RSS

Adab Ibu Bapa

27 Jun

Kita as parents, of course kita nak anak yg hormat kita, sayang kita, jaga kita nanti bila kita dah tua. Aku kadang-kadang ada terlintas perasaan takut tak dpt jadi mak yg baik utk anak-anak. Korang ada rasa mcm tu? Aku takut tak dpt didik Adam & Aidan utk jadi manusia berguna.

Walaubagaimanapun, parents kena tunjuk contoh yg baik. Kita tak nak anak kita bohong, so we shouldn’t lie. Jgn bg janji kosong, ie: kalau Adam makan nasi nnt mama bg makan gula2. pastu bila dah abis mkn nasi, ckp pulak “mana boleh makan gula2, tak elok”.. ni contoh je la. Aku selalu bg Adam mcm ni, skali dia lepas makan lesap gi main, pastu claim nak mkn aiskrim tu nanti kul 10mlm. Camne nak bg.. Nanti selsema pulak. Kena postpone esok.

Tapi hari tu aku nampak, seorang bapa melayu mengajar anak-anaknya mencuri. Ya, mencuri. Aku mmg judge dia as mencuri..

Aku nampak sorang bapak ni, bawak anak 3 org, aku agak masing2 umur 6,4 dan 2 thn. Yg paling tua jalan, 2 lagi dlm troli, kat Tesco. Aku tak syak apa2, of kos la. Normal la bawak anak camtušŸ˜›

Diorg kerumun kat cheese area, so aku fikir, “ni mcm kes Adam dgn Aidan la ni tak menyempat nak bayar nak mkn dulu”. Diorg amik cheese yg bentuk segitiga gambar lembu tu. haha sedap mmg cheese tu, jual dlm bekas bulat2. Si bapak nampak aku terkejut, ohh maybe dia segan anak dia tak reti bahasa suh tunggu nak bayar. Aku abaikan sbb nak beli fresh milk & butter yg kat sebelah cheese je tu. Tapi diorg ni mcm nak mkn diam2 pulak. Aku curious.

Aku toleh, si bapak duk bahagi2kan cheese kat anak2, pastu dia belah diam2. Aku terkedu.

Sebab dia tinggalkan bekas cheese tu kat situ. Amik isi je!!

Sunnguh aku terkedu, aku nak jerit nnt aku fikir nnt anak2 dia malu. Nanti dia malu kat anak2 dia jugak. Aku tak tau kenapa aku fikir mcm tu, kenapa aku kena jaga air muka org yg mencuri. Balik dari Tesco aku terfikir2, aku rasa menyesal tak tegur.

Kalau la mcm tu jadi bapak, nnt kalau dah besar budak2 tu jd bebal, bukan salah kerajaan tak bg pinjaman buku teks. Kalau budak2 tu nnt jd penyangak, bukan salah diorg tak reti usaha cari sumber yg halal.

kenapa dia tak terus je curi kedai emas pastu bg anak2 mkn? dari mencuri kat situ dpn anak.

Astaghfirullah al azim..

Semoga Allah sentiasa melimpahkan rezekinya kepada kita, supaya kita tak menghampiri rezeki yg haram. Ini aku google, doa mohon dicukupkan keperluan: Ayat 129, surah At-Taubah

Nabi S.A.W bersabda: “Muliakan anak-anak kamu dan tunjukkan kepada mereka adab yg baik”
(Riwayat Ibn Majah)

 
2 Comments

Posted by on June 27, 2011 in simply random

 

2 responses to “Adab Ibu Bapa

  1. diana zainal

    June 27, 2011 at 7:19 pm

    O my.. Adela pulak macam tu. Tapi ada case yang taklah terang2an macam tu. For instance, a person borrows money and says that the money is to pay off the debts yg dah due(and betul betul ada financial difficulties ni) or betulkan kereta. Tapi last last duit pun dah spend (jalan2 ke, shopping ke)and hutang tak bayar, kereta tak repair pun.. Then mintakla lagi sekali, and kata kalini betul2 nak bayar; kejadian like that bukan sekali, but so many times.Point is, orang mcm ni pun possible boleh consider mencuri la jugak kan sebab tak amanah. Walaupun yang bagi duit tu is makbapak dia sendiri.. Since they all percaya anak tu kesusahan.. and takut cucu tak makan.

     
  2. Tuty Jek

    June 28, 2011 at 11:55 am

    Iya Yana, sama je tu. Nak pulang lagi la kan kalau duk pusing2 je mcm tu. Tapi who knows satu hari nanti dia akan pulangkan. Kita ni doa je la hati dia terbuka utk kerja keras cari duit lebih utk bayar balik duit..

    hidup kalau menipu, tak aman..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: