RSS

Kalau Nak berjaya Perlu Berusahakah?

31 Mar

Tak payah jawab soalan, kan?

Lepas SPM dulu aku tak tau aku nak jadi apa, tp dgn result SPM tu, aku layak utk masuk banyak gila bidang – kecuali line medic lah. Of course aku tak nak amik sbb aku t ak minat. Dah la  tak minat, Bio credit je. Kalaulah dapat A kan, mesti option utk amik dentistry ada jugak. Tapi tak la kut.. Mmg tak nak ke line tu.

Line dlm kepala aku, kalau bukan akaun, engineering ataupun bahasa. Hhahahaha iya, aku dulu sgt suka bahasa. Sbb aku rasa bahasa itu indah. Kenapa aku amik engineering? Tak tahulah, masa tu mcm best, bila dah keje rasa tak best. Sesungguhnya aku blame tempat keje lama aku yg buat aku rasa engineering adalah sgt tak cool, sangat bosan. Bila keje skrg ni baru la nampak keseronokannya. Cehh not that FUN, but still it is way much fun compared to kilang-routine.

Aku ni bukan risk taker, aku jenis buat je ikut landasan yg benar. More to – do it right at the first time (with some minor adjustments). Bukan jenis, naik path yg susah2 pastu jatuh. Kalau itu, aku mmg akan give up. Mmg bangun semula tapi lembab, sbb nak deal dgn kekecewaan hati etc. So what did I do? I studied all my heart out during my uni years because I dont want to be seen as a failure. I did have my hard, worst-of-my-uni time when I couldn’t complete my FYP at that specific time. Extended my uni years to it’s max – just to finish up my FYP. Bluerghhh.. it is not cool but worth of every effort-lah babe!

I wasn’t a bright student. I did not score in my PMR trial. But when I saw my mom’s frustration, I stopped studying like my friends. I studied MY WAY! Especially sejarah and geog (not my subjects laahh). I asked my mom to buy me workbooks, and more workbooks. I made a point to finish a chapter a week. Set a timeline for myself. On weekends, I read textbooks, on weekdays I worked on workbooks. The same thing I applied for other subjects. But of course my friends did help me, esp in Sains. I am good in Maths (ahahha ini boleh konfiden jawab).

Well, the effort paid off. It took me only 3 months to score 8As (secara susah).

It took me months for me to score A1 in Prinsip Akaun (setelah rasa rendah diri kerana tak paham2 apa cikgu ajar).

It took me 4 semesters to complete my FYP (setelah perabih duit parents bayar yuran).

Tak kisah lah mcm mana pun yg penting usaha. Kalaulah aku cuma harap ada workbook duduk depan mata, tp tak baca serupa jugaklah.

Ingat senang ke nak dpt good result? Ingat senang ke nak dp degree?

So adik-adik diluar sana yg lepas dapat result SPM, dah usah ditangisi result yg hampeh tu. Dah lepas. Sekarang ni set objektif utk diri sendiri. Kalau hidup ada matlamat, baru la ada perubahan, ada kemajuan. Skrg boleh la ckp ada duit keje part time, sbb duduk dgn parents lagi. Cuba la duduk sendiri. Nak bayar sewa, api air, bil telefon, minyak kenderaan. Takkan hari-hari nak makan nasi je, mestilah ada hari yg nak mkn Pizza. Makan KFC. Sate tu semua bayar dik, bukan free. Org gaji 6 angka pun tak cukup nak beli henbeg, apatah lagi 3 angka. hmmm

Cukup bagus kau nangis result SPM hampeh, sbb maksudnya kau nyesal. Kalau tak nangis? Dah tu sombong pulak tu. Mcm ni la ye dik, akak bgtau. Umur baru 18 belum tahu apa sebenarnya. Amik la sijil, lepas amik sijil sambung la Diploma, lepas tu Degree dan seterusnya. Dah terbukti ramai je pun berjaya bermula amik sijil dulu.

Pendidikan menentukan aras kehidupan kita. Kita tak kemana kalau takde pendidikan dan juga adab sopan!

Kalau bodoh sombong, tak kemana dik. Hilang sombong tu satu hari nanti, tinggal bodoh je. Bodoh pulak mmg takkan hilang selagi sombong tu masih ada.

 

 
7 Comments

Posted by on March 31, 2011 in simply random

 

7 responses to “Kalau Nak berjaya Perlu Berusahakah?

  1. hidayah

    April 12, 2011 at 10:11 am

    Tuty,

    aku suka ko nyer topic kali ini…:)

     
    • Tuty

      April 12, 2011 at 11:26 am

      Dayah,

      haha iye.. aku mmg menulis dari hati😀

       
  2. Intan

    April 12, 2011 at 12:41 pm

    Wakaka aku print ni bagi student aku baca. Nangis Lorr

     
    • t.u-ty

      April 12, 2011 at 5:08 pm

      hahaaha sila share😛 kasik sedar skit mana yg nakal2 tu

       
  3. nannoor

    April 12, 2011 at 1:22 pm

    aku nak bagi adik aku baca.
    *like!!*

     
    • t.u-ty

      April 12, 2011 at 5:09 pm

      sila share🙂
      ini peringatan ikhlas seorang kakak..

       
  4. coffeeaddicts

    April 20, 2011 at 10:11 am

    I LIKE!
    nak share la bagi adik kite bagi jugak😀

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: