RSS

the boys are sleeping. i am finally ‘finish’ my 40 day ‘pantang’ HAHA

06 Oct

i just thot to write about how easy to put aidan to sleep. but tonite he had trouble with sleeping. dari kul 6 ptg sampai la ke 10 mlm.. ngek ngek ngek.. merengek je. naseb baik abg adam ikut daddy pergi marhaban. kalau tak, si adam mesti sibuk mengajuk adik dia nangis. kalau ngek ngek tu kejap.. nampak la comel. kalau lama, mmg irritating betul. hahahha

we dont do so much hariraya-ing this year. bcos eehemm.. i am still in pantang mode. i was supposed to sit straight and still at home, but i did not. mama said, the tukang urut said i had bentan already. ok, not enuff rest i must say. ulang alik hospital, rest apa? hmmm mama jaga 2 minggu naik 2kg. ok.. syok duk umah mama. ramai geng melayan adam, maka aku tak la risau nak kejar 2 org kanak2 belum mumayiz.

adam dah kurus sket, dah la mmg susah benar nak naikkan bdn dia. he had trouble with milk. duk loose stool je.. i mean, really watery.. pastu biasa la raya2 ni mcm2 la dia mkn, duk batuk2 pastu uwekkkkkkk.. aku duk huaaaaaaaaaa – cuci umah memanjang. and this evening we had to siram our hall because the ‘watery stool’ melimpah. luckily he was not on the carpet. and so lucky enough he knew how to tell us that something is wrong with his diaper. uishh… naseb baik (dah baper kali nasib baik) kat umah sendiri!.. !

aidan had his final review with DrKok (puteri Specialist) on his jaundice. yay, finally someone is saying that the jaundice suda mula surut. wow wow i am so relieved because at one moment he looks fine, and at one second he looks so yellow. hehe.. rupanya mmg begitu. aku sangkakan mata ku sudah juling kerana dah biasa tgk kuning2 emas nih. yeay, the boys would buy me loads of gold when i am old. jadi makcik jarah pakai emas sampai ketiak. haahahha takde la. aku cuma doakan mereka ini besar menjadi org yg berjaya dunia akhirat. sejuk perut gendut yg telah mengandungkan mereka nih~

smlm aku mkn kuey tiau (dlm tu ada kerang).. pastu hari ni aidan naik rashes kat perut. huhu nasib baik jumpa paed today, so  takde la nak rush ke mana2 klinik lain. the rashes are quite bad. hopefully esok ok. paed pesan suh aku jaga mkn. ok, i follow~.. aku mmg ikut ckp dokter saje. ckp2 org i tak ikut.

aku sudah me-master-kan diri utk diam, senyum dan angguk dgn petua org tentang jaundis. jaundis? ask me. i have two boys who had high-prolonged-jaundice. pelbagai air telah digunakan tetapi menjadi lebih teruk (for adam case), dan kami tak repeat kesilapan itu pada aidan utk mengelakkan perkara menjadi lebih buruk. we had traumatic period when it happened on adam.. tp masa aidan, kami agak relax sbb dah tau what to expect next. we know what are the tests would be done to the baby. susu kambing? no. ubat cina sinseh, NO NO – in adam case, the TSB increase dramatically right after we bathed him with that thing. jemur matahari? pagi je, kalau tak mmg itam legam la – kes adam jugak.

adam was not a handsome boy when he was 2 mo old. hahah he was HITAM dan chubby (biasa la BF babies). same case with aidan, masih belum recover hitam dari phototherapy, tp tak sehitam abg adam. he weighs 4.9kg today. 2 minggu naik sekilo. impressive!

will start mengarang my resign letter. 2 minggu lagi start keje?? urghh..

dear boss,

i nak resign sbb dah tak thn tgk muka you. i love the fact that i am actually working with one of the giant electronic company in the world. but, i prefer to stay close with my children. i was not racist, but you made me one. you always make me to choose between work and family.now i choose my family. pls get a new engineer kalau tak nak the other two subordinates benti keje jugak.

boleh?

 

7 responses to “the boys are sleeping. i am finally ‘finish’ my 40 day ‘pantang’ HAHA

  1. NorAlHidayah

    October 6, 2009 at 4:37 am

    jd pakar kanak2 ler tuty.. hehe

     
    • t.u-ty

      October 6, 2009 at 1:12 pm

      hmmm belum bertauliah la kak D. nnt kena study byk2 dulu hahahah😀
      bila due? mcm dah dkt je

       
  2. NorAlHidayah

    October 7, 2009 at 4:35 am

    early dis..jumpa 4 doct dpt 4due date ko..
    ntahnye bby dlm ni nk kuar bila..hoho
    seb baik wafi dipaksa menghabiskan cutinye ujung tahun nih oleh en.bos yg sgt baik hati…
    sebulan dok umah kita jaga dia ker, dia jaga kita wallahualam..

     
    • tuty

      October 7, 2009 at 3:33 pm

      haha kak D, tak kisah la sape jaga sape, ada org kat umah dah lega dah. lagi2 si kakak tu nnt confirm jeles lah!!

       
  3. ayu

    October 9, 2009 at 12:25 am

    tuty, nak jd stay at home mom cam aku gak ke?

     
    • t.u-ty

      October 9, 2009 at 2:16 pm

      kau dah jd SAHM? cool~~!!
      best best.. i wish.. nnt la lepas few years, tunggu anak2 dah skolah kut😀 hahahhah berangan la dulu.

       
  4. ayu

    October 12, 2009 at 3:55 pm

    ahaha.. bkn permanent la sementara je.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: