RSS

28 Jun

sejak semalam, adam mesti muntah lepas minum susu. aku suspect kettle baru nih, jenis yg keep air sentiasa panas. pastu kitorg berapa kerat sgt la nak habiskan air yg byk tu. so dlm kettle tu ada la 2 hari baru boleh habis. ada kena mengena ke air sentiasa panas utk beberapa hari dgn allergy? possible. adam ni apa2 pun possible sbb dia kecik lagi. mak bapak adam ni mmg la dah tua bangka. aku pun sbnrnya dah sama2 batuk and sakit tekak, most probably adam pun sakit tekak sbnrnya.

kalau adam muntah masa dia tgh main, sekurang2nya tak byk nak dibersihkan. tadi adam batuk masa dia dah tdo. aku pun sama la. dgn perut membulat ni, kecekapan aku utk terus dukung dan ke bilik air mmg amat rendah. so what could i do is terus put him on his side, and uwekk~.. at least tak payah nak deal dgn nak mandikan dia tgh mamai2 tu. he would cry less. pernah sgt terjadi dia muntah dlm keadaan terlentang, abis muka semua rata, kena mandikan lagi, nangis lagi..

angkat dia, angkat cadar, amik cadar lain, bentang. tukar baju dia, lap muka. tepuk2 tdo balik. aku- bangun, cuci tgn and baju, terus cuci cadar, check ada tak muntah jatuh lantai, mop lantai, mandi, pastu tak leh tdo. hehehhe

so esok pagi dia akan kelaparan. tak pun around 4 am nnt dia dah kejut nak susu. kesian dia.

ahah, i managed to maintain my weight. tak naik since last 2 weeks, which indicates i had carefully watched my diet. hihihi.. gynae kata ok and he would see me next month, tak payah jumpa 2 minggu sekali. the baby ok, the mama ok. abg adam je tadi jumpa doktor nak nangis. padahal bukan nak check dia pun. hehehe kena rasuah bg coklat baru dia duduk molek2. itu pun masa nak scan, dia panggil2. tadi first time bawak adam pegi check up. selalunya tak bwk sbb dia resah masa nak tunggu turn. we wanted to show him the baby.🙂 mesti dia confuse kan?

bought a new pack of the blood strips. hmmm mahalnya. there goes my gaji bulan nih.

adam seems quite ready to be a big brother. i dont know why, but i know he is ready.🙂 he would pat his turle/tortoise toy, or cookie monster to ‘sleep’.. hug them tightly. haha sape kata boy takde soft toys? adam ada ok.

we ‘caught’ him solat asar today. selalunya dia akan solat bila mama/daddy solat. masa tgh wudhu dia dah sibuk2 ke bilik air. he knows he must wash his face, hands and legs but not in susunan tertib. he has his own sejadah, ala sejadah yg kecik tu yg utk muka je. but he does not mind if we forgot to lay down his sejadah, he would selamba solat dpn kitorg. but today, he solat himself. sejuk hati weiihh (walaupun satu rakaat je). lepas dia perasan kitorg perhati dia. terus dia ketawa.

he’s my little angel (when daddy is not around).. dia tau mama letih nak jaga dia. thanks to my lovely husband who takes charge when he is at home, to play, to bath, to eat, to watch football/F1 with his little hero. lately, adam selalu kena marah dgn mama. kesian dia kan.

kena pilih ni tau, nnt terbeli yg tak sedap - adam ckp.

kena pilih ni tau, nnt terbeli yg tak sedap - adam ckp.

 
7 Comments

Posted by on June 28, 2009 in simply random

 

7 responses to “

  1. nannoor

    June 29, 2009 at 9:18 am

    tasneem pun sama, kalau batuk mesti muntah. kalau nangis secara melampau pun muntah jugek. ada sekali tu seminggu dkat 4x aku tukar cadar katil. katil dah masam bau muntah.
    tapi aku tak rasa becoz of the kettle lah. mb sbb kahak/phlegm??
    Tasneem muntah sbb kahak tak hilang2.

     
    • tuty

      June 30, 2009 at 11:23 pm

      adam mmg selalu ada kahak if dia ada allergy to something. sbb tu kitorg suspect kettle. since last weekend, adam dah ok. so MAYBE kettle tu, kalau bukan pasal cuaca. hehhehe

       
  2. Alysha

    June 29, 2009 at 8:23 pm

    Ala cutenye Adam🙂

     
    • tuty

      June 30, 2009 at 11:24 pm

      dia cute bila dia baik je. kalau dia menjerit2, kitorg pulak buat-buat cute sbb segan dgn org ramai.. hahhaha😀

       
  3. aishahmak

    June 30, 2009 at 1:01 am

    Soft toy introduces infant/toddler to social skills -how to love (and treat another being nicely). So, it’s good for Adam to be attached to a soft toy. It obviously indicates that he could socialize well.

    As for Khalish, dia suka kutip semut. Hmm.

     
    • tuty

      June 30, 2009 at 11:25 pm

      sama la dgn adam.. semut dan semua serangga dia kejar. cicak pun dia tak takut.

       
  4. Alysha

    July 1, 2009 at 12:51 pm

    Oh my niece dulu, when she was crawling, dia pon suka kutip semut and attempt masuk dlm mulut.

    But when she started to walk, dah tak main semut dah.

    Now it’s coins

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: