RSS

HFMD

26 Apr

Ya Allah.. letihnya. aku belum pegi klinik lagi. tp simptom semua ada. jap lagi nak pegi. adam tak nak mkn +minum susu langsung since this morning. smlm dia tak mau mkn. solat asar jap.

air milo beli kat mcD pun dia tak layan. dia suka fries, tapi tadi after he took a bite, dia nangis. ulcer byk gila dlm mulut.

if betul HFMD, aku kena la amik cuti. terpaksa la cancel dental appointment selasa ni. dia kena kuarantin. aku mmg menunggu2 dental appointment tu. wisdom tooth aku mmg memberikan ‘kebijaksanaan’ betul. dah la nak tumbuh bukan main punya demam, bengkak bagai.. skrg lubang volcano plak. sakit betul. hari2 upha 650!

 
5 Comments

Posted by on April 26, 2009 in simply random

 

5 responses to “HFMD

  1. husna

    April 26, 2009 at 7:45 pm

    kak tuty, upha 650 tu akak makan ke?
    husna dulu gigi letak ubat tiga kaki tu je.
    ataupun lg satu ltk/gigit bunga cengkih kat tmpt lubang tu.
    alhamdulillah dua2 cara pun ok.
    xberani makan aspirin semua.

    there was once qis kena ulcer terrible cam adam.
    amik ubat homeopathy kat komtar alhamdulillah baik.
    avoid oily food ie fries..it will aggravate the ulcer..tu yg dia nangis tu..and also benda2 yg keras ie epal n spicy food.
    hehe..ni smua based on my experience la..

     
    • t.u-ty

      April 27, 2009 at 12:20 am

      doktor ckp paracetamol safe for pregnant mom. cengkih eh.. tak tau pulak petua tu. esok cari la cengkih, mcm dah abis je cengkih kat rumah ni. sbb tak pakai sgt so tak kisah bila dia habis.😀

      HFMD ni doktor ckp sbnrnya tak bahaya. yg jadi risau if adam tak nak mkn lgsg. doktor prescribed ubat utk bg kebas mulut tu which bole la tahan for 5-10 mins. tp masalahnya adam nangis for tht 5-10 mins baru nak cuba mkn.

      thanks husna. i’ll try esok cari homeopathy kat pasir gudang. nak balik to k.pulai mcm jauhnya.. tp kalau takde pilihan, balik jugak kut.

       
  2. mrs noba

    April 27, 2009 at 12:21 pm

    adam, speedy recovery ye?
    hope nothing serious.

     
  3. peaceza

    April 27, 2009 at 8:05 pm

    2t, klu hfmd n adam xmau makan ko cuba je bagi makanan yang sejuk2 sbb ulser tu yg wat dia sakit nak makan..tips from cikgu kat sek aku, anak dia kene..

     
    • tuty

      April 27, 2009 at 10:54 pm

      dah cuba. adam tak teringin pun nak mkn yg sejuk2 tu.. mcm2 dah. bahkan ice-cream. dia mcm phobia, even nak telan air liur sendiri.

      alhamdulillah today dia nak minum susu. susu je la, air lain masuk botol tak mau. minum bina (ribena) pun tak nak. vitagen, air kotak (laici, milo, krisantamum etc), calciyum.. semua tak mahu. dia cium je sbb nak rasa sejuk tu. pastu letak kat pipi, kat tgn, kat perut..😀

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: