RSS

Little Aidan is a talking monster

19 Dec

Dah lama tak update. Bagus. Dah sebulan lebih. Rindu zaman update blog hampir setiap hari atau every alternate days. Apa perasaan aku masa tu? Aku tau, aku celik mata je dah mengarang dlm kepala. Serious aku tak tipu. I loved writing (past tense). Now, I like to read other people blog and hoping that they will not stop writing.

Ok, back to the title.

Finally, Aidan talks! Bukan 2 patah.. terus berpatah2. Boleh berbual dgn dia, dia boleh ckp, mengadu, beritahu etc. Like, “Mama, adik utah tat ini”.. Nak translation? Bahasa org dewasa, “Mama, adik muntah kat sini”.

“Mama, adik yak” (transation tak perlu)

“Mama, adik nak susu entol. asuk air, nanak anas, asuk susu. Dah!”..
Ini mmg panjang ayat dia ckp. Lengkap! It was Subuh, I was given instructions on ‘How to make milk, Aidan’s style”

Translation: “Mama, adik nak susu botol. Masuk air, tak nak panas, masuk susu. Dah!”

The first 3-words-sentence was, “Ini susu adik!” one evening, when daddy came home with 3 packs of powdered milk.

Kami suami isteri memandang satu sama lain serentak, tersentak, senyum.. lalu pergi ke Aidan dan memeluknya!

“Mana susu adik?”
“Ni!!”

I would remember that sentence. It takes 2 years and 4 months for Aidan to talk a full sentence. Alhamdulillah..

Now his favourite sentence is, “Mama, olong adik. Adik ak auwww”, sambil beri iPad. Bermaksud, “Mama tolong adik. Adik tak tau (nak main game kat iPad ni)”..

T__T or kalau aku tak tolong, dia pi kat abang dia. Kalau abg dia bizi buat benda lain, habis. Nanti dia luku je Adam. Adam cam biasa manja lebih, “Mamaaaa!!!!!”.. oh come on.. balas je lah! hahahah

Mmg aku akan biar je diorg gaduh 2-3 minit baru aku leraikan. Sorang kena salam, sorang kena peluk sesama sendiri. Kejap je.. Aku toleh balik dah main. (Kejap lagi gaduh balik)

Yang buat aku tersentuh, Aidan akan terbangun tgh malam, peluk aku dan ckp, “Ayang mama”.. dgn suara mamai.

 

Awwwwww..

 
3 Comments

Posted by on December 19, 2011 in simply random

 

3 responses to “Little Aidan is a talking monster

  1. Aishah MAK

    December 21, 2011 at 1:32 pm

    Awww! The best thing a child could to his/her parents – mamaily say “ayang mama!” :,)

    Tuty, aku boleh faham apa Aidan cakap even without your translation. Yay! Haha!

     
  2. shera

    January 25, 2012 at 11:56 am

    aidan comel lah k.tuty!

     
  3. Farina

    January 26, 2012 at 4:18 pm

    Adorablenye aidan! And good job on his speech🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: