RSS

asyik ckp adam je

11 Dec

I JUST WOKE UP.. heheh 1.40am, bangun utk basuh botol.ūüėČ biasa la tu utk aku sbb tertido lepas tdokan adam. lagipun ajek takde, tu yg sampai ke tgh mlm baru nak cuci baju etc.

makin susah nak tdokan adam skrg because he babbles a lot. seronok layan dia ckp, mcm masuk je dgn apa2 topik kita ckp. lagi2 kalau aku dgn ajek berbual, dia menyampuk.. aah layankan je la. tp yg pening kalau dia dah mengantuk, tp nak bercakap.. sambil2 tu kejar mama sbb nak gigit. lari je la. terus lari pegi katil, dia pun kejar sampai katil, cuba nak panjat tapi tak sampai. hahah

adam dah pandai turun katil skrg, kalau dia ingat la. kalau dia lupa, mcm biasa nak turun kepala dulu. belum ajar dia lagi mcm mana nak turun tangga sbb aku rasa risky sgt. tangga rumah atuk yg 1-2 anak tangga tu boleh la. itu pun dia prefer head-first jugak. kadang2 pandai duduk dulu lepas tu turunkan kaki.

aku tgh mengalami fasa kemerosotan ebm. kadang2 aku fikir, adam ni cukup ke minum susu during weekends (bcos i did not keep any FM at home, and dia dah start campur FM 2 bottles/day kat babysitter).. tp tak nangis pun. sblm ni senang2 aku boleh dpt 10oz/day, without any hardwork. today dpt around 8 je. smlm lagi haru. tried to buy maxolon from the pharmacy, tp budak pharmacy tu (not the pharmacist!) bagi aku mercillon which is pil perancang! bengong betul. 

 maxolon helped me to maintain my supply once. so i believe i can try it again. tp maxolon tak byk kat our in-house clinic, so i need to buy them myself. without any presription, i went to the pharmacy myself. hmm sbb diorg tak tau maxolon tu apa la, dia bg aku mercillon. hahahha.. the doc yg prescribe aku dgn maxolon ni masih cuti. kena tunggu kejap la sampai dia naik keje dulu. in the meantime, kita mkn je la oat tu dgn bersungguh2.

pnah tak aku citer aku tak boleh mkn fenugreek capsules? adam will batuk everytime i took the capsules, together with hidung tersumbat, selsema and minor asthma. memula ingatkan kebetulan. tp setiap kali berenti adam ok, bila start balik, adam tak boleh. mmg betul fenugreek helps a lot, sayangnya, aku takleh nak amik.

lepas raya aku mmg dah demotivated giler nak pump at work, tp aku rasa sayang nak lepaskan peluang utk adam BF during weekends. BF is our special bonding time.. i just love BF. the mommies will understand what i mean, kan kan? the daddies pun sure tau kenapa. and those unmarried/child-less/parents-to-be readers, just keep in mind that BF is just wonderful.

so bila supply dah kurang, biasa la mula nak gelabah kan. kita bermula la dgn pam di tengah mlm semula. mmg aku tak la aim utk full BF adam semula, tp at least hari2 mesti ada bekal EBM. pnah je adam pegi ‘school’ takde pape bekal. jahat kan?

adam would hit 14month of age nx week and he had not show any sign of walking yet. sabar ye mama. aku belum panic lagi sbb (from my reading) i know that some babies start walking at 18mo. i do tatih him a lot, whenever/wherever possible. i walked him to the playgrounds every weekend mornings. tak jauh pun, dpn rumah je. ptg2 takleh nak main sbb raaaaaaaaaaaaamai sgt budak kat situ. adam pulak nak merangkak, kang kena sepak dgn brader2 yg gaak berlari abis.

walaupun dia tak berjalan, tp according to the babysitter, adam babbles too much for his age. hahahha so she said, “adam ni ckp dulu ni”.. i think, i believed her. she’s a kind lady, never put any negative comments on small children. nakal la mcm mana pun, dia akan ckp baik2 je. physical development adam lambat, tp dia akan comment benda lain yg adam achieve.. tenang hati ckp dgn kak nina nih. well, i do kecik hati when ppl said my son malas jalan. it’s such a negative word. i think babies are not malas, they just scared and unsure. the need guidance and assurance, mcm kita jugak.. dont we? malas is a penyakit, i have one.

adam knows how to do the ‘itsy bitsy spider’ act. haha comel. he even sings the song with me. ¬†sometimes, he sways his body/taps his toes whenever i sing. he is a kitchen helper too. he helps me with lesung and periuk. he especially loves my glass cookware, and digging into the bawang/kentang cabinet.

adam adam adam asyik ckp pasal adam je.. haha

 
2 Comments

Posted by on December 11, 2008 in mama adam writes

 

2 responses to “asyik ckp adam je

  1. aishahmak

    December 11, 2008 at 1:44 pm

    Yeup, to be able to bf my baby is a wonderful gift from God. Berkhasiat dan mudah. Cuma sekarang siap sedia dengan Isomil memandangkan Khalish tinggal dengan wan dia sepanjang weekend; in case tak cukup ebm. Aku dapat express 7oz/day paling banyak. Sikit kan? Baru berhajat cari ‘stimulator’, Tuty pun kongsi tips. Again, thank you!

    Anway, baguslah babysitter Adam. Khalish pun banyak cakap, according to his pediatrician. Mula angkat punggung, tapi belum roll-over dengan jayanya. Adalah dua kali seminggu : )

     
  2. tuty

    December 11, 2008 at 9:06 pm

    7oz/day dgn kau masih duduk rumah and bf Khalish sepanjang masa, dikira banyak cik puan. nnt dah start kerja kalau 7oz/day baru la boleh ckp sikit.. heheh so far tak perlu lagi nak cari stimulator, baby is the best. yg penting jaga mkn.. sbb kalau aku skip mkn nasi, alamat sikit la dpt.

    Adam dpt rollover dgn begitu cemerlang masa dia around 6mo (which ada baby dah start merangkak!).. hehehe masa nih la jgn ditinggal2 baby atas katil.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: