RSS

spongebob always save my life

06 Jan

sebelum kawin, aku hari2 tgk spongebob sebelum tdo. masa tu spongebob kat ch612 kul 11mlm. suka sgt, dgn adik2 aku pun tgk jugak. lepas kawin, ajek tak setuju amik pakej kartun. jadinya aku terpaksa la redha, lepas tu bila dah nak ada anak, aku ckp tukar la.. dia pun tukar. tp masa tu minat aku pada kartun dah luntur sedikit.

sejak adam pandai tgk tv dan piliih channel yg dia nak.. kami satu rumah terpaksa tgk spongebob 24/7. alhamdulillah dia sanggup tgk kat monitor screen dan tak minta di-traansmit ke panel tv.

asal ada spongebob,, rumah kami aman. adam panggil “bob”. sebut betul2 sepertti ada satu kepulan angin yg bulat dlm mulut, sambil bentukkan mulut menjadi bentuk O yg besar masa sebut “BOB”.

bob mengajar adam supaya tak cepat mengalah. sentiasa berfikiran positif. yelah, cuba bayangkan diri kita ni bentuk empat segi dan warna kuning, berkeyakinan tak kita? muka tompok2 jerawat pun dah kata “saya tak yakin”.. apa tah lagi..

**

tadi masa ke klinik, terserempak dgn seorang budak muda bertanya tentang x-ray. pembantu klinik kata mereka tak ada x-ray, mungkin ke klinik asia tu dihujung simpang atau ke klinik wakaf di masjid.

“mahal tak kak?”
“org kata kat wakaf murah, akak pun tak berapa tahu dik”
“terima kasih kak”

budak muda tu berlalu pergi, wajahnya berseri2. aku kira dia diterima masuk ke mana-mana institusi pengajian. hati aku sayu.

aku sayu sebab, budak muda yg nampak comot tu bersungguh2 nak belajar (dari riak wajahnya yg nak pergi cari klinik utk x-ray). bekerja di kilang, membuka mata aku bahawa ada org yg dapat peluang belajar tapi pergi mcm tu sahaja. tak mahu sambung belajar selepas SPM sbb tak nak padahal mak dah bg duit belanja utk pergi. pagi bapak hantar, ptg dah balik rumah naik bas.

ada jugak yg belajar dari satu peringkat ke satu peringkat.. oh it was not easy, dari sijil ke diploma ke degree.

**

kalaulah spongebob boleh masuk universiti, dia mesti sangat rajin. walaupun dia gagal berkali2 dlm ujian memandu.. tapi dia tak pernah putuss asa.

 
Leave a comment

Posted by on January 6, 2010 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: