RSS

Hi!

People still visiting my blog.. i was like WOW! nak cari apa? I don’t write now as I used to back in 2000+ time. Once the facebook was introduced, I seldom update this blog. And now we have twitter, errr what is blog? hahaha

I do kesian to Aidan as I dont update his achievements etc mcm Adam dulu. LAAAGI kesian kat baby baru sbb langsung takde apa2. If one day diorg beza-bezakan entry sape lagi banyak dlm blog ni, aku luku sorang-sorang. Entry blog bukan penanda aras kesayangan :D

Oh yes, I gave birth to a beautiful baby girl last April. We named her Sara Aisyah. Tau tak mak excited ada baby girl?

 
Leave a comment

Posted by on July 18, 2013 in simply random

 

Of 2 kids yang demam..

Utk 2 minggu lepas 2 budak tak sihat back to back. Ya Allahhh, kalau masa sihat dan tak mengandung pun letih apatah lagi dgn tenaga separuh ni. Ya, aku belum recover dr kecapekan dan pening kepala. Other than that aku takde apa-apa masalah lain, kembung perut atau gastric takde (at least for now). oh sakit kat kelengkang belah kiri sbb pegi kerja naik triton.. kena memanjat. something that I didn’t do during previous pregnancies. hehe

Mula-mula Adam start ptg Jumaat 2 minggu lepas. muntah2, cirit2.. tak lalu mkn at all. nasib baik dah besar and he understood when we keep on feeding him with water, isotonic drinks etc. He even requested milo. Tgh2 malam, kejut nak air or nak muntah (which is soooo kesian). I put 2 bottles of drinks at his bedside. Dia bgn & capai sendiri. mmg dia x lena spjg mlm. Maybe dia lapar, maybe dia haus sgt sbb muntah byk kali.

Dia minta bubur cha-cha, aku buat & buatkan juga bubur ayam. Dia cuba mkn tp as soon as mknn lalu kat tekak dia gag & muntah. kesian sungguh. Lemah!

Seperti yang diketahui Adam ada kehebatan memuntahkan ubat, kali ni daddy paksa dia minum ubat berkali2 lepas dia muntah. mmg seksa. aku tgk pun nak nangis tp kena mkn jugak. adam yg kurus tu jadi kedengking. halusss je kaki & tgn dia. Nasib baik dah exam (oh esok open day!! amik result >_<..)

By hari Khamis dah pegi sekolah, and I was looking fwd to go to office!! hahaha seriously!

Pastu.. pastu.. hari Sabtu Aidan pulak!! huaaaa mak nangiss.. sbb Aidan kalau demam merengek & minta dukung. But he was not as weak as Adam sbb he, the pemakan, tried to eat even dia muntah & cirit birit. Ni lagi susah nak handle sbb tak faham kalau ckp “tak boleh minum susu nnt adik muntah/sakit perut”.. memula ok, lepas 2-3 jam dia x ok. mengamuk (mmg bakat sejak kecik) kalau x dpt mknn yg dia nak.

By Monday he was getting better, less vomitting but his poo was still watery.. haiii letih. asik keje basuh lantai je 2 minggu ni. Dia dah boleh main, tp kejap2 baring. Maybe dia tak selesa perut, and keep on asking something yg x ada kat rumah. ie: air sirap, pau & cocoa crunch.

why dont you ask for air ribena, air oren? roti instead of pau? corn flakes or honey stars instead of cocoa crunch? And he does not accept substitute!!!!!!!!! Arghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. tau tak ada request tu kul 4 pagi?? astaghfirullah..

at 8+ dia mintak nasi goreng, nasi sejuk x de so i had to masak nasi la kan. dia marah sbb lambat. then bila dah siap nasi goreng, (aku kena kipaskan nasi bg sejuk.. & goreng cecepat).. dia mkn sesuap je! setelah amukan mcm mama tak bg mkn 2 minggu. terjerit2.. kalau ada pasukan kebajikan masyarakat mmg benti umah punya la..

dialog berbunyi begini, “mama!!!, adik lapar ni!! nak nasi goreng. goreng skrg mama!! sakit perut!!”.. berulang2 disulami dgn esakan air mata.

*emoticon muka marah berasap*

Hari Selasa, dia buat camtu lagi, aku terus snapped, “stop doing that adik. makan apa yg ada kat rumah. kalau tak suka pegi duduk luar”.. i was really tired.

keh kehh kehh.. padan muka.. bukan mama x sayang! tp jgn la mengada sgt. grrrr kalau request pastu mkn, takpe, tak marah. ni sampai semua org x boleh bukak tv pasal mknn ke apa sbb dia nak.

pagi tadi mintak rambutan pukul 6 pagi, sbb upin ipin mkn rambutan kat youtube! “maa, adik nak rambutan.. adik sukaa..”

mata aku pun menjegil lagi.

 
Leave a comment

Posted by on October 18, 2012 in simply random

 

Cak! *kelip-kelip mata*

knock knock *lap habuk jap*

hoookay. The last post was on 1st July. Not bad. Takde la setahun. Baru berapa bulan kan? hahaha

Utk 2-3 bulan lepas ni banyak jugak cerita, kalau selalu update post, ada jugak kut dpt 5-6 post/month. *peace* tapi dah tak rajin dah. mcm ni la senang cakap, bila dah jarang membaca makan jarang menulis maka nak berkata-kata panjang memang bukan satu langkah bijak. Tgk je la skrg ni dah panjang dah tulis tapi masih belum masuk apa-apa topik.

Mari kita mulakan:

1) Ramadhan 2012

Bulan puasa tahun ni pada mulanya dimulakan dgn semangat memasak yg membara. Hampir hari-hari masak for buka puasa, kalau ada lauk lebih jadi sahurlah. Kalau tak, mmg kena masak baru or kitorg settle dgn roti/nasi goreng. Lega thn ni Aizec tak cerewet sangat. Enam tahun kawin, aku masih tak berjaya bangun setiap pagi sahur. hahahahaha dah nak buat cemane.. tdo tetaplah kayu. Sbb tu ada anak yg cukup tinggi daya juang minta susu pukul 4 pagi. Mama x bangun tetiba ada tangan tepek atas muka. Oh Aidan!

Lepas 2 minggu, dah slow.. very slow. Penatnya tak payah ckplah. mmg tidur je kerja.

2) Syawal 2012

Bercakap secara terus terang, I did not enjoy my raya this year. Exhausted & fatigue & all-time-queasy semua ada. I got to excuse myself from any raya activities because it’s too exhausting. Cuaca panas lagi. Pheww~ Sian the kids. But Adam happily followed Atuk. Kumpul duit raya sendiri :) Aidan mcm biasa duduk bwh ketiak je lah.

3) The big news.

Rentetan kadar kepenatan yang melampaui batas semasa bulan Ramadhan dan Syawal adalah disebabkan ini.

:)

Syukur alhamdulillah. We are expecting for no 3. Skrg dah masuk wk 12 tapi tak pergi-pergi lagi nak buat checkup. Kali ni mmg full swing punya morning sickness. Why la.. bukan morning je, dkt sepanjang hari. Prev pregnancies mmg la ada loya & pening, tapi kali ni.. sighhh~!!

and it caused ppl around me thought i was just plainly lazy. Nak mkn pun tak lalu, mana nak dpt tenaga. Sbb bila mkn pun, kluar je. Toilet is my new best friend. Hi!

Dan cuba menggagahkan diri bila org dtg beraya or pegi beraya or balik rumah family. cuba je la gagah. dalam kereta krohh krohhh.. balik rumah naik katil, krohh krohhh. Rumah terbalik pun tak tau. hahaha

Usually I would just say yes to shopping. hahaha Aizec offer baikkk utk shopping. Malangnya, aku sambut dgn hambar skali. Pegi pun beli baju budak2. Baju aku, pandang je.. Aizec adalah selamat, selamat seselamatnya!
Dont worry honey, I have  your credit card. ;)

The sickness episode has come to the end. Well it does not totally gone, I still find my katil is so precious, but I can eat, I can drive, I can lipat baju etc. Ahah!

So when is next update?

Harapnya update akan datang bukannya semasa kelahiran bayi.

Akan cerita lagi tentang Adam & Aidan. Dua kanak-kanak yang sangat menghiburkan hati dengan jawapan-jawapan yang tak diduga.

 
2 Comments

Posted by on September 25, 2012 in simply random

 
Image

Cupcakes

20120701-083817.jpg

I’ve mentioned in twitter but not here that I’d bake cupcakes as wedding favor/goodies for the guest. When MIL first requested them, I said yes. The amounts started at 1000, and later to 1200, then add up to 1500.. Final request is 1700. Gulp.

Sebulan sblm majlis dah rasa perut kecik besar. Kecuttt! Ok it’s plain vanilla cupcakes. The most qty i’ve ever make is.. Err 50? So how to make it 1700?

There’s plenty variations of vanilla cupcakes recipe. But i chose the recipe i like most. It’s from hummingbird bakery. You can google the recipe where they copy from their book. It’s delicious x tipu.

Btw, am gonna share the recipe that I’ve multiply. Alhamdulillah the proportion is perfect! (the test/trial run byk kali sampai adam aidan ni dah tau buat cupcake sendiri!) Tadika adam dpt la cake hari tu, siapa nak habiskan 100pcs cupcake kan?

Hummingbird Vanilla Cupcake (makes 60 medium sz papercup. Sz F325)

250g butter
750g flour
750g castor sugar
3.5 tablespoon baking powder
750ml milk
6 large eggs
1 bottle vanilla essence

Make sure the ingredients all at room temp.

Method:
1) Preheat oven to 170C
2) using whisk attachment, mix flour, baking powder, sugar and butter until it reach sandy
consistency
2) add half of milk. Mix until combine
3) in separate bowl, combine eggs, balance milk & essence. Then add them to the mixture. Mix well. Do not overmix.
4) Arrange papercups. Isi papercup separuh je. Sbb it rise well.
5) bake in preheated oven for 20-22 mins.

Done! Enjoy your cakes with friends. Makan 65biji sensorang confirm la esok debab.

I sprinkled choc chips before baking them. It’s up to your imagination.
Add chocolate, milk bits, strawberry syrup etc.

We made 2000pcs of cupcakes in 3 + 12 manhour. Thanks to family & jiran who came to help arranging the papercups, fill them, watching the oven, jd runner beli baking powder(LOL!) etc. i could not make these without you guys. Big thanks to Aqilah my SIL my pillar *wink*. Auntie Milah for her car porch & oven. My MIL’s oven decided to tanggal pintu on that very day. My mom’s oven dtg dr K.Pulai pastu aku x reti2 nak pulang dah berbulan pinjam. Hahaha.. Another big thanks is for Auntie Emma for her Kenwood Professional Mixer. Thank you thank you thank you! I’ll make pavlova for all of you :)

lupa plak. Thanks Ajek sbb jd funder. Heee :) & anak2 mama yg kena tinggal kat umah babysitter sampai 11 mlm.

 
2 Comments

Posted by on July 1, 2012 in simply random

 

Run Tuty Run

Did my first run yesterday. Yes, I ran!! Err for a few minutes only. Lepas2 tu jalan je lah sbb ernmm u know. Errr pancit? HAHAHAH!!

Tapi ok lah. Cabaran utama nak pi tasik ni adalah sbb aku takut. Kawasan dia sunyi. Smlm entah apa semangat masuk dlm kalbu sanubari ni, aku bole pulak pegi sorang2.. Ohhh first round mmg baca ayat kursi je. 2nd and 3rd round dah lega.

So malam td sapu minyak panas di kaki dan pagi tadi rasa nak merangkak keluar dr katil. Mcm citer the ring. Hahaha sakit weihh kaki! Padan muka!! Masa keje Pana.sonic dulu x de hal laa jalan byk. Skrg ni je duduk dpn pc. ;)

Ok tuty, pls jangan stop. You need to lose weight.

*Tuty is officially overweight

20120522-121440.jpg

20120522-121710.jpg

 
1 Comment

Posted by on May 22, 2012 in simply random

 

The Ultras

I’ve graduated in 2005, my pc crashed and never own any pc/laptop eversince.

Now, I am posting an entry from my ultrabook. Yeehaaa! Thanks to my superior yang telah mem-propose laptop kepada pengarah. Lalu pengarah telah memberi persetujuan.

Bila ditanya apa yang aku nak? I just said, “anything light”.

*smile*

Caution: dah tak ada alasan nak kata “keje tak siap lagi”.

Slap me.

 
1 Comment

Posted by on April 9, 2012 in simply random

 

Update? ya. Seperti tidak percaya

Tak terperanjat pun kalau aku sendiri tak baca blog sendiri, mcm mana org lain nak visit this page.

Hi!! Aku menyapa diri sendiri sbb jap lagi I’m the only one who will read this entry. Hahahha..

 

Ok now, what should I write? The kids grew up so fast. Adam can read now. Slowly.. but yes, he could read. Dgn berbekalkan mata yg buntang, baru dia boleh baca. Adam has a verrrry short attention span. VERY! One minute he reads “cuba baca”, the next second he already checking what Aidan is doing.

Daddy mmg tak boleh ajar Adam. Nanti last2 Adam tak buat apa2 sbb nangis kena marah. Well, sabar mama pun makin nipis lagi2 kalau homework ada nak kena buat. tapi nak buat camne, sabar je lah. Kan? Kalau tak sabar, sedas kena cubit. Kalau kena musim hormon bertukar, 3 das.

Aidan dah officially diaper-free! Eh iye ke? We still put on his diaper when he sleeps. Takut terlepas. And of course kalau naik kereta/outing. Dia ni kejap2 nak cing.. I dont exactly train him. He did it himself. Alhamdulillah.

On the first day when I told him, “adik dah besar”.. Suh dia pi toilet kalau nak cing. Yes, betul dia pi toilet.. tapi tak panggil mama. dia terus lepas tak buka seluar T___T.. Pastu baru panggil.

Petang sikit, dia masuk toilet, lepaskan jugak tak buka pants tapi panggil abang! hahaha iyaaa.. Adam yg ‘tolong uruskan adik’. Dia basuhkan Aidan.. err basuhkan seluar Aidan (yg masih berseluar) hahhaha.. Pastu diorg dgn bangga tunjuk kat daddy, “daddy, adik cing!”.. Oh yeahhhh air menitis2 sepanjang perjalanan.

Lepas tu baru aku ckp, “Pandai adik gi toilet.. Tapi kena buka seluar dulu!”..

Ok, mama salah. SOP tak betul. Missing 1 step T___T. Kalau audit, Aidan tak salah at all! hahahhaha

Aidan pandai sgt cakap skrg. Kejap je dia catch up. padahal baru je pandai ckp few months ago. Now, tiap2 malam dgr diorg berborak atas katil. Aku dgrkan je. Seronok dgr diorg cerita. kalau ada isu hangat, aku join la borak. Kalau tak, biar je.

Kul 10 aku akan interrupt. Time’s up boys. Esok sekolah.

“ahh mama ni tak cool langsung”, they’ll say this when they’re 15.And that would be another 10 years. Whatt??!! Kejapnya. i left my school 10++ years ago. Ok.. 13. hahaha

I should find Ajek’s scanned IC. Esok nak register sekolah Adam la. Nanti delay2 melepas pulak bulan Mac. Adam is going to primary school in 2014. he’s a big boy now. he could take care of Aidan. Seriously tak tipu.

Aidan pulak mmg high respect kat abang dia. Ada masa laa kan. Ada masa lain, ada je nak cari gaduh.

Adik beradik.. memang mcm tu kan? :)

“Mama.. tgk adik, adik buat Adam”.. “Mama, tgk abang.. Abang buat Adik”

And I’d respond, “mama tak nak tgk sape2 lah”

ok.. mama tak mmg cool.

 

 
1 Comment

Posted by on March 23, 2012 in simply random

 
 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 140 other followers