RSS

RSH review

01 Aug

Regency Specialist Hospital (RSH) baru je buka dekat dgn rumah. My favourite gynae, DrTokha pun dah pindah situ. Masa mula2 tau dia pindah, rasa risau juga. Nak bersalin kat mana? Kat Pe.nawar (5min dari rumah) ke kat Regency (10min dari rumah)?

Pastu dgr cerita2 angin yg menyatakan RSH ni mahal sgt, semua charge double than Pe.nawar. Aku termenung jugak la. Susah hati pun iya. Bukan masalah aku tak nak pegi gov hosp. I know that gov hosp is well equipped with all the necessities, they have experienced doctors and midwives. They support breastfeeding. Yeah I know all that.

But guess what, I heard too many ‘bad experience’ stories in these 2 hospitals in JB. urghh.. mcm mana nak buat? Sesapa yg ada option utk pergi ke daerah lain punya hospital, they would do that. And if I had to deliver in gov hosp, I would go to Kulai. Near to my parents house, altough it is far from my house.

Pe.nawar is always an option for us in P.Gudang. First, mestilah sbb dia dekat. Second, it has (one of) the best gynae in Johor. But I don’t really like Pe.nawar Hosp service. Sgt lembab. There was one case, I need to wait at the dispensary for 45 minutes!! Alasan: ubat takde kat rak, tgh check kat store. Tu pun dah lambat sgt btau. Muka husband i yg baran dah kurang tu pun dah merah2 dg Adam yg tak sihat. They should have their own inventory system. Memalukan ok. The nurses, jalan kelepek kelepek lenggang2. Ohh menyirap darah tgk servis yg lambat tu. Tandas tak maintain dgn elok, byk kali dah.. Esp kat Women’s Clinic. huaaaa dah la org2 preggy ni kena urinate. Last time I went there, dgn tisu takde, air tadah dlm baldi, tak boleh flush. Terus mati perasaan kat situ.

But why I went there? Because DrTokha.😀

So yesterday I went to RSH to meet him because I had some blood discharge. I’ve forgotten it was a hospital, but it looks like a hotel instead. Hmmm.. ok, move on. This is good (baru masuk lobby).. Toilet bersih dan boleh digunakan dgn sebaiknya. Bilik cantik, I fall in love with the rooms~. Bayar pun kat sblh clinic je, tak payah turun bawah and tunggu nak bayar dgn org dari clinic lain. So convenient.

Service-wise tak boleh ckp lagi la, sbb belum masuk ward kan. But from my MIL’s neighbour who went a minor surgery there, the service are better than Pe.nawar. The rooms are spacious (sbb tu la kut dia mahal sket kat room charges!!), complete with 32″ LCD flat screen tv, a safety box and extra bed (with pillow and blanket lah). Room charges je mahal, yg lain sama or slightly lower than Pe.nawar.

The delivery package pun lebih kurang je. hmmm.. sebenarnya aku rasa lebih murah sbb RSH offer dgn single bedded room compared to 6 bedded room in Pe.nawar.

So skrg saya sudah tidak susah hati lagi. Tapi saya kena memberitahu kepada nurse dan juga doktor yg saya hendak memberikan susu ibu sahaja kepada bayi saya nanti. Saya harap boleh rooming-in. Jika tidak boleh, saya harap mereka tidak memandai2 tidak menghantar bayi saya lalu memberikannya formula semasa dia lapar nanti.

I had another appoinment, the last one, in 2 weeks time. I hope the baby would be ok inside there. Air ketuban banyak – I am diabetic, remember? From the scan I think the baby appeared larger than the actual gestational week age. I am 32+, but the baby size is 36. Risau ok. But DrTokha kata, takpe. Itu jangan risau. Error rate dia besar at the end of pregnancy.

Jaga mkn and tawakkal. It is true that it is harder to control my diet towards the end of pregnancy because of body size. I crave for chocolate and ice cream. Tapi nak buat camne, rasa sesudu je lah. Mkn nasi pun dah hujung senduk je. Ok sebenarnya, tapi part mkn ice cream tu lagi susah. Tak la lapar pun. I could survive the day with a slice of bread, a bowl of cereals and fresh milk. Entah kenapa fresh milk sedap gila2 pregnant kali ni. Minum susu anmum ke, wyeth mama ke, mcm nak pengsan. tak leh lalu!

Esok final round beli barang baby.🙂 dating skali terus. Next weekend is my mom’s convo at Uni Teknologi Tun Husseion Onn, the the following weekend is my brother in-law’s convo at UM.

I am so proud with my mom. Juggling between schools (responsibility as a headmistress and as a student) and a dedicated mom who cooks every weekends. Yet, she managed to get Anugerah Dekan every semester. She’ll receive Anugerah Naib Canselor in this upcoming convo, and yes of course.. first class bach degree. Umur 52 tu. Skrg dah start nak enroll Masters prog kat UTM plak.

Nak beli hadiah utk dia, tapi tak tau apa. Nak beli emas tak cukup duit pulak. hehehhehe

 
1 Comment

Posted by on August 1, 2009 in simply random

 

One response to “RSH review

  1. aishahmak

    August 4, 2009 at 1:38 pm

    Tuty, aku pun jenis ikut doktor. Nasib baik gynae aku pun pindah ke hospital yang lebih selesa.

    And your mom is so inspiring! Aku nak buat Masters, tapi tak pasti nak amik something related to language or MBA.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: