RSS

Maid sementara, mmg sementara je lah

15 Sep

Pagi2 semalam lepas sahur, adik saya dah amik maid tu. Sbbnya, pagi Ahad tu saya dah tanya kalau nak sambung kerja dgn saya, dia nak ke tak?

“kalau kakak nak, saya nak la”

pastu saya tanyalah bayaran mcm mana? tau tak camne dia ckp. mmg saya tercekik air masak (almaklum tak puasa).

“biasanya saya amik satu hari RM40 la”.. *gulp* dlm kepala fikir, Rm40 kali 30 hari.. sama dgn RM1200.

“mahalnya.. mcm tu saya tak mampu la”

“kalau RM30 boleh?” dia tanya. pastu dia sambung, “tapi kalau akak amik sendiri dgn agen, kena bayar RM7000”

kalau kena bayar RM7000 pun masih murah sbb aku bayar RM7000 tu sekali je kak oi, bulan2 pun paling mahal aku bayar RM500. dia dah kurangkan harga dia jadi RM30/sehari. sebulan pun masih RM900. ermmm kalau RM1200 tu kan, mcm gaji org ada diploma yg dah kerja bertahun2 kat kompeni aku.

mmg pun selama ni dia keje upah ikut hari. sehari rumah org ni, sehari rumah org tu plak. boleh le gitu, dia tak duduk dgn org tu, dia tak mkn kat umah org tu, dia tak pakai api air org tu, dia tak bayar sewa bilik ke apa. *sigh* i know that she really2 hope to work with me. maybe she thinks she would be paid everyday. her income is not so stable because she doesn’t work everyday. dia sgt efficient ok. kalau aku amik dia pun seminggu sekali je. sehari boleh settle umah 2 tingkat siap mop, lap tingkap, lipat kain, lap habuk. serious bersih!

oleh kerana aku tak berapa cekap nak handle adam dan aidan serentak, aku masih anta adam ke rumah pengasuh. mereka (anak2 yg dijaga pengasuh) sangat la happy dgn kepulangan adam. hahahha.. so pasni aku bayar la RM500 kepada k.nina. huaaaaaa.. kemas umah, lipat kain, mop lantai, kemas dapur aku masih kena buat la.

kehadiran aidan adalah satu ulangkaji pada aku yg breastfeeding pada peringkat awal usia bayi adalah menguji ketabahan seorang ibu.. hahahha. tdo mlm pun kena bukak lampu sbb aidan has yet to master the latching technique. tak sama mcm adam yg terer gile latching.

aidan is still kuning2 emas, his level is 12.6 today, naik skit. masa discharge hari tu 11.1.. unfortunately today is the last day for the paed in Hosp.Penawar. pasnih dia pesan, kalau nampak kuning lagi, sila la pegi ke Puteri Specialist. Jauh tuuuuuuu. dia dah siap2 photostatekan semua report IF aidan menguning lagi.

Aidan jgn la kuning lagi. Biar la Abg Adam je yg simpan record masuk ward 3 kali dan jumpa paed 3 org. pening kepala mama.

mana la hero dgn bapak hero nih pegi. yg aku tau tadi diorg nak gi tgk pelita yg baru pasang sepanjang jln dpn umah. tak dgr pun bunyi si adam. jgn balik mengamuk mengantuk sudah. sure bau masam gila ni nnt berpeluh2. adam sgt kamcheng sama daddy skrg. geram tgk keletah dia.

 
3 Comments

Posted by on September 15, 2009 in simply random

 

3 responses to “Maid sementara, mmg sementara je lah

  1. laila

    September 16, 2009 at 11:22 am

    tuty,
    salam…
    intro : sy kawan nadia keje kat PCM.. hehehe..
    tahniah atas kelahiran aidan…

    nk tanya, maid tu dia gi area pasir gudang je ke?
    kalo dia mai kulai ni teringin nk panggil gak… tak mampu nk kerjakan rumah ni.. heheheh…

    perghhh.. kalo maid gaji hari camni… mhlnyeee nk bayor gaji dia….

     
    • t.u-ty

      September 16, 2009 at 1:18 pm

      hello laila..
      kawan nadia rupanya🙂

      maid tu asal kluang, makcik yg tlg bwkkan ke sini sbb konon nak tolong masa confinement. tp sbb mahal sgt, kitorg amik seminggu je. tp umah MMG BERSIH! dia dah balik kluang dah mlm tadi.

       
      • laila

        September 17, 2009 at 5:35 pm

        lorrrrrrrr.. ye ke….
        kuciwooo…. hohohohoohoh…

         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: