RSS

Aidan’s another paed review

11 Sep

Esok lagi sekali paed nak review dia, sbb bili level dia naik balik since discharge last Monday. Sudah ku agak anyway, samalah kes dgn Adam nih. Diorg ada first name baru, Ning Adam dan Ning Aidan. hahah kalau ada ketiga dan keempat pun, doktor kata pasti kuning jugak lah.

Masa discharge, 11.7. Hari Rabu dah naik jadi 15. aiyooh.. sbb tu kena review lagi. kalau naik lagi masuk hotel la si cenit nih.

Paed tak investigate gile2 kat Aidan ni mcm dia buat kat Adam dulu (and we spent thousands on his jaundice alone). Aku ada request kalau boleh nak mintak dia bg phenobarbiton kat Aidan mcm Adam dapat dulu. This is anti-epilepsy drug, but the one of other side effects is to mature the liver, increase certain serum bla bla in the liver.

Then she explained that usually doctor would give phenobarbiton if the infant is more than 1mo old, after all the investigation has been made but the baby still appear yellow-ish. But since I request, she suggested to stop BF for 2 days to rule out whether this is breastmilk jaundice or something is wrong with the baby. Iya, aku rela je kali ni sbb cara dia ckp tu dia tak salahkan susu i~ Dia suh pam simpan dalam freezer, lepas 2 hari ni sambung je dgn BF.. Doktor yg dlu tu dia kata susu i yg buat Adam kuning. Pedih hati i taw~~..

Hmm takde la samai 2 hari sbb mlm tu aku tak sampai hati Aidan duk merengek2 tak settle2 walau dah abis 4oz!! 4oz kan byk for 2week baby. Dia nak cari mama jugak. Hati mak mana tak meruntun? Surrender jugak la, Ajek pun tak sampai hati. Tadi nak tdo pun mengalami kesusahan. Terpaksa la didodoi2 lepas 2 botol of 2oz, siap tambah air masak.

I was tertekan jugak la, tp tak seteruk dulu. Rasanya tertekan sbb tak tau mcm mana nak budget byk mana nak bg Aidan minum selain dari tertekan sbb Aidan nangis2. Maybe it explained why my EBM cuma 12oz hari nih (tempoh hampir 20jam setakat ini)! Padahal I could expressed the same amount utk 1 sesi je masa Aidan kat hospital hari tu. Maybe I didn’t eat much, maybe I didn’t drink much. Or maybe i was stressed. Hopefully this not a sign of my menses is coming back.

I met DrTokha today for postpartum review. yeay, he said I am so-very-good. No bleeding in the rahim, the stitches are looking good (hahahhaha).. He also perasan I had shed my weight. I am 51.7kg!! yeay!!!!!!!! lagi 2 kg to shed. i want at least 49kg (my pre pregnancy weight). Kalau lebih hensem dapat 46kg – berat masa dating2. hahahhaha

it is proven that walaupun tanpa nasi yg byk I could still BF-ing my baby and lose weight and expressed milk more than Aidan’s need. Sebabnya selama ni aku duk pikir nak BF kena mkn byk nasi. Tapi lepas bersalin Aidan, aku tak selera sgt nak mkn.

hoh ngantuk la.

 
Leave a comment

Posted by on September 11, 2009 in aidan, jaundice, simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: