RSS

That has to stop..

17 Jan

Apa yg kena stop? Leniency. I am a very lenient mama – to Ajek’s opinion. But aku rasa I had to be a lenient mama, it is where a kid find his warmth. Tak de la aku kata “iya” bila daddy dah kata “tidak”.. I would find another option or divert his attention to other activities.

Adam tak pandai nak sabar sbnrnya. Ye la, dulu anak sorang, semua kalau dia nak, aku akan bagi cepat. contohnya susu, nak toys, nak main etc. But when Aidan came joining us, Menjadi agak hectic sikit, masih buat perkara mcm tu tapi aku akan jadi panas hati.

Lately aku determine utk ajar dia ‘nanti’, or ‘tunggu kejap’.

First thing aku buat ialah, dia kena tunggu adik tdo before main iphone. sbb Ajek skrg banyak outstation, so bila nak tdokan Aidan, Adam akan join sekali atas katil walaupun dia tak ngantuk. Dia akan main iphone, lalu ketawa dan memberi komen-komen selari. Aidan pulak takkan tdo sbb ia tau abang tgh seronok main.

Bila jadi mcm tu, mula la muka aku turn green.

So, I said to Adam, “tunggu adik tdo dulu baru main phone”.

Mula2 dia kata tak nak. Then aku amik phone terus letak tinggi2. Biar dia nangis.

Esoknya, dia masih tak sabar. Aku ulang balik.

Hari ketiga, dia dah tak mintak phone. Bila dia perasan Aidan dah tdo je. dia tanya, “mama, adik dah tdo?”
“dah”
“Adam nak phone, mama?”
“ok nah”
“mama tak marah?”
“tak, sebab adik dah tdo”

hihihihi..

aku akan letak phone tinggi2 jugak bila diorg gaduh rebut. Iyaaa Aidan pun dah pandai main iphone! he is 1 y 5 mo. So skrg, dua2 cukup gerun bila aku ckp nak simpan phone tinggi2.

Sangat kelakar bila call Ajek, dedua rebut nak ckp (walaupun loud speaker).

All in all, going to school is good for Adam development. VERY GOOD!! I have less war with him at home, he listens more, he understands punish and reward (but I rarely punish him – usually daddy marah if Adam nakal). Alhamdulillah.

He eats more now. He talks a lot too. Kids say the darnest thing, and so does Adam. Walaupun pelat..

Adam: Mama, nyanyi sikit je.. Jgn banyak2..

Mama: Eh kenapa? Lagu belum habis

Adam: kalau nyanyi banyak2 nanti meletup!!

sbb dia kaitkan dgn peristiwa sebelum tu..

Mama: Haa kan mama cakap.. sbb tu tak boleh tiup belon besar2 nanti meletup!

*peristiwa belon meletup*

 
Leave a comment

Posted by on January 17, 2011 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: