~.. aku prepare mi goreng je la. hello.. selama kawin dkt 2 thn ni, bg la aku masak lauk pape, tp jgn bg aku masak mi/mihun/kuey tiau. fail!

it was my first attempt to make fried noodles. pada aku sedap, sbb aku mkn bertambah 2 kali. aizec dgn selamba jerit dari dining table (dgn 2 kawan dia tu).. “yang! mi masin! pedas!”

“siut”.. kata aku dlm hati. 

kalau ye pun pandai2 la amik hati kan. aku dah la bgn awal. apa la salahnya dtg dapur ckp baik2. rasa nak baling lesung je dari dapur. patut la ani (SIL) selalu kutuk ajek. mmg tak pandai betul nak cover. aku mmg sellau sgt kecik hati.

aku rasa garam aku tak rata masa aku tambah garam 2nd time tu. dia la dpt part masin. sbb aku melayan mi goreng tu sedap selamba.

on sunday, we planned to go picnic. eh speaking lak. tapi hujan lebat, ada guruh dan petir skali kat area bandar. so cancel. nanad and family dtg mkn kat rumah. aku prepare mashed potato, egg sandwiches dgn spaghetti a la carbonara (kot).. asal jadi je la.aku tak masak dah the whole day sbb diorg pun mkn kul 11. aku purposely tak buat minum ptg. hahahahah aku rasa shadi yg berbadan besar tu kelaparan. before start masak dinner kul 6, aku sempat buat custard pudding.

alamak nak masak apa? ingat nak goreng je ayam. eh tak boleh, kena masak berkuah. aku tak tau diorg ni mkn mcm mana. ada 3 lelaki ni. i believe they’ll eat a lot. ok la, masak kari. tawakkal. dah lama tak masak byk.. selama ni masak berdua je. buat yg senang je tuty, aku pesan kat diri sendiri. kari ayam, sambal belacan, ulam kacang botol, telur goreng. siap. nasi.. aku masak lebih. jgn tak cukup sudah.

aku biarkan diorg mkn dulu.. kalau nasi tak cukup aku masak kmudian.

dup da dup dap.. takut nasi tak cukup.

waaaaaaaa bestnya~ adiman dan shadi mkn berselera. sama ada lapar sgt atau sedap sgt. hahah aku pilih yg kedua!😛

oleh kerana sangat happy. hari isnin aku bgn pagi pergi kerja dgn hati gumbira. puji diri sendiri? abis tu, husband aku duk kutuk mi masin, aku puji la aku pandai masak kari. hahahahhahahahahha

 

ok la korang pun pandai masak kari kan..😀

 
1 Comment

Posted by on November 11, 2008 in simply random

 

One response to “pandai masak kari?

  1. ika

    November 13, 2008 at 10:15 pm

    haha.sian kak tuty.
    citt nye abg ajek. :F😛

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: