RSS

Update? ya. Seperti tidak percaya

Tak terperanjat pun kalau aku sendiri tak baca blog sendiri, mcm mana org lain nak visit this page.

Hi!! Aku menyapa diri sendiri sbb jap lagi I’m the only one who will read this entry. Hahahha..

 

Ok now, what should I write? The kids grew up so fast. Adam can read now. Slowly.. but yes, he could read. Dgn berbekalkan mata yg buntang, baru dia boleh baca. Adam has a verrrry short attention span. VERY! One minute he reads “cuba baca”, the next second he already checking what Aidan is doing.

Daddy mmg tak boleh ajar Adam. Nanti last2 Adam tak buat apa2 sbb nangis kena marah. Well, sabar mama pun makin nipis lagi2 kalau homework ada nak kena buat. tapi nak buat camne, sabar je lah. Kan? Kalau tak sabar, sedas kena cubit. Kalau kena musim hormon bertukar, 3 das.

Aidan dah officially diaper-free! Eh iye ke? We still put on his diaper when he sleeps. Takut terlepas. And of course kalau naik kereta/outing. Dia ni kejap2 nak cing.. I dont exactly train him. He did it himself. Alhamdulillah.

On the first day when I told him, “adik dah besar”.. Suh dia pi toilet kalau nak cing. Yes, betul dia pi toilet.. tapi tak panggil mama. dia terus lepas tak buka seluar T___T.. Pastu baru panggil.

Petang sikit, dia masuk toilet, lepaskan jugak tak buka pants tapi panggil abang! hahaha iyaaa.. Adam yg ‘tolong uruskan adik’. Dia basuhkan Aidan.. err basuhkan seluar Aidan (yg masih berseluar) hahhaha.. Pastu diorg dgn bangga tunjuk kat daddy, “daddy, adik cing!”.. Oh yeahhhh air menitis2 sepanjang perjalanan.

Lepas tu baru aku ckp, “Pandai adik gi toilet.. Tapi kena buka seluar dulu!”..

Ok, mama salah. SOP tak betul. Missing 1 step T___T. Kalau audit, Aidan tak salah at all! hahahhaha

Aidan pandai sgt cakap skrg. Kejap je dia catch up. padahal baru je pandai ckp few months ago. Now, tiap2 malam dgr diorg berborak atas katil. Aku dgrkan je. Seronok dgr diorg cerita. kalau ada isu hangat, aku join la borak. Kalau tak, biar je.

Kul 10 aku akan interrupt. Time’s up boys. Esok sekolah.

“ahh mama ni tak cool langsung”, they’ll say this when they’re 15.And that would be another 10 years. Whatt??!! Kejapnya. i left my school 10++ years ago. Ok.. 13. hahaha

I should find Ajek’s scanned IC. Esok nak register sekolah Adam la. Nanti delay2 melepas pulak bulan Mac. Adam is going to primary school in 2014. he’s a big boy now. he could take care of Aidan. Seriously tak tipu.

Aidan pulak mmg high respect kat abang dia. Ada masa laa kan. Ada masa lain, ada je nak cari gaduh.

Adik beradik.. memang mcm tu kan? 🙂

“Mama.. tgk adik, adik buat Adam”.. “Mama, tgk abang.. Abang buat Adik”

And I’d respond, “mama tak nak tgk sape2 lah”

ok.. mama tak mmg cool.

 

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on March 23, 2012 in simply random

 

Little Aidan is a talking monster

Dah lama tak update. Bagus. Dah sebulan lebih. Rindu zaman update blog hampir setiap hari atau every alternate days. Apa perasaan aku masa tu? Aku tau, aku celik mata je dah mengarang dlm kepala. Serious aku tak tipu. I loved writing (past tense). Now, I like to read other people blog and hoping that they will not stop writing.

Ok, back to the title.

Finally, Aidan talks! Bukan 2 patah.. terus berpatah2. Boleh berbual dgn dia, dia boleh ckp, mengadu, beritahu etc. Like, “Mama, adik utah tat ini”.. Nak translation? Bahasa org dewasa, “Mama, adik muntah kat sini”.

“Mama, adik yak” (transation tak perlu)

“Mama, adik nak susu entol. asuk air, nanak anas, asuk susu. Dah!”..
Ini mmg panjang ayat dia ckp. Lengkap! It was Subuh, I was given instructions on ‘How to make milk, Aidan’s style”

Translation: “Mama, adik nak susu botol. Masuk air, tak nak panas, masuk susu. Dah!”

The first 3-words-sentence was, “Ini susu adik!” one evening, when daddy came home with 3 packs of powdered milk.

Kami suami isteri memandang satu sama lain serentak, tersentak, senyum.. lalu pergi ke Aidan dan memeluknya!

“Mana susu adik?”
“Ni!!”

I would remember that sentence. It takes 2 years and 4 months for Aidan to talk a full sentence. Alhamdulillah..

Now his favourite sentence is, “Mama, olong adik. Adik ak auwww”, sambil beri iPad. Bermaksud, “Mama tolong adik. Adik tak tau (nak main game kat iPad ni)”..

T__T or kalau aku tak tolong, dia pi kat abang dia. Kalau abg dia bizi buat benda lain, habis. Nanti dia luku je Adam. Adam cam biasa manja lebih, “Mamaaaa!!!!!”.. oh come on.. balas je lah! hahahah

Mmg aku akan biar je diorg gaduh 2-3 minit baru aku leraikan. Sorang kena salam, sorang kena peluk sesama sendiri. Kejap je.. Aku toleh balik dah main. (Kejap lagi gaduh balik)

Yang buat aku tersentuh, Aidan akan terbangun tgh malam, peluk aku dan ckp, “Ayang mama”.. dgn suara mamai.

 

Awwwwww..

 
3 Comments

Posted by on December 19, 2011 in simply random

 

Kerja, sape lagi susah?

I’ve seen few blogs who wrote about how hard it is to be a sahm, wahm, ftwm, and whatever shortform that i could not understand or maybe it is my inability to decode. Hahahha

I am a working mom. I work day and nite. At times i just couldnt do my work then i’ll just sit and watch the kids conquering the hall, and the laundry sinking the house. Does that make me a lazy mom?

At times i came home late. Very late. Or sometimes unusually late, that i could not make time to cook for my family. Does that makes me a bad mom?

Some weekends i brought back my office work, hoping i could squeeze my butt in between mommy’s hat and engineer’s safety helmet.. What happen? The mommy’s hat is glued on my head. Work is not happening at home (when kids are around)..

Shirts to wash, hang and fold. Food to cook, serve and clean. Kids to be bath, played with, muqaddam & reading, and a bit of scolding, with lots of love.

Tak kisah la who you are. Everyone have their responsibility. I’ve been SAHM for a while and I am still FTWM and at times I could be WAHM. It is equally tiring. We carry great responsibilities with us. Working late, no home cook dinner doesn’t make me less than a mother. And it also doesn’t make me a better employee.

As long as I keep myself happy and my family healthy. Who do you think you are to judge me? And who do you think you are to make urself feel better than others?

I gotta do what i’ve gotta do. So do you. Stop complaining and comparing.

 
4 Comments

Posted by on October 31, 2011 in simply random

 

Islamic Thinking – Mean Moms – Mean Moms

Islamic Thinking – Mean Moms – Mean Moms.

 
1 Comment

Posted by on October 24, 2011 in simply random

 

Little talks

Tadi ptg, aku baru perasan bunga kristal pecah. Satu je. Dlm kepala aku, sama ada budak2 buat atau ada break-in trials. Bunga tu betul tepi tingkap.

“sape buat ni?”, tanya aku kat umat belum mumayiz yg ada kat rumah, sbb diorg je ada. Hahaha
“smlm adam main bola dgn adik, kena bunga pastu jatuh,” jawab Adam dgn penuh hati-hati takut kena marah.
Tiba-tiba Aidan dtg, “Adik.. Adik”

Dia mengaku dia buat.

“Kenapa x ckp mama?”, soal aku. Mmg aku x marah, tp kalau aku mcm nak marah pun sumpah x jadi marah. Cute sgt pengakuan tu.

“Oyii”.. Kata Aidan.

Oyi = sorry.

 
Leave a comment

Posted by on October 13, 2011 in simply random

 

Hi office baru!

Saya ada office baru, one big office kat rumah. Suami saya buatkan utk saya dan saya rasa sangat terharu. Terima kasih Ajek 🙂 Adalah rasa weird nak panggil nama Ajek skrg sbb lepas dapat Adam je, terus panggil dia daddy. heee

Work in progress

Lepas duduk 5 tahun, dapat jugak akhirnya membuat sesuatu kat dapur ni. Thanks again to my husband to make it happen. Yeah ini adalah hadiah anniversary katanya, cmpur hadiah birthday tahun depan. Gitu? Boleh laa.. Hadiah saya kena tinggal tiap2 minggu jaga anak sendiri tu mcm mana? Hahaha

Top cabinet installed

Keadaan rumah skrg sgt messy.. Kalau budak2 balik rumah ptg2, aku terus bawak naik bilik atas, lebih selesa dan yg penting SELAMAT. bukan la maksudnya ada paku bersepah, tp aku rasa rumah bhgn belakang adalah bersepah takut ada apa-apa jatuh.

Skrg dapur pun belum siap sepenuhnya, tunggu Jumaat ni siap. Tadi contractor datang betulkan apa-apa yg patut. Ruang utk simpan oven (iye aku tak dapat built in oven sbb Ajek kata oven dah ada T___T) sempit, clearance sikit sgt. RUpanya salah information antara designer & carpenter. Patutnya internal dimension 24inci, tp carpenter buat 24inci termasuk dgn frame. Tak tidur malam tadi memikirkan mcm mana.

So tadi abg kontraktor tu bg idea, buat pintu buka ke atas. Ahah.. aku mintak kos ganti rugi sbb oven sempit (walaupun boleh masuk tp leceh sikit).. Aku tak nak tambah duit & aku tak nak pintu kayu. It would be aluminium framed glass door!

Sukati la korang nak tolak2 ke siapa salah tu. And guess what, I’ll get the glass door! *wink*

Budak ID tu mintak maaf berkali2. Aku kata takpe, asalkan ada solution. Hehhe.. lagipun mmg aku belum bayar habis. Takut aku potong baki kut.. hahahha

Ok waitt for Friday. Cant wait to cook again! Bosan gile sbnrnya makan kat kedai. Sink & hob belum install, kalau nak makan pun leceh kat rumah sbb kena basuh kat bilik air. haihhhh sinki keciikkk.. Alasan la sangat kan. Sbnrnya aku suka sgt takyah masak. heheh

 
2 Comments

Posted by on October 5, 2011 in simply random

 

Pav love va va

I do sell pavlova now. Haha 🙂 seriously I am not joking.

Tak la banyak sgt dah terjual. Tp thx to the buyers!! Mostly orders are from twitters friends and friends of twitters friends. Haha

Buat x susah. Tp ada byk tricks in making pavlova. Some recipe calls for lemon, some are vinegar. I prefer vinegar because it’s hard to keep the other half of lemon. Dah la buang egg yolk begitu saje, takkan la lemon pun nak buang.

Some recipe does call for cream of tartar. Tapi ada lain sikit texture guna cream of tartar. Your batter would be very fluffy, cantik and rasa gojes gile. Kalau dah try buat and you’ll know the difference. Putih telur tu pun senang nak kembang. Seriously!

But!! The pav would not be crispy at the outside. Tu je. Will never be crispy. If u want a crispy pavlova then you shall omit cream of tartar.

My personal preference, i like the crispyness. But I love the texture when I use the cream of tartar recipe. It’s different.

As I said to my friends, no matter how bad the pavlova looks like, it will surely taste good. A skill is needed for the presentation.

Anyone who wants to order pavlova (crispy or not) who could order by phone, sms, or email me at misstuty@yahoo.com. Only if you could pick up the pavlova at Tmn Daya, Johor Bahru or drive a lil bit to Pasir Gudang 🙂

20110918-113605.jpg

20110918-113649.jpg

20110918-113718.jpg

 
9 Comments

Posted by on September 18, 2011 in simply random