RSS

8th day postpartum and my birthing experience

03 Sep

Waa dah seminggu dah jadi ibu kepada 2 org jejaka. Ahah.. But I did not have that feeling, yet. Sbb Aidan takde kat rumah.

aidan

Aidan is warded at Hospital.Penawar, since last Monday because of jaundice. I did not feel so sad (sedih skit je) since I’ve expected it anyway for a couple of reasons. Firstly because I was a GDM mom, then Adam had that prolonged jaundice history.

aidan-jaundice

aidan-jaundice2

Today, the bilirubin level is 14.8. Alhamdulillah, when he was admitted (on his 4th day), he was 18.1, the next day the level increased up to 19.2. His paed explained that it is normal for baby to have the peak day if bilirubin on their 5th day. Yesterday was 17. Kalau tak turun mmg pad amik darah lagi for extensive test.

Hmmm my 2nd child-birthing experience? It was a long and difficult labor, more difficult compared to the previous one.

I was naturally dilated (no induction!) by 4cm at noon. Masuk2 bilik gynae dia tanya, “are you ready?”.. ready tak ready la kan. hahhaha

I was hoping for natural birth – no pitocin (i dont know how to spell) to increase contractions. Sbb tu aku duk bersuka ria dalam wad, siap ada photo-shoot sessions lagi. It was a happy mood lah, apa taknya.. “I am going to meet my 2nd son today”! Ajek took a lot of beautiful pictures. Malangnya takleh nak share. I looked so happy, the lighting was good, well.. all in all i looked good (that’s why i said he took a lot of beautiful pictures hahahha)

Unfortunately, it was not allowed by my gynae. He explained that he need to plan the birth since (again) my amniotic fluid is terlalu banyak, kalau dia burst sendiri and kepala baby belum engage, mcm2 boleh jadi. Nnt takut placenta pun terkluar sekali. It would be dangerous for both mama and baby. DrTokha meramalkan aku akan bersalin blm masa buka puasa. Wow! bestnya🙂

at 3pm, i was pushed into the labor suite. it was called suite because the space is bigger than any room. it has 30″ LCD tv, the baby warmer, a chair and a table for the daddy, a bathroom, lengkaplah semua. siap2 pakai delivery gown, terus naik katil and that’s it, i stayed on the bed until 1am. 10 jam dlm labor room.

labor suite

3pm – still at 4cm dilated.

4pm – 4 cm.

5pm – 5cm, DrTokha pecahkan air ketuban. it was sikit je masa tu, 1 kidney dish tu pun tak penuh. i was, “oh mcm ni je ke yg dia kata byk tu?”. dia pesan, “kejap lagi air byk keluar”.then dia pesan to the nurses to call him if the dilation is 6.5-7cm.. Nurse ckp kalau sakit sgt tak tahan, she could give me the pethidin (aku tak tau spelling).

Nurse ckp aku cool je. Aku ckp, dah 2nd labor, mmg la tahan😀

6pm – haha mmg byk gile air, the nurses had to tadah sana sini pastu panggil cleaner masuk lap air. immediately i felt the contractions getting stronger, tp masih maintain cool sbb aku tau there’s more to come. “come on baby cepat turun, mama nak jumpa baby” i said to the baby inside my tummy. I think he did not listen.

7pm – 5.5cm

7.30pm – 6cm. DrTokha was called. He was having his buka puasa at home. urghh sempat ke doktor nih? ceh ceh

8.00pm -DrTokha arrived, looking mengah2. Dia tak sempat tukar baju pun. Did VE to me. Then he said, “belum lagi nih”..
aku: hah? Ya Allah. Sakitnya masa tu dah tak tertahan. Cuma aku masih waras utk tidak marah2 Ajek mcm dulu. Yes, he behaved this time. Dulu aku nih tgh nak bersabung nyawa, dia duk buat lawak bodoh. Masa tu mmg rasanya kalau mati, suami tak redha. haha

8.30pm – masih tak berubah, kepala baby belum turun. Astaghfirullah, MasyaAllah. Allahuakbar.Itu la aku duk sebut. Nurse masih tanya nak drugs tak. I said no.

8.40pm – VE again. masih 6cm tp nurse ckp kepala baby dah rasa! I was relieved, finally. Sakit gile tp masih tahan. It is so close kan, mcm sikit je lagi. Nurse kata, “akak kalau tak tahan, akak push sikit2, jgn kuat2”.. Her shift ended at 9, rasa mcm “pls dont go, you are so nice, i need you”.. but it was left unspoken, there she left me. her name is Amin something2.. she is the nicest nurse, so soft yet so menenangkan.

.

..

….

…..

9.15pm- Dah tak tahan. I request for gas, ethonox. the laughing gas. inhale, exhale, inhale gile, exhale by pushing slowly to satisfy my urge of ‘pushing’. it felt good by the way, mengurangkan rasa sakit tu.

9.40pm – 7.5cm. The nurses alerted DrTokha.

9.50pm- He reached the labor suite. Aku tanya dia, “Uncle, pls.. can i push now?” dgn nada mmg mcm nak nangis tahan sakit. dia kata, “of course, kalau sakit you push”.

nurse terus tarik the lower part of labor table/bed. diorg semua pakai apron. my kaki were strapped. at this moment aku rasa lega, akhirnya sampai part strap kaki ni yg aku tunggu dari kul 3ptg tu.

10.00 – 10.35 – THE ‘PUSHING MOMENTS’. i pushed more than 10 times. maybe dah 20 kali ke. at one point i said, “Uncle tolong~”.

he used vacuum to assist me with the labor. even with that, rasanya i had no more energy left. the nurses around me ckp “sikit lagi, push panjang sikit”.. masa adam aku tak kluar suara pun. yg kali ni sampai merayu2 mintak tolong. sampai dah aku ckp “uncle dah tak boleh..” aku dah nak nangis. tp aku tahan. kalau tak tenaga terus takde. i know i have to do this! Ajek pun relax je kali ni, even he knew that vacuum tu dah setengah jam dah kat situ.

i keep on pushing at every contractions.. i know there’s a lot of tear down there this time.

“come on tuty you boleh. jgn give up. you pushed very good. keep on pushing tuty”, DrTokha said at a very relax tone walaupun muka dia berkerut2.

i have a very supportive ‘labor team’ around me. with husband supporting my neck, the baby is safely delivered at 10.35 pm. Ajek kissed me softly on my cheek and forehead. Terus ckp kat Ajek, “tak nak dah”.

10.35pm-1am : baby is cleaned, brought to me for his first feeding. tp aidan ngantuk sbb aku duk sedap melayan gas. nurse bawak aidan pegi nursery sbb dia tak nak breastfeed. he needs to be fed immediately, takut nnt dia hypoglycemia (lagi, sbb aku GDM). dia ada high insulin level in his body.

mama, ayah and ani (my sil) came visited me in the labor suite. i could not even open my eys. i was too weak. mama picit2kan kaki, ani buat2 lawak. i was half asleep.

i need to be there at least for 2 hours to observe for any bleeding. they checked my contractions every now and then. alhamdulillah everything went so well. at 1 pm, i was pushed into my room.

kat bilik, pitam. sedar2 ada 2 nurse duk pegang aku kat bilik air. asalnya sorang je yg teman aku. entah bila boleh gelap.

ajek went to McD to buy me a bowl of bubur nasi. seb baik dekat je mcD tu. ingatkan boleh suap sendiri. angkat tgn pun tak larat. siap2 mkn, minum air panas. dia kluar sahur. ok la.. aku redha dan pasrah tak larat nak jaga baby. tetiba kul 2.30 nurse dtg bawak baby. seb baik dah mkn, kalau tak aku geleng2 kepala. serious takleh bgn.

nurse tolong pegangkan baby. aidan tak pandai suckle. he dont even have the rooting reflex. daus (my bil) said that was because aidan was born before 37week, it is when the rooting reflex developed. lemah sgt, tak leh nak pujuk baby dah for 30 mins. i had to surrender sbb mcm nak pitam lagi. kang tergolek jatuh katil kang budak kecik tu. nurse amik bwk gi nursery.aku pun tdo, tak lena pun.

*****

awal2 kul 8 DrTokha dah sampai nak review. he signed the discharge form. he explained the causes of the long labor. the baby’s head is not in the correct position, pastu tak mold dgn my pelvic bone, kepala tak muat nak lalu.

dia ckp, kalau tak pakai vacuum, it is still safe to deliver but it would take few days for the baby’s head to mold into mom’s pelvic bone (something like that la, kalau ada org lain boleh betulkn?).. but it is dangerous to let me like dat. dah la kepenatan, baby pun boleh lemas (remember that air ketuban dah pecah).

masa adam pun mcm tu. so next baby(?) i need epidural, ok sayang? buku ina may’s tu, aku hadiahkan lah kat kawan aku. buku tu bagus, cuma aku tak leh nak aplikasikan kat diri sendiri.

*****

aidan’s first few days, dia tak pandai nak latch. that was satu cabaran. tapi aku tabah! aku pujuk baby every 1 hour.  tp mmg dah tak pandai nak latch. hari isnin tu dah kuning dah. kitorg terus je gi hospital. tp skrg dia dah pandai dah~ suka aku.

ok, its time to send bekal susu for aidan. i made a berbaloi-baloi investment for freestyle pump. have been using it every 3-hourly, i could make enough supply for aidan. alhamdulillah. hoping that he would be discharged tomorrow. mama, daddy and abang adam missing you so much.

abg adam n aidan

 

23 responses to “8th day postpartum and my birthing experience

  1. husna

    September 3, 2009 at 6:05 pm

    congrats kak tuty!

    baca experience labour akak ni mcm takut je nak bersalin lagi..huhu..

     
  2. ika

    September 3, 2009 at 8:17 pm

    kak tuty,
    best bace experience labour kak tuty tp mcm scary jgk.hihi.anyhow,congratulations!:)

     
  3. cik aten

    September 3, 2009 at 9:48 pm

    alala.. adam abg yg penyayang! ok x die ade baby ni? hihi…

     
  4. lian

    September 3, 2009 at 11:59 pm

    sedih and syahdu nya kak tuty.. how hard it is but u’re strong enough! proud of u kakak!!=’) hope bile aidan da besa nnt aidan ley bc cite mama ni yea.. how mama loves u aidan.. aunty so proud of ur mama! congrats kak tuty.. =) lian made something for aidan.. insyaAllah if lian dtg melawat nnt i’ll give u… again kak tuty.. congrats..

     
    • cik aten

      September 4, 2009 at 11:54 am

      bile nye nak dtg tu?? hehe

       
      • lian

        September 4, 2009 at 12:38 pm

        ehehe cik aten – fathin ka??
        nak dtg bile eh? seganla.. hehe cepat la baby aidan blk..
        sian die sorg2 kat nursery .. hope everything is fine kak tuty

         
      • tuty

        September 4, 2009 at 12:43 pm

        nak dtg segan? tak yah la segan2. nx week maybe kat k.pulai for a week then maybe duk umah sendiri lepas tu. entah la, kali ni punya perancangan tunggang trbalik sikit.

         
  5. Nadiea@Nadey

    September 4, 2009 at 11:15 am

    tuty…congrats! baca citer tuty bersalin… terigt masa nadey nak lahirkan uzzam jgk… mmg payah tol nak kluar… dah dekat 30mins push tak kuar! then… dah siap nanges… doc siap kasi minum air sket lg nak dptkan tenaga… bila dah kuar tu.. of course laa! rabak tak engat nyer! huhuhuhuh jahit jerr pun dah more than 1/2hour! hush… nape tah ek? wlwpun kakak dia lagi beso 3.73kg kluor senang jer… uzzam 3.47kg susah nak kluar… takleh lupa laa pengalaman tu…!!!!

     
    • tuty

      September 4, 2009 at 1:09 pm

      kan kan? mmg lagi susah. entah kenapa padahal org lain kata 2nd baby lagi senang. rezeki kita camtu kut nadey.😀 alhamdulillah baby’s heart rate tak drop.

       
  6. aishahmak

    September 4, 2009 at 12:00 pm

    Tuty, I was somehow comfortable with epidural (walaupun hajatnya mahu natural birth -tapi, lepas induced, sakitnya boleh memengsankan :p). Baby kena vacuum pun sebab takmo dia lemas as dia dah berak. Kalau tak, boleh tunggu until 45 minutes.

    I like reading your experience. Rest well ye.

     
    • tuty

      September 4, 2009 at 1:10 pm

      ahah.. nnt lepas ni mmg aku amik epidural😀

       
  7. afida

    September 4, 2009 at 2:06 pm

    tuty congrats! reading yr xp made me want to have another one!! :p :p :p

    pandai la ko cite… mmg build momentum habis.. at this point –> Ajek kissed me softly on my cheek and forehead –> i was already crying! hehehehehhe over pulak ye saya ni. nways..tahniah sekali lagi!!!

     
    • t.u-ty

      September 4, 2009 at 2:56 pm

      thanks🙂.. cepat2 la ada another baby. spjg pregnant tu ajar the elder sibling ‘sayang baby’.. and there, dia mmg sayang gile baby and he understands that baby is no more in mama’s tummy. haha best la ada baby. lupa dah aku hari tu ckp kat Ajek dah tak nak beranak lagi.😀

       
  8. arina

    September 4, 2009 at 2:29 pm

    tuty congrats! bila leh p melawat nih? hehehe.. aku tak pernah bersalin normal lagi. so, bila baca cite hang ni, agak gementar…. huhuhu..

     
    • t.u-ty

      September 4, 2009 at 2:58 pm

      org lain2 la arina. to me its more to mental strength. nampak sgt aku tak abis study buku ina may’s tu. hahahha takkan nak sambung skrg plak.😀

      dtg la umah. aku kat k.pulai next week. then maybe balik p.gudang.. aku pusing2 kat jb je🙂

       
  9. lovelyummi

    September 4, 2009 at 2:50 pm

    BIG congrats tuty.
    aku pulak bergenang air mata baca experience ko.
    hehehe
    take care and hugs to both baby aidan and bro adam.

     
    • t.u-ty

      September 4, 2009 at 3:00 pm

      thanks nannoor.
      but i think your experience masa deliver tasneem pun susah kan.🙂

       
  10. mrs noba

    September 4, 2009 at 6:26 pm

    congratulations dear…
    alhamdulillah semua selamat…
    kiut name, Aidan.

     
  11. asmat

    September 4, 2009 at 8:49 pm

    congrats tuty..my 2nd boy pn br je deliver june lepas..this time aku on epi..high blood pressure..risau anything jd..tu pun masih bleh rase sakit lagi!..hahaha..tp thanks tu epi..delivery sgt2 cepat compared to previous one..mmg aku suggest any mom to take epi..bnyk menyenangkan besides no side effect either to baby or mom. so selamat menjaga 2 org ultraman..plus bapak ultraman..hahaha
    ermm..next one girl la pulak yer

     
  12. nadia

    September 5, 2009 at 1:10 pm

    suddenly aku pun rasa nak epidural for my next baby, hehe. n’way asmat! din know afnan dah dpt adik. congrats!!🙂

     
  13. lian

    September 5, 2009 at 11:14 pm

    =) insyaAllah kak tuty if xde ape2 dtg la nnt.. if lian xdpt dtg i’ll pass it to dd eh? together with gmbr convo aunty hr tu kat kuitho.. =) tgh mengedit lg..=)

     
  14. ayu

    September 7, 2009 at 12:05 am

    tuty, kongrets!!! wah wah wah.. terharunye bc entri ko..p/s: bes ke freestyle?? ni yg teruja ni..

     
    • t.u-ty

      September 7, 2009 at 12:38 am

      thanks ayu.🙂
      FS mmg best gile~~~.. punya la senang + practical. pnah je aku tak perasan aku sedang ‘beroperasi’.. dah byk kali gak tertido.

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: