RSS

new words~!!

16 Aug

in 2 month time, Adam would turn 2. tapi semua duk menunggu dia boleh bg satu ayat yg mudah difahami. nak minum susu pun susah sgt dia nak ckp. as a mom, aku boleh la faham, kalau org lain? pengsan!

selain dari ‘mama’, ‘da’, ‘bumbum’ (baring/bantal/tdo), ‘num’ (minum), and ‘nak’, paling biasa dia sebut, ‘buah’ which refers to buah/buai/buang/butang. all animals in the world is ‘miow’, but chicken is ‘kokok’ and bird is ‘tit tit’.

but yesterday he surprised me. tv3 biasa la kan ada iklan2 keliwon gitu. aku tak baper suka la, penakut la katakanšŸ˜›.. duk iklan tu kluar kat tv, dia tutup muka dia dgn bantal sambil tertonggeng2, tgn tunjuk tv, “mama, ntu. ma, ntu”

i was “hah?”.. dlm byk2 perkataan, ‘hantu’ dia dpt dulu? hahahhaha ni mesti keje budak2 kat rumah babysitter duk takut2kan dia. sesungguhnya, aku sgt bangga masa tu, walaupun aku tak pernah takut2kan dia. hahaha

then today, while we were having our teatime at my mom’s hse. dia tunjuk semut tgh jln atas meja sambil ckp, “mama, mut”.. yeay!! clap clap clap!!

pastu lepas maghrib, i sprayed the room with aerosol utk mematikan nyamuk2 yg besar2 gitu. kalau tak, gamaknya mlm takleh tdo. sblm masuk bilik, ckp kat adam.
“Adam duk luar je, mama nak spray nyamuk”.. dia duk sibuk kejar masuk bilik, tepuk2 tgn gaya nak pukul nyamuk.
“muk, muk”, sambil kejar2 nyamuk..

Hooray~~!!

Pastu, pastu.. sambil tgk majalah3 yg tak best sgt mlm ni (tadi majalah 3 mcm drama pulak dia kupas isu org asli.. siap ada posing2 mamat tu masuk menyelam la, tgh merenung masa depan la, oh sungguh tak menarik).. main kereta dgn adam. saje letak something atas kete mainan dia tu, of course la benda tu jatuh (i did that purposely utk buat muka terkejut)..

skali dia ckp, “mama, tuh”.. gelak2 geli hati. dia sambung lagi’
“tatuh”

waaaaa aku mmg buat muka terkejut!

he misses his dad today, asyik2 “nak Da”. I had to show him Da’s pix in my handphone and he would kiss the phone dgn penuh perasaan, siap peluk2 gitu. Ajek is in KL, attending his brother’s convo at UM. Congratulations Dr. Firdaus. Sorry k.tuty and Adam couldn’t make it. Dah tak larat nak duduk lama2 dlm kereta. kalau nak hadiah, mintak abg. hahha

DSC00284

alamak.. gambar ni tak rotate la. layan je lah~
we were on our way to kenduri. semua org pakai mask, dgn adam2 skali.

 
Leave a comment

Posted by on August 16, 2009 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: