RSS

GO!

05 Nov

after a few days without being disturbed by the boss, i did my work calmly. sometimes i think that this situation is more efficient without any interruption from him (which yg selalunya utk di-lagak2kan). bila kerja dgn tenang, aku mcm terlupa pasal resign. haha

i get several options now. to submit my resignation letter end of this month and risk my bonus in January or just wait for first week of January. I dont know. Well, the idea of ‘cabut’ did come into my head (and Nanad too.. hahahha).. but as Hanim said, “org benti tinggalkan nama”.. so dont cabut. bila difikirkan secara mendalam, perlakuan itu adalah tidak bertanggungjawab. hihi aku tak nak la terjumpa diorg2 ni kat pasar lepas aku mencabut tu. mestilah tidak sedap utk senyum. senyum pasti sumbing. ouch!

the boys and the bapak slept early. it is a gift from heaven.

since naik kerja ni, i received many comments on ‘pumping’. on the first day itself, a colleague asked me, “dah pam? tadi akak tgk si A pam susu dia dpt banyak. susu awak byk?”

aku dgn konfiden je jawab “banyak!”. pastu aku rasa mcm riak pulak walaupun aku takde niat. astaghfirullah-al-azim. pastu aku sambung.. “alhamdulillah rezeki anak”.

this colleague and the Miss A ni baru sama2 abis maternity leave mcm aku jugak. beza sehari dua. yg membezakan kami, akak tu tak BF lgsg sbb.. you know “takde susu”, Miss A pulak mix feeding dgn FM but still pump at work, aku work hard towards fully BF.

Akak ni berulang kali duk ckp dia takde susu. Dia kata anak dia nangis2 so dia bg je FM. I did my best to explain about the demand and supply concept but she was really wanted to yakinkan aku that “takde susu sbb bila picit sikit je kluar”.

Oleh itu aku tgh memberi satu free lecture pasal BF pada anak buah aku yg baru pregnant. She’s quite interested with exclusive BF because she had seen me with this BIG bag mcm photographer since I had my first baby but she’s worry that ‘aku takut nnt takde susu’.. terus laju je aku yakinkan dia.

‘kau kena fikir dan yakin yg semua ibu ni dijadikan oleh Tuhan utk menyusukan anak dia’

of course, aku juga ada pernah fikir mcm dia masa Adam dulu. aku tau ‘i got milk’, tp aku selalu risaukan qty yg dipam. kalau fikir tak cukup je, mmg la kan?

pastu aku ckp, “susu semua ibu tu cukup utk anak dia. nnt kalau kau sampai bengkak2 mcm nak demam, mmg kau ada susu. very rare case je org takde susu sbb kurang hormon2 tertentu, tp dia masihboleh BF”

eventho the govt clinics/hospitals support BF, but to me they need to put more effort on educating the moms to be about breastfeeding. i believe those who had limited access to the internet receive least information on how to success in BF, at least in BF if not exclusive BF.

bukan semua org boleh exclusive BF. those operators who work in manufacturing line, break time diorg limited sgt. kesian. kalau tak dpt exclusive, BF la when you with your baby.

aku pernah dgn spontannya menjawab “ya Allah, kesiannya” bila mak aku citer pasal one her cousin who had just delivered feed her baby with FM..

“tuty, cik A tadi bagi baby dia minum susu *brand* kat anak dia tadi. lena dia tdo”
“ya Allah kesiannya baby tu”
“kenapa?”
pastu aku terdiam, mcm keji pulak mak dia buat camtu. niat mak dia baik.. tak nak bagi anak dia lapar.

kesimpulannya, jgn ckp takde susu. and org yg fully BF ni sila jaga adab. hahah aku la tu!

 
2 Comments

Posted by on November 5, 2009 in breastfeeding, simply random, work

 

2 responses to “GO!

  1. nannoor

    November 6, 2009 at 12:40 am

    lama aku x komen kat sini.
    anyway, pasal entry ko ni aku xleh tahan beb.
    jadik kt SIL aku.
    anak 1st dia 100% fm, masa pegnen 2nd child aku try pengaruh dia bf, dia jawab “tengoklaaaa kalau ada susu”..
    bila bb dah kuar, dia feed anak dia fm jugak, reason: anak dia tido, xmo hisap n susu tak keluar wpun B bengkak & sakit. then sekarang ni sibuk pulak kata susu x byk pulak.
    berjela2 aku sms dia, tepon dia encourage supaya jgn give-up.
    tapi kalau dia sendiri pun belum ada azam yg cukup nak bf, susah lah kita nak kata.
    aku xde lah anti FM, tapi aku cuma mengenangkan sayang susu yg badan kita hasilkan tu, hak-nya untuk anak.
    bukan senang nak bf ni, ramai org ingt bf ni senang and boleh terus terer. so bila dah ada bb, bila bb xreti nak latch, bila bb meraung lapar, kita pun tensen dgn sakit B bengkak lagi….. mmg hancus la niat yg ala~ala kadar tu kan.
    aku doa2 sgt aku dimurahkan rezeki ada susu nak susukan anak2 aku nnt.
    heh apesal aku emo lak ni? hehe

     
  2. t.u-ty

    November 7, 2009 at 1:34 am

    aah laa nannor, lama kau tak komen. sbnrnya ramai org tak komen duk jadi pembaca je.😀

    betul, aku pun bukan anti-FM. aku seperahu la setuju yg sayangkan susu yg dianugerahkan pada ibu2 ni. kita ni duk perah keringat nk pam susu sampai yg hujung titis2 tu pun duk ketuk2 bila masukkan dlm playtex liners tuh. haha

    kita ni cuma boleh bg information and support je.. nak BF atau tak tu masing2 kena fikir sendiri la kan. aku kali ni lebih semangat nak BF utk kurangkan risk diabetes kat anak2 jugak since pregnant hari tu ada GDM. hopefully by BF pun aku dpt reduce chance diabetes masa tua utk diri sendiri.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: