RSS

Wong Papayu!!

19 Apr

Sejak Adam sekolah, banyak sgt improvement pada dia. Alhamdulillah, berbaloi la Adam & Mama (je) bersengkang mata buat homework. Ada masa kalau tiap2 malam keluar, hari ni mama buat, esok daddy buat. hahahahah masa buat hw, mesti la berborak2 dan bercerita ini apa, tadi buat apa, td makan kat school habis tak?

Pernah sekali dia cerita, dia tak mkn mknn dia. Dia mkn bekal kawan, and kawan makan burger dia. hahahha pandai ye?

Ada satu buku ni, bagus betul. Byk illustration tentang apa yg boleh buat or tak boleh buat. Contohnya, kalau mama panggil kena menyahut. Kalau mama suruh kena buat. Tak boleh main benda tajam, kena bgn pagi pergi sekolah, etc. Mana yg tak boleh buat tu dia pangkah besar2. Paling latest, gambar main kat dapur and satu pangkah besar on that page. Aku pun explain la kenapa takleh main  dr gambar tu ada air panas, pisau, lantai licin etc. Adam pun faham.

Now dah tau trick, sblm kluar makan or nak gi makan rumah atok, kena siapkan hw dulu. Adam akan lebih semangat buat hw kalau mama or daddy buat sama-sama. Ye la, baru la nak tau menulis kan, mesti ada encouragement dari yg tua-tua ni. Kepimpinan melalui tauladan.

Adam recognize most alphabets and numbers by now. Ada la few yg dia tak tau, iaitu huruf X.

Dia ni jenis belajar sendiri dr iPhone (hahahha gamak mak nye malas nak ngajar ye?).. I bought the apps purposely for him to learn ok? Even Aidan loves the iWrite apps sbb ada bunyi kids cheering kalau diorg dpt buat tulis huruf tu.

  • Huruf X

And one day Adam played with the apps, writing an “X”.

mama, ni apa?
X
Eks?
Yes. X

Bukanlah mama! Ini wong (wrong), bukan eks

Dia sambung lagi dgn muka sgt concern, dahi berkerut.. “Wong! Tak boleh main kat dapur nnt wong!
Sambil tunjuk 2 jari telunjuk yg disilangkan membentuk X.

Errr.. Aku terpempan kena marah dgn anak. “Wong, mama wong!” HAHAHAHHA

Lps gelak aku explain la. Tapi aku gelak dulu.

  • Huruf W

How did Adam pronounce W?

It is PAPAYU! Kitorg jenuh membetulkan “double U”
Bukan, Lisa kata PAPAYU!
Lisa pelat la Adam. Double u!”
PAPAYU!!!!!

Benda ni berulang utk beratus kali. Adam bukan tak boleh sebut tapi dia refer to Lisa (budak cun kat rumah babysitter, a k a cinta hati beta hahahah)

Nak jadi cerita mama PMS Ahad lps. Adam duk ulang benda sama.

Adam kalau sebut PAPAYU lagi, mama letak Adam kat luar, mama bagi org!

Double U!

Settle!! *mengucap tahniah kepada diri sendiri kerana PMS*

 
4 Comments

Posted by on April 19, 2011 in simply random

 

4 responses to “Wong Papayu!!

  1. Daeng Haryanti Md Rahim

    April 19, 2011 at 12:10 pm

    waaahhhh.. comelnyer adam… tak sabar nak tunggu aysha besar… hehe

     
    • t.u-ty

      April 19, 2011 at 12:18 pm

      hahah enjoy je apa skrg ni. seronok!! every stage fun dia lain2. besttt kan?

       
  2. BELOVED SIL

    April 19, 2011 at 1:55 pm

    hahahahahahahh~~awek chuns eh adamm…mmg pandai~~

     
  3. coffeeaddicts

    April 20, 2011 at 10:18 am

    hahahahhh…
    Agakanya kalau Mama tak PMS haritu, sampai sudah la Adam sebut “papayu”😀

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: