RSS

hari yg membahagiakan adam

18 Apr

kalau adam disuruh buat karangan tentang hari ni, mesti tak cukup muka surat dia nak cerita.

dia bgn pagi dgn ceria sekali. aku terdengar dia terbatuk2, terus lari ke bilik dan menyambut pagi-nya dgn senyuman, ciuman dan hugs yg begitu.. umphh diidamkan oleh seorang anak.

“mama, nak entu”.. jgn takut,d ia bukan nak hantu, dia nak susu. sampai skrg dia boleh sebut susu, tapi bila ‘nak susu’ mesti jadi ‘nak entu’. semua ada ‘en’.. ‘endi’ kalau org jawa maksudnya ‘mana’.. tp dgn bahasa adamese, itu bermaksud daddy. kalau terer apa maksud ‘endo’?

bgn2 adam minum susu, mandi2 terus pegi tesco. kat tesco, aizec bg duit (bukan kat adam) kat my sister who were here today to entertain (huh tak tahan!) him at the playland. gile ah. bukan rm5. tp rm50. hahha bertuah la budak adam. sementara kitorg gi beli beras. akhirnya ada beras dirumah.

dah habis belanja adam masih lagi seronok main kereta kid-size yg di kawal jauh. amboi2 bergaya dia siap betulkan side mirror. kalau dgn mama tak harap la adam dapat main sebanyak tu. haha kasik can la.

pastu kitorg ke penawar. check aidan. dia baruu je baik demam panas hari tu, pastu naik bintik2 merah kat badan. asyik merengekkkkkk je. in fact kitorg bgn pagi hari ni pun sbb aidan bangun pagi sgt, nangis2. doktor kata insyaAllah takde pape tp dia buat jugak blood test utk tenangkan hati parents and utk make sure that it is not dengue. musim denggi kat sini. risau aku.

alhamdulillah he’s ok. aidan macho. nangis kejap je. pastu dia rasa cool ada plaster kat jari. haha.. kira hari tu aidan kena viral fever. the highest temp yg aku dapat adalah 38.7.. panas kan? i keep on basahkan dia je. by tengahari suhu badan dah ok.. sbb tu tak gi hospital. iskk what i was thinking that time? i shud have pegi je. maybe sbb aidan was all ok and smiling.

masa kat hospital pun adam main2 lagi. ada fountain whatsoever, dia happy.

balik dia tgk cartoon, dia tdo. bgn tdo tgk spongebob lagi. tolong mama buat donut, makan donut. pastu mkn nasi dgn ikan siakap kukus (perghh sedap mengigit kalbu), main2 gelak2.

tgk tv dgn mama sbb adik dah tdo.. manja2.. peluk2. haiii dah besar dah adam ni. sayu aku tak layan dia sgt masa aidan demam ni. he’s a good abg. i.m so proud of him. very proud.

msa nak tdo, aku tanya.. “adam buat apa hari ni?” dia senyum melerettttt.. dia cerita dia naik kereta, pusing sampai senget2. makan pishh. mcm2 la.. tp muka senyummmmmmmmmmmm je.

dia nak tdo dah tak nak peluk mama, dia pusing tgk adik. tepuk2 adik, pastu kiss “ayang atek”..

“nite atek, le yu. atek tau aik eh. men abg. bess ni. atek boiii”

apa?

translation: good nite adik, love you. esok adik baik eh, main dgn abg, bestttt~.. adik good boy

kaching touching hati mama tgk adam ckp camtu sambil usap2 lengan aidan yg dah terbongkang tu..

dah dia dah nak lena tu tetiba dia bercakap tapi ada irama.. “pish pish pish, mu akal”

kenapa laaa adam mintak fish mlm2 ni? “apa dia adam? mama tak paham..”

dia ulang balik.. dgn siap hand gesture mcm ‘no no no’.. ohh aku dah dapat

“pls pls pls, kamu jgn nakal”

hahahaha

anak2 mama jgn nakal2 ok..

 
5 Comments

Posted by on April 18, 2010 in simply random

 

5 responses to “hari yg membahagiakan adam

  1. NorAlHidayah

    April 19, 2010 at 10:48 pm

    tauching gak nih..
    adam, good boy ah..
    kiss sikit..šŸ˜‰

     
    • t.u-ty

      April 20, 2010 at 3:03 pm

      hihi kak dee. amni lagi besar.. mesti lagi bykkan dia cakap dgn adni? ni adam dgn aidan je paham apa diorg cakap.

       
  2. aInuL

    April 20, 2010 at 3:21 pm

    hehehe khalis pun sama “plis..plis..jgn nakaa..” dia sebut “nakal” x abes, jenuh nk betulkan..

     
    • tuty

      April 21, 2010 at 2:33 pm

      kiut kan budak2 nyanyi camtu.. aku rasa kalau L kat hujung mmg susah nak sebut la. adam sebut hilang depan, ada blkg je. tu pun pelik bunyi L hujung tu

       
  3. ashka

    April 22, 2010 at 2:25 pm

    version anak aku plak.. “pis pis pisss.. akif akal..” hahaha tak sangka lagu alif satar ni popular di kalangan kanak-kanak

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: