RSS

Adam, BF again..

18 Jan

Alhamdulillah, Adam dah start BF balik. Tapi ikut suka dia la dia nak ke tidak. Apa pun aku mmg happy sangat dia BF balik. Aku ada masalah nak bgn utk bancuh susu dia waktu pagi. Time aku bgn paling awal kul 6.30.. kalau dua nak susu kul 6.. err err kejam mata je bancuh susu. air dlm flask mmg siap2 dah suam je. susu dah siap2 sukat. mmg tutup mata je la. hahaha

well, i know why adam had refused to BF recently. masa terjadinya ‘refusal tragedy’ tu, my supply dah down gila pun sbnrnya. kalau pump kat ofis tu.. alaaaahaii.. 2 hari baru boleh isi 1 botol 5oz. mmg FM je la jawabnya kat rumah bbsitter. one night, i mentioned to Ajek, “kalau nak stop pump boleh tak?” sbb aku dah mcm give up output sgt sikit.. tp Ajek yg sgt supportive pasal BF nih jawab, “terus je la pump, tak dpt banyak takpe, asal teruskan”..

ok. baik tuan!

adam dah besar!

adam dah besar!

bila nampak adam dgn bangganya minum susu sendiri, it hits me hard. “dah besar anak bujang mama ni”.. dia dah kurang manja la. haha tp kalau nak mintak susu bukan main la seksa. menangis sana sini, tak leh nak bg sign nak susu. i had to teach him to hand me the bottle whenever he wants the milk. otherwise, mmg drama la!
last week, otw back dari kl ke jb. we had an accident kat jasin. owhhh.. ya Allah.. mmg takut ok. i just close my eyes and pegang adam (he was seated and buckled in his seat) sekuat hati. in my heart, i was screaming “Ya Allah!!”. i prayed hard hoping it would not be the last time i see adam. aku nampak lori masuk lane kanan without giving enough time & space for ajek to brake. screetching (spelling?) sound was so loud. dan diikuti dgn bunyi perlanggaran.
i thanked God when i opened my eyes, we are safe.
when the accident happen, teringat masa mengandung adam dulu pun accident kat melaka.
dsc01682dsc01680
nothing serious happen. the accident could be worse kalau bukan pasal ABS.
lepas berlanggar tu, lori tu blah mcm tu je. immediately ajek kejar balik lori tu. aku cepat2 catat plat no dia, in case dia nak lari terus. the driver obviously nak lari la kan. kalau tak, takkan tak perasan langsung bunyi berdegang. bila berhenti, tiba2 ada satu kereta lain berhenti jugak. alamak, kete ni langgar blkg kitorg ke?
rupanya diorg nmpk accident tu, terus marah driver lori. driver tu sungguh2 tak nak mengaku, nak gak settle balai. so balai la kan? bila sampai balai, mmg dia salah sbb tak beri laluan. kitorg mcm terdiam lepas accident. memikirkan siatuasi yg lebih buruk.
alhamdulillah we had just bought the car seat for adam a week before. infant car seat sblm nih, dah tak sesuai. nama pun ‘infant’. skrg adam dah toddler. aku baru je letak adam duduk elok2 sbb baru lepas tdokan dia. seatbelt blkg, mmg penting! kalau tak, mmg dah terjerumus kitorg ke depan.
mama ckp, kena pakai seat belt.

mama ckp, kena pakai seat belt.

penat jugak la nak sampai ke JB. nasib baik kereta boleh gerak kan.. kalau tak, mmg tdo melaka la mlm tu. dgn FM habis, diapers pun habis. aku rasa kalau kena tdo kat melaka mlm tu, seksa jugak kut. kul 8 baru nak gerak balik ke JB. sampai JB, mkn dulu baru balik.. kul 12 sampai. esok nak keje dah. ohoh.. tabahkan la hati. tp aku masuk lmbt sbb nak hantar kereta ke bengkel dulu and settlekan few documents utk insurans claim (lori tu la kena!)
that morning, setelah rasa semua ni ada sebab. and mmg betul pun. it explains everything.
it s time to get fat and looking gorgeous!

it s time to get fat and looking gorgeous!

no 2 is coming. adam is going to be abang. (he acts so abang these days, except the walking part)..
it explains why the milk supply is soooooo down, and why adam refuse to BF. the milk composition might berubah, thus change the taste. and the accident is a hint?
we must get adam to walk before i get heavy. any tips?
 
13 Comments

Posted by on January 18, 2009 in simply random

 

13 responses to “Adam, BF again..

  1. ika

    January 18, 2009 at 11:14 am

    ehe.ade next adam eh? wah🙂
    congrates kak tuty;)

     
  2. liyana

    January 18, 2009 at 3:49 pm

    kak tuty! i heard it from dd.. congrats eh!Alhamdulillah.. my tips? slalu tatihkan adm.. walker could help too… hehe sume adik2 kite.. kite yg berjaya wat derang jalan.. just ask adam hanging around the sofa.. and come to u.. insyaAllah it helps a lot!

     
  3. lovelyummi

    January 18, 2009 at 4:33 pm

    congrats tuty!!!!!!!🙂

     
  4. t.u-ty

    January 18, 2009 at 4:35 pm

    ika, thanks!🙂

    lian, tatih? pinggang kitorg dah tak larat dah. hari2 tatih. hari2 buat mcm trick supaya dia nak melangkah. hahahha ada la 2 kali je dia berjaya melangkah, pastu tak mau.

     
  5. daus

    January 18, 2009 at 7:24 pm

    hoho..congrats…ada anak sedara baru….takyah risau lah….adam bukan ader muscle problems like hypotonia(pi cari kat dictionary.com)…for dr, we all will be worried if they can not walk independently in the age of 18 months k…

     
  6. aishahmak

    January 18, 2009 at 10:22 pm

    Tuty! Congratulations🙂. Padanla Adam buat macam2 perangai… signs rupanya.

    Anyway, Alhamdulillah, you guys were safe from the accident.

     
  7. tirokwifey

    January 19, 2009 at 10:02 am

    Congratulations!!!!!!!!!!
    Another SYAWAL baby nampaknya ;p
    Aku excited n soooooo happy for you!

     
  8. dekni

    January 19, 2009 at 1:28 pm

    meh sini..antar umah atas…tau la cmne nak ajak die jln!!haahah…manja die tuh..lek..tak lama lagi jln la tu…baru btol bapa borek anak rintik!!hahaha!!klakar a tgk kaki die mcm geli2 jek nak langkah..bg grey2 baru tau…eh..die jerit mcm pompuan plak..!!haha..meh meh…adam…ikut cik ani meh…cik ani ade grey2!!takut tak..???hahhaaha!

     
  9. t.u-ty

    January 19, 2009 at 6:31 pm

    ajek ;

    cik ani : grey-grey tuh kalu digoreng pun sodap~~

     
  10. daus

    January 19, 2009 at 7:56 pm

    kalau si bulat lagik sedap…..hahah..puas hati skit……

     
  11. zahack

    January 20, 2009 at 8:41 am

    wah tahniah….ada tak antara tanda2 tu adam ada buat aksi akrobatik nak gigit jari kaki dia?

     
  12. shera

    January 20, 2009 at 6:35 pm

    k.tuty!

    i read about the accident kat blog cik abg anda…nape x g wedding nik? kalo x leh jmpa..hehehehe

    anyway..no.2 is coming? comelss..

    alhamdulillah..rezeki kan?

     
  13. t.u-ty

    January 20, 2009 at 9:42 pm

    zaha: hahahha.. kau tau, masa org tua duk sibuk ckp kalau baby masukkan jari kaki dlm mulut (around 4mo old), aku mmg bg adam mkn kaki. sbb aku nak prove that is soooooooooo tak saintifik. hahahha.. takde lgsg pun adam nak gigit kaki dia skrg. gigit kaki aku ada la masa dia mengamuk.

    shera: nasibbaik saya tak pegi wedding nik. adam cranky weekend tu. bingung sgt nak comfort dia.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: