RSS

Of 2 kids yang demam..

18 Oct

Utk 2 minggu lepas 2 budak tak sihat back to back. Ya Allahhh, kalau masa sihat dan tak mengandung pun letih apatah lagi dgn tenaga separuh ni. Ya, aku belum recover dr kecapekan dan pening kepala. Other than that aku takde apa-apa masalah lain, kembung perut atau gastric takde (at least for now). oh sakit kat kelengkang belah kiri sbb pegi kerja naik triton.. kena memanjat. something that I didn’t do during previous pregnancies. hehe

Mula-mula Adam start ptg Jumaat 2 minggu lepas. muntah2, cirit2.. tak lalu mkn at all. nasib baik dah besar and he understood when we keep on feeding him with water, isotonic drinks etc. He even requested milo. Tgh2 malam, kejut nak air or nak muntah (which is soooo kesian). I put 2 bottles of drinks at his bedside. Dia bgn & capai sendiri. mmg dia x lena spjg mlm. Maybe dia lapar, maybe dia haus sgt sbb muntah byk kali.

Dia minta bubur cha-cha, aku buat & buatkan juga bubur ayam. Dia cuba mkn tp as soon as mknn lalu kat tekak dia gag & muntah. kesian sungguh. Lemah!

Seperti yang diketahui Adam ada kehebatan memuntahkan ubat, kali ni daddy paksa dia minum ubat berkali2 lepas dia muntah. mmg seksa. aku tgk pun nak nangis tp kena mkn jugak. adam yg kurus tu jadi kedengking. halusss je kaki & tgn dia. Nasib baik dah exam (oh esok open day!! amik result >_<..)

By hari Khamis dah pegi sekolah, and I was looking fwd to go to office!! hahaha seriously!

Pastu.. pastu.. hari Sabtu Aidan pulak!! huaaaa mak nangiss.. sbb Aidan kalau demam merengek & minta dukung. But he was not as weak as Adam sbb he, the pemakan, tried to eat even dia muntah & cirit birit. Ni lagi susah nak handle sbb tak faham kalau ckp “tak boleh minum susu nnt adik muntah/sakit perut”.. memula ok, lepas 2-3 jam dia x ok. mengamuk (mmg bakat sejak kecik) kalau x dpt mknn yg dia nak.

By Monday he was getting better, less vomitting but his poo was still watery.. haiii letih. asik keje basuh lantai je 2 minggu ni. Dia dah boleh main, tp kejap2 baring. Maybe dia tak selesa perut, and keep on asking something yg x ada kat rumah. ie: air sirap, pau & cocoa crunch.

why dont you ask for air ribena, air oren? roti instead of pau? corn flakes or honey stars instead of cocoa crunch? And he does not accept substitute!!!!!!!!! Arghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. tau tak ada request tu kul 4 pagi?? astaghfirullah..

at 8+ dia mintak nasi goreng, nasi sejuk x de so i had to masak nasi la kan. dia marah sbb lambat. then bila dah siap nasi goreng, (aku kena kipaskan nasi bg sejuk.. & goreng cecepat).. dia mkn sesuap je! setelah amukan mcm mama tak bg mkn 2 minggu. terjerit2.. kalau ada pasukan kebajikan masyarakat mmg benti umah punya la..

dialog berbunyi begini, “mama!!!, adik lapar ni!! nak nasi goreng. goreng skrg mama!! sakit perut!!”.. berulang2 disulami dgn esakan air mata.

*emoticon muka marah berasap*

Hari Selasa, dia buat camtu lagi, aku terus snapped, “stop doing that adik. makan apa yg ada kat rumah. kalau tak suka pegi duduk luar”.. i was really tired.

keh kehh kehh.. padan muka.. bukan mama x sayang! tp jgn la mengada sgt. grrrr kalau request pastu mkn, takpe, tak marah. ni sampai semua org x boleh bukak tv pasal mknn ke apa sbb dia nak.

pagi tadi mintak rambutan pukul 6 pagi, sbb upin ipin mkn rambutan kat youtube! “maa, adik nak rambutan.. adik sukaa..”

mata aku pun menjegil lagi.

 
Leave a comment

Posted by on October 18, 2012 in simply random

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: