RSS

Nasi Goreng Cina

08 Jun

Aku tak pandai buat nasi goreng cina. serious. kalau masak mesti jadi nasi goreng biasa. tak sama mcm makan kat kedai. but since i bought the iphone, using the epicurious apps, senangnye cari resepi yg ‘must-have’ dlm recipe box aku. kalau allrecipes, mmg boleh cari tpi lambat nak tgk satu-satu.

hari tu beli shitake mushroom. nak buat lain sbnrnya, tp aku tau baki mesti banyak. terus aku cari resepi. and i found the perfect nasi goreng cina. tak akan ku pandang lain dah pasni.

Nasi goreng with shitakee mushroom.

4 cawan nasi sejuk
1 cawan shitakee mushroom yg dah dihiris2
2-3 pokok (hahaha) daun bawang- minced asing2 the root and the leaves
2-3 ulas bawang merah (bawang kecil) – minced
1 inch halia – mince
2 biji telur
1-2 sudu besar minyak bijan (wajib!)

optional:
pepper
mix vege
fresh prawns or chicken breast (tp aku prefer prawns)

Instructions:

1) Panaskan 2 sudu minyak dlm kuali. goreng telur – just scramble. put aside.

2) Panaskan 3 sudu minyak, tumis bawang + halia until fragrant. Put in mushroom + mix vege. Cook until soft. Add salt ( kurang 1 sudu kecil) + pepper.

3) Add in the root of daun bawang (hahaha lantak lah apa bahasa aku pakai ni) and prawn – sampai prawn tu merah2.

4) Add in rice. Gaul2 sampai nasi nampak perang2 skit. Rasa – kalau kurang masin tambah garam ye.

5) Tutup api, masukkan daun bawang + minyak bijan. Gaul rata. + scamble egg tadi.

SIAP!! sedap betul!

Mlm ni aku takde shitakee mushroom, so aku pakai carrot je, cincang kecik2. Daun bawang pun takde, so aku tambah je sebiji bawang besar. Menu buka puasa. Hmm layan kan dgn brownie keras mcm cookie. sedap. tak berapa kecewa dgn texture walaupun tak menjadi.

Selamat Mengganti Puasa Puan Tuty. Lenkali jgn beranak bulan puasa lagi. hahha

 
Leave a comment

Posted by on June 8, 2010 in Kitchen fun

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: