RSS

Mean mother

08 Dec

Selamat Menyambut Tahun Baru to muslims. Alhamdulillah, thn lepas selamat hidup. Tapi selamat ke dari dosa? Sah tidak!..

Salah satu azam thn baru aku ialah tak marah anak dgn sebegitu teruk. Or at least tangan tak naik. Tangan aku sgt cepat ok. Sampai aku yg risau. Jadi kalau agak-agak tak tahan dgn situasi bersama anak, aku blah je dari situ. Duduk diam sndiri-sendiri for a few mins sampai panas hati jadi suam-suam kuku. Aku tak boleh terus-terusan marah, sbb nanti Adam nangis, pastu satu rumah jadi hangin.

Adam sebenarnya boleh ditangani kalau aku sabar. He is growing up, he is curious of every his action. Aku pulak nak treat dia mcm adult. Mana boleh. Of course sekarang aku boleh ckp mcm ni.. Tapi bila dia mula request ‘nak mandi (inflattable) pool’, aku ckp tak boleh sbb ‘kat luar hujan, sejuk, nnt Adam batuk’. He insists. Dia akan ulang2 83 kali, sampai aku yg sabar ni jadi berhantu.

So, aku akan ckp, “ok Adam mandi kat luar sorang-sorang lepas tu mama tutup pintu jangan kawan dgn mama”..Kadang-kadang boleh, kadang tak. Kalau yg tak boleh tu aku tanya, “Adam nak mama marah?” dia akan geleng kepala. Dan soalan tu akan mula didengari selepas setengah jam. hmm..

Semalam aku sangat penat. Skrg mmg tak boleh ngelat bgn pagi, Aidan mmg akan bangun paling lewat kul 6.30pg. Nak tak nak kena gak bangun, mandikan dia terus. Siang tak tdo lgsg, kalau aku tdo maksudnya aku tak masak, aku tak kemas rumah, dan anak-anak tak makan serta crayons bersepah di atas lantai.

8.30 mlm Aidan mmg dah tdo, Adam belum tdo. Tak bagi chance langsung mak dia ni nak duduk tgk tv. Aku baru je turun bawah, nak makan (lepas tidokan Aidan). Dia ajak naik atas. Aku tau dia naik atas tu nak main iPhone atas katil. Tapi tak kan tdo sampai la kul 12. He expects me to lie beside him all night long.

I wanna watch TV, I wanna EAT! Adam and Aidan dah siap2 disuap lepas maghrib. So pls, I WANT TO EAT so mama will not transform into Mamonster.

“mama, nak naik atas. JOM!”
“jap, mama nak makan. Adam naik la”
“nak naik dgn mama”
“Adam naik nak apa?”
“Adam nak tdo” – aku mmg tau dia takkan tdo sbb dia siang tdo lama.
“kejap la, Adam baring la dulu kat bawah”
“tak nak. Adam nak tdo dgn Adik”

*negotiation ni amik masa 15 minit*

.

.

Momonster take action

“OK. Mama naik. Adam tak tido mama turun tinggal”

aku naik, aku sorokkan phone. terus letak dia atas katil. tdo tak tdo that’s it.

“Mama, nak phone mama”
“Takde, phone dah takde sbb Adam ckp nak tdo”

*merengek lagi utk 5 minit*

“Mama, Adam nak tgk tv”
“pergila, mama nak tdo”
“jom la mama.. tgk tv atas”
“mama tak nak. mama nak tdo”

aku  tak tau dia tido kul berapa. masalahnya daddy tak boleh nak ganti peranan mama. Adam tak nak.

I had my dinner this morning!

No, I didn’t use my hand. I wanna teach Adam be careful for what he asked for.

I am so mean.

 
4 Comments

Posted by on December 8, 2010 in simply random

 

4 responses to “Mean mother

  1. laila

    December 8, 2010 at 1:13 pm

    akak pahamm…. sabar2.. sabar.. sabar.. tu je…
    tp mmg amat menduga kesabaran kan….
    moga2 kita berjaya jd penyabar…

     
    • t.u-ty

      December 9, 2010 at 1:22 pm

      aminn amin.. mmg menduga kesabaran. mak yg sabar ni anak2 berjaya insyaAllah..

       
  2. arina

    December 8, 2010 at 1:42 pm

    dah familiar sangat with this kinda situation. sama la macam hang. sabar2 jugak. tapi last2 aku jerkah jugak si adlan tu. huhuhu.. baru last week aku malatopsss kat nizam sebab tensen dok jaga budak2 ni. kena ada azam baru macam hang jugak lah.

     
    • t.u-ty

      December 9, 2010 at 1:23 pm

      kes meletup ni dah byk kali dahh.. hahaha lagi2 kalau semua nk melekat. padahal bapak ada kat rumah, tolong la pegi lekat kat org lain.

      diambil dari sudut positif: diorg anak mama~ haha

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: