RSS

gula oh gula

23 Aug

Dlm keadaan Msia yg kekurangan gula ni, aku ni terlebih gula. Alhamdulillah dah 2 hari puasa, aku boleh puasa. On the first day tu, ingatkan dah tak larat dah by tengahari, dah terfikir nak membaham cornflakes dgn susu sejuuuuuuk (yummy yummy!!!). Tapi, aku lengah2kan.. Nanti nanti, ckp dlm hati. Last2 full day dapat. alhamdulillah~ tu cuma sahur cornflakes..

Buka puasa 1 Ramadhan, kat rumah parents Ajek. Dapat popiah basah Kg Melayu. Ikut hati, mmg nak telan banyak2. Ikut perut, dah tak muat dah nak isi mcm ikut hati. Pastu kalau ikut darah, mmg berdarah la telinga aku karang dgn Ajek+doktor.. hahahha dpt air kathira abu bakar jugak. Mcm biasa, aku kena dilute-kan drinks dgn air. Isi air kathira half je, half lagi plain water. Dah kira nikmat dah tu, dari tak de rasa langsung. hehe.. tapi seteguk dpt la yg manis tu. hmmm this is for my own good, for the baby’s sake.

2 Ramadhan, sahur dgn nasi 3 suap (nasi biasa sbb kat rumah in-law), semangkuk kecil cornflakes dan kurma sebiji. Mak aiii dia punya berpinar kepala otak (indicating the glucose level melonjak naik), I couldn’t sleep. Minum air banyak2 before imsak. Pastu try tdo, tak leh gak, terpaksa telan panadol. Try tdo, tdo selena2 mungkin – badan letih (sbb gula tinggi). Kul 10 baru aku tersedar, tu pun sbb si Adam nak susu.

Balik rumah, mandi2 – I felt dizzy and restless. around 1pm, I slept (again) and luckily Adam was sleepy too. Dah ada niat nak buka dah, tapi lengah2kan.. sambil2 masak kari ayam sbb nak buat roti jala yg tak berapa menjadi hari ni. Ntah la, I frust betol dgn kari hari nih~!! Selalu kalau tang kari, I rasa I champion je. hahhahahha

Tapi half je dpt di-jala-kan sbb dah tak larat nak berdiri. Saki-bakinya jadi lempeng je. Juadah buka pun tak kalah hari ni, MIl hantar, jiran MIL hantar, beli sikit, masak lagi.. huishhh mmg mkn besarlah!

Lps buka, tingtong lagi. Kali ni disertai dgn rasa mual2 nak muntah. Lepas solat, mintak Ajek jagakan Adam, I couldn’t bother whether he wanted to go to terawikh or not. I just need my panadol and katil.

Tetiba, Adam joined me. Dia tak ngantuk, tapi dia fikir dia kena tdo sbb mama dah naik atas katil. Terkebil2 Adam duk baring atas katil. Sian kat dia, we talked (in his language) a bit. Asked him this and that. Seronoklah dah boleh faham dia sikit2. lama2 dia terlena sendiri.. Tu pun dah kul 10.

Checked my glucose level afterwards, it shows 5.9. Alhamdulillah. Kalau tak Ajek dah suh gi cucuk insulin esok. huhu tak mahu, kerna takut.. takut..

**

i finally found the article explaining about H1N1 in pregnancy, toddler and baby. you can read it here.

 
Leave a comment

Posted by on August 23, 2009 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: