RSS

wearing aidan

26 Mar

i had forgotten on how easy babywearing is. it helps me a lot during my temporary SAHM period. aidan is used to baby swing to sleep, me on the other side, do not like the idea of baby swing. bukan apa, nnt leceh la nak membawak buaian ke sana sini. walau mcm mana pun seksa nak tidurkan aidan, i would not surrender to buai. hahah angkuh? ye kut😛 the choice is mine.

lagipun, with jumping and running adam, it is no way i could pat aidan to sleep. as i’ve blogged earlier, the first couple of days of being (temporary) full time mother wear me off, especially ‘put aidan to sleep’ part. killing my nerves! bukan sbb aidan tak nak tdo, dia baru je nak doze off, adam came and asked “hi brother, watcha doing?” in his happiest pitch.

i selongkar my room for the sling. oh where are you dear sling? i could not find it. where was my old trusted MT? yeah, i found it. terus je pakai kat kangaroo style. memula nak pakai backcarry, but i didn’t trust myself because aidan was igglywigglycranky. okllah, front carry pun front carry lah.

aidan pun zzZZzz, aku tak perasan while i was busy doing something else. then after that, back carry je.

aidan did not like the idea of being wear sblm ni. thus, i melemparkan semua babywearing gear. i even tetas my ring sling.. i do have a handmade ring sling but i did not use it frequently. salah jahit rasanya, pakai tak selesa.

masa memula pakai sling, i had received ‘mcm bibik’ comments. haiii these ‘non babies’ ladies tak tau ke even artists pun wear their baby. i wore aidan at tesco, yes, i received a lot of ‘unapproved’ looks. hahah.. ada satu tu, even bisik2 “baby dia tak jatuh ke?” – masa ni mmg tgh freestyle pilih sayur/bawang.

skrg, pegi mana2 kena bawak.. bukan sbb aidan nak masuk sling. tapi sbb adam mesti tdo punyalah! takkan nak carry adam yg dah panjang tu. so adam masuk stroller, aidan masuk sling.

now, i’m eyeing some fabrics to make MT. my old MT dah buruk sgt. tak cun dah. itu bukti MT tu dah sgt berjasa utk menjaga adam dan aidan.

 
6 Comments

Posted by on March 26, 2010 in simply random

 

6 responses to “wearing aidan

  1. NorAlHidayah

    March 27, 2010 at 6:02 am

    owhh tuty, ko beli katne? tlg recoment kat aku yg best.. aku pun nak sgt2 that sling..huhu
    psst, ada tak yg boleh BF sekali.. sebab tangan bagai nak patah BF sambil beli groceries😉

     
    • t.u-ty

      March 27, 2010 at 5:24 pm

      k.dee, nak rekemen banyak je. tapi tak pnah beli online. semua buat sendiri (kedekut punya pasal). hahahha.. mana2 sling boleh BF, asal dgn position betul. cuma berani tak berani je. saya tak pnah try.. tapi hebat laaaaa kak dee.. camne bf sambil shopping groceries tuh? saya confirm masuk baby room, takpun time baby nak BF kitorg lepak mana2 tmpt makan (amik sorok2 punya sudut)..

      boleh je nk buatkan utk kak dee.. tp tgh mesin jahit-less ni. babywearing byk style kak dee.

       
  2. nadia

    March 27, 2010 at 2:29 pm

    aku still kekok nak masukkan aniq dalam sling. end up aku guna bjorn je gi tesco tadi, dengan rasa bersalah and asyik nak tampung punggung dia buat macam seated position sbb takut strain kt crotch. haha nanti datang rumah aku plis tunjuk ajar. hmm tak brani guna MT lagi sbb bb takda head control lagi

    kak dee.. tuty jahit sendiri!

     
    • t.u-ty

      March 27, 2010 at 5:26 pm

      masukkan je. haha lagi senang masukkan newborn sbb diorg kecik. bila laaaaa aku nak dtg visit kau nih. iskk.. aniq, aunty rasa kena tukar hadiah la. aniq mesti dah besar dah..

       
  3. NorAlHidayah

    March 31, 2010 at 1:25 am

    yup tuty, gamble jek bg sbb dia melalak kt market n xmo diam.. talian hayat terakhir sumbat ler mulut dia tuh..hehe tp masa dia newborn lerr..la ni mau terkehel tgn, xlarat dah nk tampung sebelah tgn jek, tgn sebelah lg nk pilih sayur lak..huhu
    tp minah saleh pun selamba jek wat mcm tu gak, tp kita nk wat mcm tu kena pastikan bukak butang baju atas n tudung dilabuhkan lerr.. hehe
    tuty nk watkan sling?? kecik tapak tgn, lapangan terbang i tadahkan heheee..😛

     
    • t.u-ty

      March 31, 2010 at 9:45 am

      gile hebat la kak d.
      saya tak penah buat sambil bergerak di market.. kat umah boleh la.😛
      nnt kita email2 k.

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: