RSS

Ramadhan 1432

02 Aug

Alhamdulillah, ramadhan kembali. Ramadhan is always a special month for me personally, other than because of holy month for us Muslims, but it’s a month when a then-boyfriend asked me to be his girlfriend. HAHAHHA

So, bagaimanakah ramadhan anda semalam? Aku penat! Standard la first day puasa. Cukup baik tak gigil2.. tu pun lepas asar dah lemah2 lutut takleh diri ahhaha.. Mama dgn ayah masih di tanah suci Mekah. Awal2 lagi pesanan pertama mama sblm dia bertolak hari tu, “nanti 1 ramadhan balik sini (rumah mama)..”

Sebab mcm nak wujudkan suasana byk mknn sepertimana mama akan buat tiap kali puasa pun (mengikut selera anak2), semua kuih la konon nak buat. Dah la first time buat tepung pelita. Pakai daun pandan lagi! Original colouring ok. Kitorg 3 beradik perempuan dah rasa hebat gile.. rasa nak amik gambar MMS mama yg sedang beribadat. Eh bulan puasa mana bole riak!Kacau org plak tu, takleh takleh.

Fathin buat tepung pelita (berdasarkan resepi dan iPad didapur haha) & kuah vanilla utk custard pudding, aku buat bubur lambuk, buah melaka & custard pudding. Ayu plak sbb dia minor sket kat dapur, jadi tukang cuci acuan, cuci pinggan etc. Hahha

Bila aku ckp nak buat bubur lambuk, Aizec mcm tak agree. Well, susah sbnrnya kalau dia nak agree apa2 mknn yg aku plan nak masak. Kecuali la aku ckp nak masak asam pedas, kari ayam, ayam masak lemak, ayam goreng, ayam ungkep ke apa2 tu mmg dia automatik ckp ok. Kalau aku ckp nak buat mee rebus ke, mee goreng ke, char kuey tiaw ke, laksa ke, lontong ke.. mesti muka dia rata je. nak kata tak nak takut kena sound, nak kata ‘boleh’ tp tak ikhlas. HAHAHHAHA

So pasni, jgn la tanya dia nak masak apa. Kalau dia tak agree pastu bg idea tak pe gak! hahahaha mintak mahap bang😀

Ok bagaimana juadah berbuka puasa kami semeasa ketiadaan mama di 1 Ramadhan?

Bubur lambuk – sukses

Sirap bandung soda – Champion!

Buah melaka – agak keras (aku terlebih tepung hehe); boleh diperbaiki

custard pudding – Sedap! tp adik aku kata tak manis. aku yg pre-diebetic ni ckp OK!

tepung pelita – SUPER FAIL!!

sebab.. sebab.. bukan salah resepi. salah terlebih letak air perahan pandan. HAHAHA konon nak hijau lebih la. Hijau tak jugak. Pahit ada!! But the smell ahhhh.. heavenly.

Gonna do it again. Dan tak nak tanya persetujuan laki ai.

Aku ckp hari ni nak buat sardine puff pun dia muka rata (read: tak ikhlas nak kata OK)..

Cuba la dapat bini yg tak tau masak langsung.. terbenam agaknya muka dia. hahahha

Yang, nanti raya I mintak mahap panjang skit ye. Lebiu🙂

 
1 Comment

Posted by on August 2, 2011 in simply random

 

One response to “Ramadhan 1432

  1. lomotech

    August 2, 2011 at 11:18 am

    nanti raya I mintak mahap panjang skit ye

    hohoh ayat lebey~

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: